Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski, alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Kiev, Ucraina, 24 aprilie 2022.
Volodimir Zelenski, alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Kiev, Ucraina, 24 aprilie 2022.

Masacrul rusesc în Ucraina | SUA vor ca Rusia să nu mai fie capabilă de continuarea invaziei. Putin acuză Occidentul de „teroare”

Înalții oficiali americani Antony Blinken și Lloyd Austin au promis în vizita de duminică, la Kiev, că SUA vor trimite un nou ajutor militar și că reprezentanța diplomatică în capitala ucraineană va fi redeschisă.

Evenimentele zilei pe scurt

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat după vizita de duminică de la Kiev că „Rusia eșuează” în a-și atinge obiectivele de război, în timp ce Ucraina reușește.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că ucrainenii „pot învinge dacă au echipamentul potrivit, sprijinul potrivit”, pe măsură ce SUA au promis mai mult ajutor.

De asemenea, diplomații americani vor începe să se întoarcă în Ucraina în această săptămână, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

Rusia a avertizat SUA să nu trimită mai multe arme în Ucraina și a vorbit despre „caracterul inacceptabil al acestei situații”.

Medicii legiști care efectuează examinări post-mortem asupra cadavrelor din gropile comune de la nord de Kiev, precum Bucea, Irpin și Borodianka, spun că au găsit dovezi că unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de forțele rusești.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale armate au lovit rafinăria de petrol Kremenciug, la nord-vest de Dnipro. Ministerul susține că forțele aeriene ruse au lovit 56 de obiective de infrastructură militară în cursul nopții.

De asemenea, Rusia susține că a doborât două drone ucrainene care zburau deasupra regiunii ruse Kursk.

Rusia a lansat luni rachete asupra a două orașe din regiunea centrală ucraineană Vinnytsia, provocând moartea și rănirea mai multor persoane. Șeful căilor ferate ucrainene a declarat că cinci gări au fost atacate în vestul și centrul Ucrainei și că au fost raportate victime.

Autoritățile ruse au confirmat că incendiul care a cuprins rezervoarele de petrol ale unui depozit din Briansk, la aproximativ 100 km nord de granița ucraineană. Cauza incendiului este neclară.

Ministerul rus al Apărării a sugerat ca despăgubirile pentru familiile militarilor morți să fie supervizate de oficiali militari și nu civili, iar Ministerul britanic al Apărării afirmă că „acest lucru reflectă probabil o dorință de a ascunde adevărata amploare a pierderilor”.

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său francez Emmanuel Macron un mesaj de felicitare după ce acesta a fost reales în funcția de președinte al Franței.

16:17 25.4.2022

Josep Borrell: UE nu a ajuns încă la un acord privind embargoul energetic rusesc

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat pentru cotidianul Die Welt că UE „nu are o poziție unitară” cu privire la embargoul energetic asupra Rusiei.

El a adăugat că embargoul va fi discutat la următorul summit al UE, care va avea loc la sfârșitul lunii viitoare, și nu se așteaptă ca până atunci să se ia o decizie în această privință.

16:13 25.4.2022

Ucraina spune că „nu există un acord” pentru coridorul umanitar de la uzina Azovstal

Fotografie din satelit publicată de Planet Labs și realizată la 20 aprilie 2022 arată uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, cu câteva găuri mari în acoperiș cauzate de explozii.
Fotografie din satelit publicată de Planet Labs și realizată la 20 aprilie 2022 arată uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, cu câteva găuri mari în acoperiș cauzate de explozii.

Ucraina nu a ajuns la un acord cu Rusia privind crearea unui coridor umanitar pentru ca civilii să părăsească orașul asediat Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, potrivit The Guardian.

„Este important să înțelegem că un coridor umanitar se deschide prin acordul ambelor părți. Un coridor anunțat unilateral nu oferă securitate și, prin urmare, nu este un coridor umanitar”, a spus ea.

Declarația sa vine după ce Rusia a anunțat o încetare a focului pentru a permite civililor adăpostiți în uzina siderurgică Azovstal asediată să plece.

15:43 25.4.2022

Criminaliști: Unele femei ucrainene au fost violate înainte de a fi ucise. Mai avem sute de cadavre de examinat

Cadavre ale civililor despre care oficialii ucraineni spun că au fost uciși în timpul invaziei Rusiei și apoi exhumați dintr-o groapă comună din orașul Bucea, în afara Kievului, 8 aprilie 2022.
Cadavre ale civililor despre care oficialii ucraineni spun că au fost uciși în timpul invaziei Rusiei și apoi exhumați dintr-o groapă comună din orașul Bucea, în afara Kievului, 8 aprilie 2022.

Medicii legiști care efectuează examinări post-mortem asupra cadavrelor din gropile comune de la nord de Kiev spun că au găsit dovezi că unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de forțele rusești.

„Avem deja câteva cazuri care sugerează că aceste femei au fost violate înainte de a fi împușcate mortal”, a declarat Vladislav Pirovski, un medic legist ucrainean care, împreună cu o echipă de medici legiști, a efectuat zeci de autopsii ale locuitorilor din Bucea, Irpin și Borodianka care au murit în timpul ocupației rusești a zonei.

„Nu putem da mai multe detalii, deoarece colegii mei încă colectează datele și mai avem încă sute de cadavre de examinat”, a declarat el, citat de The Guardian.

Echipa lui Pirovski a examinat aproximativ 15 cadavre pe zi, multe dintre ele mutilate: „Există multe corpuri arse și corpuri puternic desfigurate care sunt pur și simplu imposibil de identificat. Fața ar putea fi sfărâmată în bucăți, nu o poți pune la loc, uneori nu există niciun cap”.

Medicul legist a adăugat că trupurile unor femei prezentau semne că au fost ucise cu focuri de armă automată, cu până la șase găuri de glonț în spate.

14:49 25.4.2022

Rusia consideră „inacceptabil” ca SUA să trimită arme Ucrainei

Rusia a avertizat SUA să nu trimită mai multe arme în Ucraina, a declarat ambasadorul Moscovei la Washington pentru televiziunea de stat rusă.

„Am subliniat caracterul inacceptabil al acestei situații în care Statele Unite ale Americii varsă arme în Ucraina și am cerut să se pună capăt acestei practici”, a declarat Anatoli Antonov, citat de BBC, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 24.

Antonov a declarat că o notă diplomatică oficială a fost trimisă la Washington, exprimând preocupările Rusiei.

Declarația a fost făcută în contextul în care cel mai înalt diplomat al Washingtonului și șeful Pentagonului s-au întâlnit duminică la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, promițând o un nou ajutor militar.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG