Noi informații despre incendiul din Rusia
Două locații din orașul Briansk din vestul Rusiei, unde se depozitează petrol, au luat foc în noaptea de 25 aprilie. În apropierea orașului din vestul Rusiei, situat la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Ucraina, se află și o bază militară rusă, scrie Kyiv Post.
Orașul este un punct de tranzit cheie pentru blindatele militare rusești în drum spre Ucraina. Petrolul este, de asemenea, crucial pentru efortul de război al țării.
Flăcările se manifestă la un depozit de petrol, precum și o rafinărie aparținând companiei rusești de stat Rosneft, potrivit înregistrărilor apărute pe rețelele sociale și coordonatelor de geolocalizare.
Autoritățile ruse au confirmat incendiul, dar nu au precizat și cauzele acestuia. „Un incendiu a izbucnit la depozitul de combustibil Transneft Briansk-Drujba din Briansk”, a spus Ministerul Situaţiilor de Urgenţă citat de agenţiile de presă ruse.
Potrivit autorităților ruse, nu există victime, iar echipe de salvare şi pompieri acționează încă la fața locului.
Agenţia de presă Interfax a indicat că un al doilea depozit de combustibil a luat foc în aceeaşi regiune, dar informaţia nu a putut fi confirmată imediat.
Săptămâna trecută, mai multe persoane au murit și câteva zeci au fost rănite după ce un incendiu uriaș a izbucnit la un institut important de cercetare al apărării rusești din Tver, la nord-vest de Moscova. În aceeași zi, un incendiu a izbucnit la fabrica de materiale chimice Dmitrievski, un important producător de solvenți industriali, din localitatea Kinsehma, localitate aflată la aproximativ 400 km nord-est de Moscova.
UK: Rusia a făcut progrese minore după ce și-a concentrat atacul în Donbas
Ministerul britanic al Apărării spune în cea mai recentă actualizare privnd invazia rusă că, în lipsa unor facilitatori logistici și de sprijin de luptă suficienți, Rusia „nu a reușit încă să realizeze un progres semnificativ”.
Serviciul de informații al apărării din Marea Britanie a adăugat că apărarea ucraineană a Mariupolului a epuizat multe unități rusești.
„Ministerul rus al Apărării a propus ca despăgubirile pentru familiile personalului militar decedat să fie supravegheate de oficiali militari și nu civili”, mai arată sursa citată, care precizează că acest lucru reflectă probabil o dorință de a ascunde adevărata amploare a pierderilor.
Statele Unite spun că vor ca armata rusă să fie „slăbită”
Vizita celor doi înalți reprezentanți ai SUA la Kiev a avut ca rezultat și „o redefinire a succesului pentru obiectivele Americii în Ucraina”, notează The New York Times, citând o declarație a secretarului apărării.
„Vrem să vedem Rusia slăbită în așa măsură încât să nu mai poată face genul de lucruri pe care le-a făcut prin invadarea Ucrainei”, a declarat Lloyd Austin.
Rusia „a pierdut deja o mulțime de capacități militare și mulți soldați, sincer, și vrem să vedem că nu are capacitatea de a reproduce foarte rapid această capacitate”, a completat el.
Rusia anunță încetarea focului pentru ca civilii din uzina Azovstal să plece „în orice direcție doresc”
Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele sale vor înceta atacurile pentru a permite civililor să părăsească combinatul siderurgic Azovstal din orașul ucrainean asediat Mariupol.
„Începând cu ora 14:00, ora Moscovei, la 25 aprilie 2022, (trupele ruse) vor opri unilateral orice ostilități, vor retrage unitățile la o distanță sigură și vor asigura retragerea categoriei specificate de cetățeni în orice direcție aleasă de aceștia”, a precizat Ministerul Apărării din Rusia.
Rusia a mai declarat că civilii și luptătorii ucraineni ar putea părăsi uzina Azovstal cu condiția ca forțele ucrainene „să ridice steaguri albe”.
„Federația Rusă declară în mod public și oficial că nu există niciun obstacol în calea ieșirii civililor din Azovstal, cu excepția deciziei de principiu a autorităților de la Kiev și a comandanților formațiunilor naționaliste de a continua să dețină civili ca scut uman”, a mai anunțat ministerul rus.