Linkuri accesibilitate

Un bărbat recuperează articole dintr-un magazin în flăcări în urma unui atac rusesc la Harkov
Un bărbat recuperează articole dintr-un magazin în flăcări în urma unui atac rusesc la Harkov

Masacrul rusesc în Ucraina | A început ofensiva pentru Donbas. SUA: Rusia duce o campanie de teroare împotriva poporului ucrainean

Luptătorii din Mariupol au respins ultimatului dat de Rusia pentru a se preda, în timp ce președintele Zelenschi anunță un iminent atac rusesc masiv în estul Ucrainei.

După ce au suportat un atac brutal de mai bine de o lună, luptătorii ucraineni din orașul-port Mariupol, asediat, din sud-estul țării, au respins termenul-limită al Rusiei de a se preda duminică și au promis că vor continua.

Președintele Volodimir Zelenski vorbește de un atac iminent și masiv în estul Ucrainei în timp ce autoritățile locale cer locuitorilor din Lugansk să părăsească cât mai repede zona.

6 oameni au fost uciși și 11 răniți, luni dimineață, în urma unui raid aerian întreprins de armata rusă asupra orașului Lvov. Printre victime se numără și copii.

În Kremlina, din regiunea Luhansk, se dau lupte de stradă luni.

12:40 18.4.2022

Rusia a anunțat că a bombardat, în cursul nopții de duminică spre luni, peste 100 de ținte în care se aflau echipamente și trupe militare ucrainene.

„Avioanele armatei au distrus opt tancuri și alte vehicule blindate, precum și până la la echivalentul unei companii de soldați”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia
Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia

Potrivit acestuia, forțele ruse de apărare aeriană au doborât și trei avioane de luptă ucrainene - două MIG-29, lângă orașul Izyum și un Su-25 lângă Avdiivka.

Informațiile nu pot fi verificate independent.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. În ultimele două săptămâni, trupele ruse s-au retras din regiunea din jurul Kievului și au anunțat că se vor concentra pe atacurile din estul Ucrainei.

14:08 18.4.2022

Se dau lupte de stradă în orașul Kreminna, din regiunea Luhansk.

„Putem afirma că ofensiva a început deja”, a anunțat serviciul de presă al administrației militare a regiunii Luhansk. Este vorba despre ofensiva așteptată de oficialii ucraineni pentru această săptămână, cea mai puternică de la începutul războiului. Kreminna este un oraș cu o populație de aproximativ 20.000 de locuitori și unde evacuarea localnicilor nu mai este posibilă, a anunțat aceeași sursă.

Reuters citează armata rusă cara anunță că a lovit deja ținte din regiunile Harkov, Vinnîțea, Zaporojie, Donețk, Luhansk și Dnipro, precum și în portul Nicolaev. Peste 100 de atacuri cu bombă au fost lansate azi-noapte asupra întregului teritoriu al Ucrainei.

Prognozele privind intensificarea atacurilor în estul Ucrainei au fost lansate înca de săptămâna trecută de Ministerul britanic al Apărării săptămâna trecută că luptele din estul Ucrainei care prognoza un atac susținut de până la 3 spotpmâni. nsferat o parte considerabilă a forțelor în această zonă.

14:32 18.4.2022

Un al doilea soldat britanic care a luptat alături de ucraineană a fost prezentat la televiziunea rusă după ce a fost capturat în orașul asediat Mariupol, anunță The Guardian.

Shaun Pinner a spus că a luptat alături de marinarii ucraineni când forțele lui Vladimir Putin au invadat acum aproape opt săptămâni.

Fostul soldat britanic în vârstă de 48 de ani a apărut obosit și învinețit într-un scurt videoclip de propagandă difuzat de presă

În videoclip, el spune: „Bună, sunt Shaun Pinner. Sunt cetățean al Marii Britanii. Am fost prins la Mariupol. Fac parte din Brigada 36 Primul Batalion de Marină Ucraineană. Am luptat în Mariupol timp de cinci până la șase săptămâni și acum sunt în Republica Populară Donețk.”

Nu se știe când a fost filmat videoclipul sau ce a dus la capturarea lui Pinner. El lupta alături de prietenul său Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Nottinghamshire, despre care se crede că s-a predat armatei ruse săptămâna trecută, după ce batalionul său a rămas fără muniție.

15:17 18.4.2022

Primarul din Liov a acuzat Kremlinul de genocid

Patru rachete rusești au lovit luni orașul Liov, din vestul Ucrainei, ucigând șapte persoane și rănind cel puțin 11.

Andrei Sadovîi a spus că nu mai există zone „sigure” sau „nesigure” în Ucraina.

„Ceea ce vedem astăzi este genocid. Este o acțiune deliberată a agresorului de a ucide civili pașnici”.

„Toate orașele și satele noastre sunt în aceeași situație”, a spus el, citat de The Guardian.

Rusia a comis luni, în zori, o serie de atacuri aeriene cu rază lungă de acțiune împotriva a ceea ce a pretins că ar fi ținte militare.

Atacurile au venit pe fondul așteptărilor privind o ofensivă majoră a Moscovei în zilele următoare în estul și regiunea industrială Donbas.

Liov
Liov

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG