Linkuri accesibilitate

Danîk Rak, de 12 ani, ține o pisică în brațe în molozul casei sale distruse de bombardamente, la periferia orașului Cernigău. După bombardamente, mama lui a fost rănită în abdomen și i-a fost amputat piciorul.
Danîk Rak, de 12 ani, ține o pisică în brațe în molozul casei sale distruse de bombardamente, la periferia orașului Cernigău. După bombardamente, mama lui a fost rănită în abdomen și i-a fost amputat piciorul.

Masacrul rusesc în Ucraina | Zelenski: Petrolul rusesc, plătit cu bani însângerați. Navalnîi cere campanie împotriva minciunilor Moscovei

Ziua 50 a invaziei ruse în Ucraina: Nava amiral a armatei ruse s-a scufundat după un atac revendicat de Kiev, iar Rusia amenință NATO. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că îl plătesc cu „sângele altora”.

Cel mai aprig opozant al președintelui rus, Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare, spune că rezultatele sondajului care arată că 75% dintre ruși susțin invadarea Ucrainei este o „minciună a Kremlinului”. El le-a cerut lui Joe Biden, Boris Johnson, Ursula von der Leyen, Mark Zuckerberg și Sundar Pichai, proprietarul Google Alphabet, să „găsească urgent o soluție pentru a zdrobi propaganda lui Putin folosind puterea publicitară a rețelelor sociale și a mass-media".

Într-un interviu acordat BBC, Zelenski a acuzat Germania și Ungaria că se opun eforturilor de blocare a vânzărilor de energie rusească, din care Kremlinul va câștiga până la 250 de miliarde de lire sterline în acest an (326 de miliarde de dolari). El a spus că atrocitățile comise la Bucea și Borodianka restrâng și mai mult posibilitatea unor discuții de pace cu rușii. „Nu este vorba de mine, ci de Rusia. Nu vor mai avea multe șanse să vorbească cu noi”.

Turcia nu a renunțat la ideea organizării unei întâlniri între președintele rus, Vladimir Putin, și cel ucrainean, Volodimir Zelenski, spune șeful diplomației turce, Mevlut Cavasoglu. El a recunoscut că evenimentele recente de la Bucea și Irpin, susceptibile de crime de război, au „creat o atmosferă negativă”, dar crede că întâlnirea poate avea loc.​

Ministerul rus al Apărării a emis o declarație prin care recunoaște că nava sa de croazieră cu rachete Moskva s-a scufundat în Marea Neagră, în largul Ucrainei. Ucraina spune însă că a lovit crucișătorul cu două rachete.

Este aceeași navă sfidată de un grup de grăniceri ucraineni aflați pe Insula Șerpilor, la începutul invaziei din luna februarie.

Rusia a avertizat NATO că, dacă Finlanda și Suedia se vor alătura alianței militare, atunci „nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă liberă de arme nucleare pentru țările baltice”. Declarația lui Dmitri Medvedev a venit după ce Finlanda și Suedia au făcut miercuri un pas important spre aderarea la NATO.

Guvernul din Lituania a respins amenințările și a spus că declarația Moscovei nu aduce „nimic nou”, deoarece Rusia a păstrat oricum întotdeauna arme nucleare în Kaliningrad.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că a obținut controlul total al Mariupolului, după ce peste 1.000 de soldați ucraineni s-au predat, o informație pe care Ucraina a respins-o ca neadevărată, iar soldații ucraineni încă rezistă în orașul asediat.

Forțele ucrainene susțin că au distrus un pod în timp ce un convoi militar rusesc îl traversa, în regiunea Harkov, distrugând convoiul.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, spune că Ucraina este „o scenă a crimei”, iar un raport al OSCE afirmă că Rusia a a încălcat drepturile omului în Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, neagă că s-ar fi opus vizitei președintelui german la Kiev și spune că nu a fost abordat cu privire la o întâlnire cu omologul său german.

Joe Biden și Volodimir Zelenski au discutat la telefon despre suplimentarea ajutorului defensiv care să fie acordat Kievului, precum și despre crimele de război făcute de Rusia în Ucraina.

Președintele ucrainean avertizează că războiul va deveni „o baie de sânge fără sfârșit”, dacă Ucraina nu primește mai mult ajutor militar.

Cadavrele a 765 de persoane, printre care 30 de copii, au fost recuperate în zona Kievului după retragerea trupelor rusești. Procurorul șef al regiunii spune, însă, că acesta este doar începutul și că în următoarele săptămâni numărul lor va crește semnificativ.

08:30 14.4.2022

Un superiaht deținut de un oligarh rus a ajuns fără permisiune în Fiji

Oligarhul rus Suleiman Kerimov, 23 august 2012.
Oligarhul rus Suleiman Kerimov, 23 august 2012.

Poliția din Fiji îl interoghează pe căpitanul unui vas de lux deținut de un oligarh rus, după ce acesta a ajuns în această țară insulară fără a avea autorizație vamală, relatează agenția de știri Reuters.

Presa locală din Fiji a relatat că poliția a confiscat superiahtul Amadea, deținut de miliardarul rus Suleiman Kerimov, și a reținut echipajul acestuia.

Suleiman Kerimov a fost sancționat de SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Un oficial din Fiji a declarat că căpitanul vasului de lux a fost interogat cu privire la modul în care acesta a ajuns în Fiji fără permisiune.

09:00 14.4.2022

Armata ucraineană: Rusia a luat cu asalt Mariupolul, dar fără succes

Un magazin din Minsk vinde tricouri cu semnul „Z” al agresiunii rusești împotriva Ucrainei, 12 aprilie 2022.
Un magazin din Minsk vinde tricouri cu semnul „Z” al agresiunii rusești împotriva Ucrainei, 12 aprilie 2022.

Armata ucraineană a declarat joi dimineață că forțele ruse continuă să lanseze raiduri sistematice cu rachete și bombe asupra infrastructurii militare și civile din regiunile Harkov, Donețk și Zaporojie, transmite BBC.

Forțele rusești continuă să consolideze unitățile de artilerie, să optimizeze sistemele de comandă existente, serviciile de informații și sprijinul medical în apropierea graniței de est a Ucrainei.

În Slobojanski, în nord-estul Ucrainei, forțele rusești efectuează recunoașteri ale locurilor probabile de atac. De asemenea, acestea continuă să blocheze parțial orașul Harkov, în timp ce bombardamentele continuă în regiune.

În Donețk, în estul Ucrainei, forțele rusești au luptat în districtele Slaviansk, Popasna și Kurakhovo și au luat cu asalt orașul-port Mariupol, însă fără succes.

Forțele ucrainene spun că au distrus un tanc, patru unități blindate și șase vehicule, precum și un sistem de artilerie rusesc.

Miercuri, Rusia susținea că peste 1.000 de soldați ucraineni din Mariupol s-au predat, însă informația a fost respinsă de Kiev.

09:07 14.4.2022

WSJ: Administrația Biden va furniza Ucrainei mai multe informații secrete

Administrația Biden ia măsuri pentru a extinde în mod semnificativ informațiile pe care le furnizează forțelor ucrainene, astfel încât acestea să poată viza unitățile militare ale Moscovei din Donbas și Crimeea ocupate de Rusia, ca parte a unei schimbări în sprijinul SUA pe care îl oferă Ucrainei, pe lângă noul pachet de asistență de securitate cu armament mai greu, relatează The Wall Street Journal.

Noile îndrumări privind serviciile de informații vin în contextul în care Casa Albă a declarat că va trimite 800 de milioane de dolari în arme către Kiev, inclusiv artilerie, transportoare blindate și elicoptere, pentru a ajuta forțele ucrainene să țină piept unei ofensive rusești majore în partea de est a țării, care se așteaptă să se desfășoare în zilele următoare.

Cel mai recent pachet de ajutor al SUA pentru Ucraina include 11 elicoptere Mi-17 de fabricație rusească, destinate inițial Afganistanului, dar care nu au mai fost transferate; Pachetul include, de asemenea, 18 obuziere de 155 mm, acesta fiind primul transfer de artilerie al SUA către Kiev.

09:42 14.4.2022

OSCE şi Consiliul Europei cer Rusiei să nu mai atace bisericile din Ucraina

Obiecte religioase arse în interiorul unei biserici avariate de un bombardament puternic, în Cernigău, 6 aprilie 2022.
Obiecte religioase arse în interiorul unei biserici avariate de un bombardament puternic, în Cernigău, 6 aprilie 2022.

Reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Consiliului Europei au cerut joi Rusiei să nu mai atace lăcaşe de cult şi locuri cu semnificaţie religioasă din Ucraina, relatează Agerpres.

„Facem apel la Rusia să înceteze distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult, care în sine reprezintă o crimă împotriva umanităţii, la fel ca şi uciderea nediferenţiată a zeci de mii de civili”, se arată într-un comunicat comun.

„Suntem consternaţi de distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult: biserici, sinagogi şi moschei. Acestea sunt vitale pentru diferitele comunităţi religioase din ţară, mai mult ca oricând pe timp de criză”, mai spune OSCE și CE.

Ucraina estimează că în războiul declanşat de Rusia au fost distruse circa 60 de biserici şi alte lăcaşe de cult.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG