Linkuri accesibilitate

3 minute | Zodia restricțiilor, negocieri la Cotroceni & moftul lui Donald Trump


Restricțiile sunt departe de final. Masca rămâne obligatorie în mijloacele de transport, dar trebuie purtată și în aer liber. Valul IV al pandemiei face deja multe victime în condițiile în care mai puțin de o treime din populație este vaccinată. Piața Unirii/Metrou București.
Restricțiile sunt departe de final. Masca rămâne obligatorie în mijloacele de transport, dar trebuie purtată și în aer liber. Valul IV al pandemiei face deja multe victime în condițiile în care mai puțin de o treime din populație este vaccinată. Piața Unirii/Metrou București.

România intră din nou în zodia restricțiilor, în timp ce în spitalele din toată țară medicii încearcă să față valulul imens de bolnavi. Cele două crize, sanitară & politică, ocupă agenda publică de azi.

Iată știrile zilei, pe scurt:

  • masca obligatorie, carantină nocturnă pentru nevaccinați sau certificatul verde pentru accesul la diferite activități sunt câteva dintre măsurile de restricție anunțate aseară de președintele Klaus Iohannis. Acestea vor intra în vigoare de luni.
  • Partidele politice vor merge la consultări cu președintele, după ce guvernul propus de Dacian Cioloș nu a obținut ieri votul de învestitură al Parlamentului.
  • 17.158 de noi infectări cu Covid au fost raportate ieri. 423 de persoane au murit, iar alte 1.799 se aflau la ATI.

Tăcerea președintelui

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat ieri la Cotroceni pe principalii actori instituționali ai luptei împotriva Covid și, spre seară, a făcut previzibilul anunț. România va intra din nou într-o perioadă în care vor fi impuse mai multe restricții, însă abia de luni.

Dl Iohannis a oferit doar un teaser al măsurilor care vor fi introduse de la începutul săptămânii viitoare, printre acestea fiind purtatul măștii peste tot, carantina nocturnă în anumite localități pentru cei care nu s-au vaccinat sau introducerea certificatului verde pentru participarea la unele activități.

Klaus Iohannis a avut aseară a 117-a ieșire publică de când a început pandemia în România. Europa Liberă a analizat discursul președintelui din perioada crizei sanitare. Am descoperit că dialogul dlui Iohannis cu cetățenii s-a estompat radical după instalarea guvernului Cîțu, iar aprobarea tacită de către președinte a mesajelor de genul „am învins pandemia” poate fi pusă în tolba cauzelor care au dus la situația sanitară dezastruoasă din prezent.

Toate discursurile președintelui din pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:50 0:00

Constituțional, președintele reprezintă statul. Iar statul român a eșuat în a-și onora o altă promisiune constituțională făcută cetățenilor: dreptul la viață.

Consultări la Cotroceni

Dacian Cioloș nu a reușit ieri să îi convingă pe parlamentari să îi voteze cabinetul și a obținut doar 88 de voturi din cele 234 necesare pentru învestitură. Mingea e din nou la Cotroceni, de unde va trebui să vină o nouă propunere de premier în jurul căreia să se adune o majoritate parlamentară.

PNL își susține în continuare președintele pentru această funcție, însă șansele infime ca dl Cîțu să fie votat îi fac pe unii liberalii să șovăie. PNL ia în calcul să meargă la Cotroceni și cu alte nume.

România are nevoie urgent de un guvern cu atribuții depline, însă tocmai urgența sanitară obligă la responsabilitate: cei care au gestionat greșit pandemia trebuie să aibă decența să rămână acasă. Despre vinovații, juridic sau politic, ai pandemiei puteți citi mai multe într-o analiză publicată în Europa Liberă de Andreea Pora.

Navalnîi, premiat

Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, a declarat că regiunea Mării Negre e „vulnerabilă la agresiunea Rusiei”, iar securitatea și stabilitatea acestei zone sunt în interesul național al Statelor Unite. Lloyd J. Austin III s-a întâlnit ieri cu președintele Klaus Iohannis și cu omologul său român, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Președintele Vladimir Putin a anunțat o săptămână de „nelucrare”, începând cu 30 octombrie, ca măsură de combatere a răspândirii coronavirusului. Rusia pierde zilnic aproximativ o mie de cetățeni din cauza Covid.

Alexei Navalnîi la 2 februarie 2021 când a fost audiat la Tribunalul din Moscova. Se află în închisoare, iar starea sa de sănătate s-a deteriorat. El s-a întors în Rusia după ce a fost salvat de la moarte de medicii din Germania în urma otrăvirii din 20 august 2020, în timp ce vizita orașul Tomsk din Siberia.
Alexei Navalnîi la 2 februarie 2021 când a fost audiat la Tribunalul din Moscova. Se află în închisoare, iar starea sa de sănătate s-a deteriorat. El s-a întors în Rusia după ce a fost salvat de la moarte de medicii din Germania în urma otrăvirii din 20 august 2020, în timp ce vizita orașul Tomsk din Siberia.

Tot din Rusia vine vestea premierii disidentului Aleksei Navalnîi. Acesta este câștigătorul de anul acesta al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, distincție anuală acordată de Parlamentul European în domeniul drepturilor omului, pentru efortul de a devoala corupția și restricționarea libertăților în Rusia.

Peste Ocean, Donald Trump a anunțat inaugurarea propriei sale rețele sociale după ce Twitter și Facebook i-au închis conturile fostului lider de la Casa Albă. Rețeaua se va numi TRUTH Social și va fi disponibilă de la începutul anului viitor.

Alte știri internaționale:

  • Sistemul medical din Republica Moldova este pus la grea încercare zilele acestea din cauza numărului mare de cazuri de Covid.
  • BBC News a obținut mai multe documente care arată cum țările bogate vor să influențeze un raport științific referitor la schimbările climatice.
  • Acțiunile companiei chineze Evergrande au scăzut joi cu 14% după ce un acord de vânzare a unui pachet de acțiuni în valoare de 2,6 mld de dolari a eșuat.

Dacă aveți comentarii, sugestii sau propuneri de subiecte pe care ați vrea să le citiți în Europa Liberă, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși.

Pe mâine,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG