Linkuri accesibilitate

Lista medicamentelor testate neconform în India care există în farmaciile din România. Ce spune Agenția Națională a Medicamentului


România este pe lista tărilor care trebuie să retragă medicamente generice folosite pentru diverse boli, care au fost testate necorespunzător la un laborator din India.
România este pe lista tărilor care trebuie să retragă medicamente generice folosite pentru diverse boli, care au fost testate necorespunzător la un laborator din India.

Comisia Europeană a solicitat țărilor membre să suspende autorizaţia pentru mai multe medicamente generice testate neconform la Synapse Labs, un laborator din India. Pe listă sunt și 46 de medicamente autorizate în România printre ele, ibuprofen, pastile pentru tratamentul leucemiei sau prostatei.

Toate medicamentele pentru care se cere suspendarea autorizației au alternativă terapeutică, spun pentru Europa Liberă reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

„Există alte produse echivalente în piață, astfel încât suspendarea autorizațiilor acestora nu va ridica probleme de întrerupere a tratamentelor”, adaugă ANMDMR.

„Dintre medicamentele aflate pe lista publicată în anexa deciziei Comisiei Europene 46 sunt autorizate și în România.

Și, dintre cele 46 autorizate, doar șapte dintre ele sunt pe piață, afirmă ANMDMR.

E vorba despre două medicamente OTC (eliberate fără rețetă - un antiinflamator și un antidiareic) și încă cinci medicamente care se eliberează cu rețetă.

Unul dintre ele, care are două variante de concentrații, este folosit pentru tratamentul cancerului, iar altele sunt pentru infecții fungice și pentru prostată.

Care sunt medicamentele care ar trebui retrase din farmacii

Agenția Națională a Medicamentului susține că, din cele 46 de medicamente autorizate în România și aflate pe lista Comisiei Europene pentru propunerea de scoatere de pe piață, a identificat că doar șapte sunt prezente efectiv pe piață. Printre acestea sunt două medicamente eliberate fără rețetă un antiinflamator și un antidiareic ( primele două din lista de mai jos) și încă cinci care se eliberează cu rețetă:

1. De la Dr. Max Pharma s.r.o - medicamentul Loperamid Dr.Max - capsule de 2 mg - pentru tratamentul diareei

2. De la Nutra Essential OTC S.L. - medicamentul Ibuprofen Nutra Essential - 400 mg antiinflamator

3. De la Lannacher Heilmittel Ges.m.b.H. - medicamentul Gerocilan - comprimate filmate de 5 mg - pentru tratamentul prostatei

4. De la Lannacher Heilmittel Ges.m.b.H. - medicamentul Gerocilan - comprimate filmate de 20 mg - pentru tratamentul prostatei

5. De la Mylan Pharmaceutic als Limited - medicamentul Erlotinib Mylan - comprimate filmate în concentrații de 100 g - pentru tratamentul cancerului

6. De la Mylan Pharmaceutic als Limited - medicamentul Erlotinib Mylan - comprimate filmate în concentrații de 150 g -pentru tratamentul cancerului

7. De la Viatris Limited - medicamentul Posaconazol Viatris suspensie orală - 40 mg - pentru tratarea unor infecţii fungice.

Fiecare stat, spun Comisia Europeană și Agenția Națională a Medicamentului, poate lua decizia să prelungească autorizația de vânzare a medicamentelor de pe piață încă maxium doi ani. Asta în cazul în care medicamentele nu ar putea fi înlocuite.

Ce spun producătorii internaționali și români de medicamente

Dan Zaharescu, directorul executiv la Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), spune pentru Europa Liberă că, pentru România, „nu există probleme majore pentru a se asigura continuitatea aprovizionării cu medicamente de la alți producători”.

„Acolo, pe listă, sunt anumite produse. În cazul ibuprofenului produs de Nutra Essential OTC, S.L, care se află pe listă, există pe piață alte zece produse înlocuitoare. Nu există o situație de risc pentru pacienți”, arată Zaharescu.

El susține că suspendarea autorizării de punere pe piată este, de fapt, o măsură preventivă.

„Este important pentru un producător să respecte normele și legislația europeană, și într-adevăr, în clipa în care anumite lucruri nu sunt respectate ca la carte, se ajunge la măsuri dintre cele mai drastice și serioase la nivelul autorităților de reglementare”, spune Zaharescu.

Dragoș Damian, director executiv la Terapia Cluj și reprezentant al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România, explică pentru Europa Liberă că datele de testare pentru medicamentele pe care companiile le pun pe piață sunt aprobate pe propria răspundere.

„Companiile fac dovada că medicamentul a fost testat cum trebuie. Dar din când în când, Agenția Europeană a Medicamentului verifică dacă aceste medicamente au fost testate cum trebuie”, precizează Damian.

„Din câte știu eu, toate medicamentele din acea listă au și un alt echivalent”, spune Damian.

ANMDMR va face o comisie de specialitate care să analizeze decizia de suspendare pentru fiecare medicament în parte.

Distribuitorii și producătorii care vând aceste produse vor avea la dispoziție un an ca să prezinte alte teste care pot certifica eficiența medicamentelor.

Dacă nu vor aduce aceste rezultate, li se va retrage autorizația de punere pe piață.

Două dintre medicamentele aflate pe lista Comisiei Europene nu au fost deloc autorizate pentruRomânia

„În ceea ce privește Sitagliptina Sandoz 100 mg comprimate filmate si Sitagliptin/ Metformin Sandoz 50 mg/1000 mg comprimate filmate (care sunt pe lista Comisiei Europene - n.r.) acestea nu se comercializează pe piața farmaceutică din România”, precizează ANMDMR.

Pe de altă parte, pentru că despre testările neconforme se știa de anul trecut, între timp unele companii farmaceutice au luat deja măsuri.

Este cazul companiei Zentiva România, care se află pe lista Comisiei Europene cu două produse și care spune că a retras de pe piață medicamentele înainte de notificarea oficială.

„În anexa comisiei sunt listate toate produsele pentru care compania indiană Synapse Labs Pvt. Ltd. a făcut studiile de bioechivalență și, de asemenea, companiile care au aceste produse în portofoliu și țările în care sunt autorizate. Comisia Europeana a anunțat companiile despre această problemă, astfel încât aceastea au luat măsurile de rigoare.
În anexa comisiei Europene, în România, Zentiva este listată cu două produse (Asbima și Darunavir) - ambele au fost retrase înainte de această notificare”, spune Simona Cocoș, director general Zentiva România & Republica Moldova.

O altă companie - Sandoz Pharmaceuticals SRL - precizează pentru Europa Liberă că și ea e pe lista Comisiei Europene cu șapte molecule (12 forme si concentratii), dar niciuna nu este vândută acum în România.

Inițial, cererea de suspendare pentru autorizația de punere pe piață pentru toate medicamentele de pe lista Comisiei a fost solicitată, în iulie 2023, de Agenția Spaniolă a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AEMPS)..

După ce a fost sesizată de Agenția Europeană, Comisia Europeană a transmis către statele membre o decizie obligatorie din punct de vedere juridic aplicabilă în toate statele membre ale UE.

Cum se testează medicamentele generice

În cazul unui medicament generic( n.r. medicament care intră în producția de masă după ce îi expiră brevetul de invenție), compania farmaceutică care vrea să îl producă trebuie să furnizeze date care să arate că noua variantă a medicamentului este la fel de eficientă și sigură ca medicamentul original.

Compania apelează la un laborator autorizat și testează medicamentul generic pe persoane din două grupuri.

Un grup ia pilula originală, iar celălalt grup - copia medicamentului pe care compania farmaceutică vrea să o producă.

Ambelor grupuri li se prelevează probe de sânge într-o anumită perioadă de timp. Rezultatele analizelor trebuie să fie la fel ca cele pentru medicamentele inovative.

Însă, documentatia pentru autorizarea unui medicament generic este mult mai vastă, pentru că studiile de bioechivalență reprezintă doar o parte din documentația care trebuie depusă la Agenția Europeană a Medicamentului.

„Este vorba de testele de bioechivalentă, care trebuie efectuate pentru fiecare medicament generic pentru a putea fi autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului si a putea fi considerat ca înlocuitor de încredere al unui medicament inovativ căruia i-au expirat brevetul și perioada de protecție a datelor”, precizează Dan Zaharescu, directorul executiv la Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Pentru fiecare medicament în parte, spune el, testele sunt diferite, dar sunt făcute și verificate la fel de riguros.

Comisia Europeană spune că va continua să urmărească situațiile în care țările membre vor amâna cu până la doi ani suspendarea autorizării pentru medicamentele aflate pe lista UE, pentru a se evita orice risc de penurie.

„EMA şi autorităţile naţionale vor continua să colaboreze îndeaproape pentru a se asigura că studiile privind medicamentele din UE sunt efectuate la cele mai înalte standarde şi că societăţile respectă toate aspectele legate de bunele practici clinice. În cazul în care companiile nu respectă standardele impuse, autorităţile vor lua măsurile necesare pentru a asigura integritatea datelor utilizate pentru aprobarea medicamentelor din UE”.

Vedeți aici Lista medicamentelor care vor fi retrase din farmaciile românești.

Scandaluri vechi cu industria farmaceutică din India

Industria farmaceutică din India a fost în ultimii ani în centrul mai multor scandaluri în privința producerii și eficienței medicamentelor.

În 2022, zeci de copii din Gambia și-au pierdut viața după ce au luat siropuri de tuse făcute în India.

Siropul a fost fabricat de Maiden Pharmaceuticals India și exportat în țara africană sub patru mărci diferite.

Atunci, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că produsele au fost „contaminate” și au declanșat simptome, inclusiv „dureri abdominale, vărsături, diaree, incapacitatea de a urina, dureri de cap, stare mentală alterată și leziuni renale acute care pot duce la moarte”.

Un alt scandal a fost în 2016, când două companii farmaceutice indiene au exportat medicamente contrafăcute pentru diabet. Este vorba de Pharmaceutical Products of India și Wanbury.

În acel an, Administrația pentru Alimente și Medicamente din India (FDA) a investigat produsele farmaceutice de la cele două companii și a constatat că firmele aveau un acord de producție și export cu care își rebrandau ilegal și exportau clorhidratul de metformină pentru diabet în Bangladesh, Brazilia, Mexic și Pakistan.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG