Linkuri accesibilitate

Ce spun medicii de familie despre (ne)implicarea în vaccinarea anti-Covid


Din cauza condițiilor de refrigerare, medicii de familie au vaccinat cu preponderență cu vaccinul Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză și nu trebuie păstrat la temperaturi foarte reduse.
Din cauza condițiilor de refrigerare, medicii de familie au vaccinat cu preponderență cu vaccinul Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză și nu trebuie păstrat la temperaturi foarte reduse.

În multe din țările din Vestul Europei, medicii de familie au fost în prima linie în vaccinarea anti-Covid. În Marea Britanie, medicii de familie sunau și trimiteau invitații pacienților. La fel și în Franța. În România, ei au fost implicați extrem de târziu.

În România sunt peste 11.600 medici de familie, care au legătură directă și în cazul vârstnicilor frecventă cu populația. În mediul urban sunt 6.500 de cabinete de medici de familie, în mediul rural 4.400, potrivit unei statistici a Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Europa Liberă a stat de vorbă cu trei medici care lucrează în mediul rural și care au explicat de ce implicarea lor în campania de vaccinare a fost departe de a fi optimă și eficientă.

Campanie pentru vaccinare - 'deocamdată nu e nevoie'

Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, are cabinetul medical în Jilava, lângă București. Spune că medicii de familie au cerut celor care gestionează vaccinarea să-i lase să se implice în mod concret. Acest lucru se întâmpla anul trecut, chiar înainte sosirea primelor doze de vaccin.

„Atunci am spus că este cazul să facem ceva pentru populație, pentru că era foarte clar că există o intenție scăzută de vaccinare. Știam deja de la epidemia de rujeolă, unde au fost contracarate toate mesajele pentru vaccinare. Ideea a fost să contracarăm și furtuna din social media pentru că acolo se duce, de fapt, războiul. Am spus din start că este nevoie de o campanie foarte clară pentru populație și de fiecare dată am primit răspunsurile 'deocamdată nu e nevoie', 'cine vrea se vaccinează, cine nu nu', spune Sandra Alexiu. Medicul mai spune că motivul pentru care nu a fost agreată niciodată o astfel de campanie a fost lipsa banilor.

Medicii de familie nu au fost implicați de la început în campania de vaccinare începută în decembrie anul trecut, iar astfel s-a ratat potențialul enorm de încredere, adaugă medicul de familie. „Am fost implicați foarte târziu, nu s-a ținut cont de gradul de încredere pe care îl are populația în medicii de familie. La sfârșit, atunci când au rămas fără acoperire vaccinală și-au adus aminte și de noi”, a mai spus Sandra Alexiu.

Birocrație

Medicul arată că spre deosebire de alte țări, în România medicii de familie sunt încărcați cu tot felul de activități birocratice.

„Până la urmă, când au fost angrenați în vaccinare, medicii de familie au fost chemați la DSP să-și ia vaccinurile, lucrul ăsta nu e firesc. La ora actuală, când vaccinăm în cabinet trebuie să distribuim bonuri de masa, care înseamnă o grămadă de procese verbal completate de mână”, completează Sandra Alexiu.

Gindrovel Dumitra, medic de familie în localitatea Sadova, din județul Dolj, spune că medicii nu au fost angrenați de la început în vaccinare și pentru că nu au fost ajutați să-și doteze cabinetele corespunzător.

„La început medicii au fost ignorați, dar asta a fost din cauza particularităților sistemului nostru medical pentru medicina de familie. Atât în Franța, cât și în Marea Britanie, colegii mei lucrează în grupuri de practică. Vă amintiți cum era la început că vaccinurile trebuiau păstrate în 7 zile și ținute la temperatură scăzută. La noi cabinetele medicale sunt mici, fără dotări”, spune Gindrovel Dumitra.

În Sadova, abia din august a început vaccinarea prin cabinetelor medicilor de familie. „Am făcut un centru de vaccinare în localitate și i-am dat drumul în aprilie, dar peste vară l-am suspendat din lipsă de pacienți. Și din august vaccinăm numai în cabinetele medicilor de familie și astfel suplinim lipsa centrului din vaccinare”, arată medicul de familie.

Medicul spune că în prezent, colegii lui fac eforturi uriașe pentru că ei se se ocupă și de vaccinare și de monitorizarea pacienților care au Covid.

„Categoric se pot face mult mai multe. Depinde și de locul în care ne adresăm, mă refer la rural și urban, și trebuie să ținem cont că marea majoritate a colegilor mei sunt persoane trecute de 60 de ani, adică 40%”, adaugă Gindrovel Dumitra.

Medicul Gindrovel Dumitra arată că în mediul rural este o problemă cu vaccinarea
Medicul Gindrovel Dumitra arată că în mediul rural este o problemă cu vaccinarea

Campania de dezinformare

În Deleni, județul Iași, a existat centru de vaccinare, la care au vaccinat de la început medici de familie. Acum este suspendat. „Acolo am învățat toată procedura și o aplicăm în cabinetele noastre acum. Dar în continuare în rural este o problemă mai ales la persoanele în vârstă”, spune medicul de familie Dana Popescu, medic de familie din Deleni.

Medicul spune că se puteau face mult mai multe pentru ca mesajul să ajungă la oamenii care se tem de vaccin.

„Eu personal am sentimental uneori că discut în gol cu pacienții. Din fericire, frica i-a determinat să vină mai mulți la cabinet în ultimele zile. Când m-am vaccinat pacienții îmi spuneau că m-am vaccinat cu ser fiziologic. Există o campanie de dezinformare groaznică. Cred că este cazul să intervină și biserica în problema asta”, a spus Dana Popescu.

Medicul Sandra Alexiu semnalează că populației nu i s-a explicat ce înseamnă vaccinarea. „S-a lăsat la liber să înțeleagă fiecare ce a vrut din niște termeni foarte noi pe care oamenii i-au învățat fără să îi înțeleagă – ARN, ribozomi etc. Și le folosesc în sensuri pe care nu le înțeleg”, spune Sandra Alexiu.

„Cum ieșim din acest dezastru e foarte greu de spus. Tăvălugul ăsta care a fost pornit nu știu dacă mai poate fi oprit, nu avem cum să convingem oamenii să vină mai repede la spital, pentru că le e frică de sistemul de sănătate și stau acasă până se complică lucrurile”, completează Alexiu.

Gindrovel Dumitra susține că numărul celor care vor să se vaccineze a mai crescut puțin în ultima vreme, dar nu suficient. „Azi am avut o bătrânică de 80 de ani și am întrebat-o de ce nu se vaccinează împotriva Covid. A început să tremure când a auzit de vaccinare, pentru că i-au spus ei vecinii că nu e bine și a văzut la televizor”, a spus medicul.

Dana Popa spune că o soluție este ca cei care lucrează în serviciile publice și sunt nevaccinați să stea acasă. „Cei vaccinați nu fac forme grave și nu ajung la spital. Dacă acum intrăm în case două săptămâni avem șansa să reducem răspândirea virusului. Nu știu cum o să o scoatem la capăt, dar situația e groaznică. Eu locuiesc în centrul Iașiului, dar nu există mască purtată pe stradă, oamenii nu înțeleg că suntem în pericol real”, a conchis medicul.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG