Linkuri accesibilitate

Tactica „bebelușul”. Încă un inculpat celebru își folosește copilul pentru a scăpa de închisoare


Tristan Tate (dreapta) susține, prin avocatul său, că unul dintre motivele pentru a fi cercetat în libertate este fiica sa pe care nu a văzut-o încă.
Tristan Tate (dreapta) susține, prin avocatul său, că unul dintre motivele pentru a fi cercetat în libertate este fiica sa pe care nu a văzut-o încă.

Suspecții sau condamnații aduc deseori în discuție minorii pe care îi au în întreținere pentru a scăpa de închisoare. Cel mai recent caz din justiție este Tristan Tate, care a invocat că are un bebeluș pentru a-i îndupleca pe judecători.

Tristan Tate s-a plâns de faptul că arestul îi distruge reputația. Tot el le-a cerut judecătorilor să îl elibereze pentru că, în urmă cu trei săptămâni, a devenit tată și nu a putut să își vadă copilul.

Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţiile depuse de fraţii Andrew şi Tristan Tate împotriva deciziei instanţei de fond prin care au fost prelungite cu 30 de zile mandatele de arestare emise pe numele lor.

Avocata Tina Glandian a spus că Tristan Tate a cerut eliberarea, pentru că are un bebeluș de trei săptămâni, pe care nu a avut cum să îl vadă.

Despre copilul lui Tristan Tate se știu puține lucruri, mai ales că cei doi frați nu se afișau în lumea mondenă ca familiști, ci din contră. Presa mondenă a speculat că ar fi vorba despre o fostă iubită a acestuia.

Andrew și Tristan Tate sunt cercetați pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol.

Modelul Udrea

Tristan Tate nu e singurul suspect care a recurs la această strategie pentru a impresiona instanța de judecată. Cererea „tip” face parte din arsenalul avocaților care încearcă să-și scape clienții de pedeapsă.

La fel a procedat și Elena Udrea. Fostul ministru al Dezvoltării invoca, în aprilie anul trecut, fetița după decizia extrădării din Bulgaria, spunând că este „un copil care trece prin drama de a fi lăsată fără mamă a doua oară”.

„Pe când avea doar 12 zile, m-au luat de lângă ea trei luni, acum înțelege că mama ei nu mai este acasă”, spunea Udrea, care așteapta decizia judecătorilor bulgari privind extrădarea în România.

Elena Udrea a plecat din țară cu puțin timp înainte de a fi condamnată definitive în dosarul „Gala Bute”, caz în care a primit 6 ani închisoare pentru fapte de corupție comise pe când era ministru.

Arest la domiciliu pentru a crește copilul

În unele cazuri, această strategie de apărare funcționează, în altele nu. În prima categorie se regăsește și medicul Anca Dumitrovici Ababneh, șefa Secției de Oncologie a Spitalului de Urgențe din Suceava, arestată la domiciliu după ce ar fi primit mită de zeci de ori de la pacienții bolnavi de cancer.

„Analizând, judecătorii de drepturi și libertăți apreciază că vârsta inculpatei (39 de ani), persoana acesteia, faptul că aceasta este mama unui copil în vârstă de 4 ani care este afectat de dispariția figurii materne și pentru care privarea de prezența mamei pentru o perioadă semnificativă de timp poate produce consecințe asupra dezvoltării psihologice și emoționale, justifică plasarea acesteia în arest la domiciliu”, se arată în motivarea prin care s-a înlocuit măsura arestării preventive cu arestul la domiciliu.

Fiicele necunoscute

Într-un alt caz, milionarul Cristian Borcea și-a invocat copiii pentru a fi eliberat din închisoare.

În mai 2019, Borcea cerea să fie eliberat condiţionat din Penitenciarul Rahova pe motiv că are 9 copii de întreținut, dintre care 8 minori.

El a invocat în cererea de eliberare că a avut sprijinul familiei, a fost vizitat de copii, cu excepţia celor două fiice care abia s-au născut în luna martie şi pe care încă nu le-a cunoscut.

Cristian Borcea avea o condamnare de 7 ani şi 6 luni închisoare, după ce i-au fost contopite pedepsele primite în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi în dosarul transferurilor din fotbal.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG