Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat Mihai Dodu, despre demiterea sa de către premierul Ciolacu: Presiunea a crescut după retragerea titlurilor unor impostori


Prim-ministrul PSD Marcel Ciolacu (stânga), împreună cu fostul premier PSD, Sorin Grindeanu, actual ministru al Transporturilor, în Parlament, la adoptarea bugetului pe anul 2024
Prim-ministrul PSD Marcel Ciolacu (stânga), împreună cu fostul premier PSD, Sorin Grindeanu, actual ministru al Transporturilor, în Parlament, la adoptarea bugetului pe anul 2024

Premierul Marcel Ciolacu l-a demis miercuri seară pe Mihai Dodu de la șefia Secretariatului pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist. Dodu este cel care, în vară, a respins cererea lui Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluția din 1989.

Decizia privind eliberarea lui Mihai Iulian Dodu din funcția de secretar de stat al Secretariatului pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial.

În locul lui Mihai Dodu, premierul Marcel Ciolacu l-a numit pe Sever-Romulus Stana. El a fost prefect al Capitalei, fost președinte interimar al PSD București și fost consilier al lui Gabriel Mutu, fost primar PSD în sectorul 6.

Am solicitat un punct de vedere din partea lui Marcel Ciolacu și îl vom publica pe măsură ce îl vom primi.

În schimb, într-un comunicat de presă remis vineri, 29 decembrie, Corpul de Control al Prim-Ministrului (CCPM) a precizat că a efectuat un control la instituția pe care Mihai Dodu a condusă și a constatat mai multe nereguli.

Cele două decizii au fost publicate în Monitorul Oficial miercuri seară. Mihai Dodu a fost numit în funcție de fostul premier Nicolae Ciucă în luna aprilie a acestui an.
Cele două decizii au fost publicate în Monitorul Oficial miercuri seară. Mihai Dodu a fost numit în funcție de fostul premier Nicolae Ciucă în luna aprilie a acestui an.

Mihai Dodu este fiul lui Daniel Dodu, ucis în Revoluția din decembrie 1989. Europa Liberă l-a inclus pe tatăl său în Memorialul Revoluției Române.

Născut pe 6 februarie 1961, Daniel Dodu a fost component al lotului național de ciclism, specialist în aeronave. El a luptat în stradă, în fața Televiziunii Române, iar pe 22 decembrie 1989, la ora 22:00, a fost împușcat mortal pe strada unde s-a născut: Jean Texier.

Mihai Dodu: Presiunea a crescut după retragerea titlurilor unor impostori

Mihai Dodu a declarat pentru Europa Liberă că își explică demiterea sa prin faptul că Secretariatul a retras sub conducerea sa titlurile de revoluționar ale mai multor „impostori” și a menționat „un cumul de factori”.

„Ca fiu de erou și profesor de istorie este corect față de societate să păstrăm curată memoria eroilor lui Decembrie '89 și să respectăm, desigur, legea 100%”, a spus el.

Dodu menționează că „presiunea a crescut în mod constant” și că nu a observat „un declic” nici măcar după cazul premierului Ciolacu. „Am fost primul secretar de stat care am respectat legea și la o sesizare am analizat dosarul unui revoluționar”, a mai spus Mihai Dodu.

Mai mulți președinți de asociații care au legături politice au făcut presiuni la PSD pentru schimbarea mea.

„Presiunea a crescut în mod constant. În cadrul PSD-ului există de altfel și un departament care se ocupă cu revoluționarii. Și în cadrul acestui departament sunt nume cărora le-am retras certificatul pe baza probelor, nu pe altceva. Sunt obișnuiți ai Partidului Social Democrat. Avem acest departament condus de către Valentin Mărgineanu”, a spus el.

Valentin Mărgineanu a primit titlul de luptător pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 prin decretul nr. 226 din 1992.

„Aici discutăm de retragerea certificatelor pentru președinți de asociații, acei președinți care ani de zile au girat impostura. Deci nu este vorba doar de cazul domnului prim-ministru. Mai mulți președinți de asociații care au legături politice au făcut presiuni la PSD pentru schimbarea mea și asta se întâmplă de la rotativă, din iunie”, a subliniat el în discuția cu Europa Liberă.

Mihai Dodu a completat că și-a făcut datoria pentru a aduce autenticitate titlului de revoluționar.

„Eram obligat prin funcția mea să analizez sesizarea, și să analizăm în cadrul comisiei cu mai mulți membri, și să luăm o decizie. Peste 90% dintre sesizări s-au finalizat cu retragerea certificatului și propune de retragere către instanță”, a mai spus el.

„E o teamă directă a impostorilor să nu rămână fără beneficii sau să nu aibă parte de alte surprize”, a mai declarat fostul șef al Secretariatului pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.

Temeri cu privire la șicane

Întrebat cu privire la procesul pe care premierul Marcel Ciolacu l-a deschis împotriva instituției din subordinea sa, Mihai Dodu a răspuns că se teme să nu existe șicane.

„Mi-e teamă că se vor face șicane serviciului juridic ca să nu ducă în condiții bune procesul. Vă dați seama, juriștii trebuie să meargă în instanță și sunt juriști care vor fi sub conducerea unui secretar de stat care este în siajul PSD-ului”, a afirmat el.

„Sunt chestiuni administrative pe care le aprobi ca secretar de stat sau nu și atunci angajatul n-are cum să ia o decizie în nume propriu, dacă n-are semnătura conducătorului unității”, a explicat Dodu.

În ceea ce privește numirea de către Nicolae Ciucă, el a spus că nu este membrul vreunui partid și că a contat inclusiv faptul că este profesor de istorie.

Fostul premier „a avut încredere la momentul respectiv că în calitate de fiu de erou - pentru prima dată un fiu de erou la acest secretariat - își va face treaba cu probitate morală și juridică”.

„Sunt mai mulți factori care au stat la baza deciziei luate de către premierul Ciucă la momentul respectiv și m-a încurajat să merg pe această direcție a curățeniei în cadrul mișcării revoluționare”, a subliniat Mihai Dodu.

El a mai spus că, după conversația din luna iunie, nu a mai discutat cu premierul Marcel Ciolacu și că la momentul respectiv nu a primit semnale că va fi schimbat din funcție.

„Mi-a comunicat că e dreptul domniei sale să meargă în instanță. I-am spus, desigur, că suntem într-un stat de drept și fiecare cetățean are dreptul să o facă, să meargă în distanță, să dovedească. A fost o discuție mai mult tehnică, pe situația dată a dosarului domniei sale. I-am comunicat că noi am analizat doar pe probe și am luat decizia doar pe probe, în litera legii și nimic altceva”, a menționat Mihai Dodu.

Cum reacționează Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a depus cererea de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant (RLD) la Revoluţie în aprilie 2019 şi a fost admisă, cu majoritate de voturi, de către fosta comisie.

Procedura nu a fost finalizată din cauza verificărilor pe care le-a făcut DNA, însă în martie 2023 procurorii au dispus clasarea cauzei.

În acest context, noua comisie a reluat discutarea cererii lui Marcel Ciolacu, dar, cu majoritate de voturi, a decis că acesta nu întruneşte condiţiile necesare.

Decizia a fost luată în baza documentelor din arhiva Secretariatului pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, după ce o comisia specială a analizat dosarul premierului.

După ce cererea sa de a fi recunoscut revoluționar LRD a fost respinsă, Marcel Ciolacu a dat în judecată acest secretariat, iar primul termen a fost stabilit pe 11 ianuarie 2024 la Tribunalul Buzău.

Prim-ministrul a declarat joi pentru Libertatea că a dat declarație la notariat că „niciodată nu o să solicit preschimbarea certificatului și am renunțat la proces.”

„Renunț voluntar la drepturile și beneficiile conferite de Legea nr 34/2004, republicată – Recunoștinței față de eroi – martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, începând din data de 18 decembrie 1989”, se mai arată în declarația lui Ciolacu pentru Libertatea.

De asemenea, el a spus că l-a demis pe Mihai Dodu ca urmare a solicitării Corpului de Control al prim-ministrului, care a fost în control al Secretariat în luna noiembrie.

„Corpul de control mi-a cerut sa îl schimb din funcție pe Mihai Dodu, după ce au fost descoperite nereguli la Secretariatul de stat pentru problemele revoluționarilor”, a susținut Ciolacu.

Revoluționar din '92

Marcel Ciolacu are pe numele său un certificat de revoluționar cu titlul de „luptător remarcat pentru fapte deosebite”, pe care l-a obținut în anul 1992.

Dosarul său conține declarații olografe despre participarea la Revoluție, precum și alte dovezi pe care le-a considerat relevante.

Potrivit unei investigații Recorder apărută luna aceasta, Marcel Ciolacu își susține teza eroismului la Revoluție printr-o multitudine de neconcordanțe de timp și de loc.

Rolul determinant pe care și-l atribuie în declarații nu e confirmat nici de alți participanți, nici de fotografii, nici de documente relevante, arată Recorder.

De asemenea, potrivit investigației, una dintre semnăturile care l-au făcut revoluționar cu acte în regulă e suspectă de fals.

În plus, premierul oferă informații contradictorii cu privire la locul său de muncă din 1989, de unde susține că și-a început acțiunile îndreptate împotriva puterii comuniste: în dosarul său de revoluționar sugerează că lucra la o întreprindere din Buzău, pe când în CV-ul de prim-ministru în dreptul anilor 1988-1990 apare Întreprinderea Electronica București.

În baza acestui certificat, Ciolacu a obținut un hectar de teren în comuna buzoiană Săpoca, pe care l-a vândut în anul 2007.

Dacă va obține titlul LRD în instanță, actualul prim-ministru va încasa și o indemnizație de 2.000 de lei, ce poate fi acordată retroactiv. În acest caz, suma a fost calculată de Recorder la peste 40.000 de euro.

De asemenea, în baza aceluiași titlu, Marcel Ciolacu ar putea să încaseze la pensie o sumă suplimentară de 1.100 de lei.

În luna septembrie, Ciolacu declara că nu el a fost cel care a cerut preschimbarea certificatului de revoluționar, ci a venit ca urmare a unor decizii luate de Secretariatul din subordinea sa.

„O instituţie subordonată premierului a luat o decizie în ceea ce priveşte prim-ministrul României. M-am bucurat foarte mult, pentru că înseamnă că suntem într-un stat democratic şi avem un stat de drept”, a spus el.

Prim-ministrul a adăugat atunci că nu va solicita actualizarea „pentru a beneficia de ceva de pe urma acestui certificat”, dar că are dreptul „să le arăt nepoţilor mei că nu am fost un fals revoluţionar”.

„Chiar dacă voi câştiga sau voi pierde procesul, nu am să comentez o decizie a unui magistrat, dar nici nu am să cer preschimbarea certificatului, pentru a beneficia de ceva de pe urma acestui certificat. Dar e dreptul meu de a face acest lucru. Am anunţat-o public, ca să se ştie”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Două luni mai târziu, în noiembrie, Marcel Ciolacu a trimis Corpul de Control la Secretariatul pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG