Linkuri accesibilitate

Rușii i-au adus un ultim omagiu lui Mihail Gorbaciov. Viktor Orbán, singurul lider european prezent la funeralii


Oamenii trec pe lângă sicriul fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov în interiorul Sălii Stâlpilor din Casa Unirii, în timpul funeraliilor organizate la Moscova, Rusia, sâmbătă, 3 septembrie 2022.

Rușii aflați în doliu au stat la coadă, în Moscova, ca să-i aducă un ultim omagiu lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, care a pus capăt în mod pașnic Războiului Rece.

Moscoviții au mers în apropierea Kremlinului pentru a-i aduce un omagiu lui Mihail Gorbaciov, fostul lider sovietic, care a fost admirat în Occident pentru reformele sale și care a trăit suficient de mult timp pentru a vedea cum conducerea Rusiei a dat înapoi o mare parte din aceste schimbări.

Mihail Gorbaciov, care a murit marți la vârsta de 91 de ani, a fost înmormântat sâmbătă fără onoruri de stat și fără prezența președintelui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, rușii au avut parte de o despărțire publică, autoritățile permițându-le să îi vadă sicriul în impunătoarea Sală a Coloanelor, unde au fost organizate funeralii și pentru alți lideri sovietici precum Vladimir Lenin, Iosif Stalin și Leonid Brejnev.

Oamenii stau la coadă pentru a intra în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor pentru a participa la o slujbă de comemorare a lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, în Moscova, Rusia, 3 septembrie 2022.
Oamenii stau la coadă pentru a intra în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor pentru a participa la o slujbă de comemorare a lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, în Moscova, Rusia, 3 septembrie 2022.

Sicriul din lemn al lui Gorbaciov, acoperit cu un steag rusesc, a fost așezat în centrul sălii, unde pe fundal s-a auzit muzica melancolică din filmul „Lista lui Schindler”.

Nu a fost o surpriză faptul că Putin, un vechi ofițer de informații al KGB care a numit prăbușirea Uniunii Sovietice o „catastrofă geopolitică”, i-a refuzat lui Gorbaciov onorurile depline ale statului, declarând că programul său nu îi permite să participe la funeralii.

Dmitri Medvedev, adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte al Rusiei în perioada 2008-2012, a participat la ceremonia de rămas bun.

Ulterior, el a publicat un mesaj pe rețelele sociale, făcând referire la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 și acuzând Statele Unite și aliații săi că încearcă să pună la cale destrămarea Rusiei, o politică pe care a descris-o drept un „joc de șah cu moartea”.

Președintele rus Vladimir Putin îi aduce un ultim omagiu fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov, la Spitalul Clinic Central din Moscova. Imagine preluată dintr-o înregistrare furnizată de televiziunea rusă Pool pe 1 septembrie 2022.
Președintele rus Vladimir Putin îi aduce un ultim omagiu fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov, la Spitalul Clinic Central din Moscova. Imagine preluată dintr-o înregistrare furnizată de televiziunea rusă Pool pe 1 septembrie 2022.

Gorbaciov a devenit un erou pentru mulți din Occident pentru că a permis Europei de Est să scape de controlul sovietic după mai bine de patru decenii, permițând reunificarea Germaniei de Est și a Germaniei de Vest și încheind tratate de control al armelor cu Statele Unite.

De altfel, el a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990 pentru rolul său în încheierea Războiului Rece fără vărsare de sânge.

Dar când cele 15 republici sovietice au profitat de aceleași libertăți pentru a-și cere independența, Gorbaciov a fost neputincios să împiedice prăbușirea Uniunii în 1991, la șase ani după ce a devenit liderul acesteia.

Pentru acest lucru și pentru haosul economic pe care programul său de liberalizare „perestroika” l-a declanșat, mulți ruși nu l-au putut ierta.

Viktor Orbán participă la funeralii

Departamentul de Stat al SUA a anunțat participarea ambasadorului John Sullivan la funeraliile fostului lider URSS.

Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, sosește funeraliile lui Mihail Gorbaciov, Moscova, 3 septembrie 2022.
Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, sosește funeraliile lui Mihail Gorbaciov, Moscova, 3 septembrie 2022.

Însă numeroși șefi de stat și de guvern occidentali care ar fi trebuit să participe în mod normal au fost absenți, ținuți la distanță de relațiile dintre Moscova și Occident, deteriorate de decizia lui Putin de a trimite trupe în Ucraina în februarie.

Premierul ungar Viktor Orbán, un naționalist conservator și unul dintre puținii lideri europeni care au relații bune cu Putin, a participat la funeralii.

Prim-ministrul Ungariei la funeraliile lui Mihail Gorbaciov din Moscova, Rusia, 3 septembrie 2022.
Prim-ministrul Ungariei la funeraliile lui Mihail Gorbaciov din Moscova, Rusia, 3 septembrie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior pentru agenția de știri RIA că Putin nu intenționează să se întâlnească cu Orbán în timpul vizitei sale la Moscova.

„Din câte știm, el va zbura doar pentru a-și lua rămas bun de la Gorbaciov. Nu au existat dorințe de întâlniri” cu Putin, a declarat Peskov.

Mai mulți oficiali ruși și personalități culturale, printre care un înalt deputat Konstantin Kosachiov și cântăreața Alla Pugachiova, și-au prezentat, de asemenea, omagiile familiei lui Gorbaciov.

Înmormântarea lui Gorbaciov contrastează puternic cu ziua de doliu național și cu funeraliile de stat în principala catedrală din Moscova, care au fost acordate în 2007 fostului președinte rus Boris Elțîn, care a contribuit la marginalizarea lui Gorbaciov pe măsură ce Uniunea Sovietică se destrăma și care, mai târziu, l-a ales pe Putin ca succesor al său.

Gorbaciov a fost însă înmormântat, ca și Elțîn, în cimitirul Novodevici din Moscova, alături de soția lui, Raisa, care a murit în urmă cu 23 de ani.

În 2000, când a fost ales, Putin nu a acordat o atenție deosebită pluralității politice care se dezvoltase în urma politicii de „glasnost”, sau deschidere, a lui Gorbaciov și a început încet-încet să reconstruiască influența Moscovei asupra multor republici pierdute.

Interpretul și consilierul de lungă durată al lui Gorbaciov a declarat săptămâna aceasta că acțiunile Rusiei în Ucraina l-au lăsat pe fostul lider „șocat și dezorientat” în ultimele luni de viață.

„Nu este vorba doar de operațiunea care a început pe 24 februarie, ci de întreaga evoluție a relațiilor dintre Rusia și Ucraina din ultimii ani, care a fost cu adevărat, cu adevărat o mare lovitură pentru el. L-a zdrobit cu adevărat, emoțional și psihologic”, a declarat Pavel Palajcenko.

Articol scris în baza relatărilor RFE/RL, Reuters și BBC.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

XS
SM
MD
LG