Linkuri accesibilitate

Firma care ar trebui să instaleze minireactoare nucleare la Doicești a anulat proiectul din Statele Unite. România merge înainte


Planul centralei nucleare de la Doicești,Dâmbovița.
Planul centralei nucleare de la Doicești,Dâmbovița.

Proiectul minireactoarelor NuScale din SUA a fost anulat, după ce compania care trebuia să le construiască s-a retras. Motivul principal ar fi fost creșterea costurilor cu 53%, spune Bloomberg. Aceleași minireactoare ar urma să fie instalate și la Doicești, în România.

Informația anulării proiectului din Statele Unite a fost confirmată de compania NuScale, printr-un comunicat de presă.

„În ciuda eforturilor semnificative (...) pentru a avansa, pare puțin probabil ca proiectul să aibă o subscripție suficientă pentru a continua spre implementare. (...) Prin urmare, încheierea proiectului este cea mai prudentă decizie. (...)”

Prețul cu care NuScale intenționa să vândă energie produsă cu sistemul de minireactoare era - acum doi ani - de 56 USD/megawatt oră. În 2023, prețul a ajuns la 89 USD/MWH.


Decizia vine după ce compania a fost acuzată și de fraude și practici comerciale ilegale într-un alt caz. Iceberg Research, o firmă americană de consultanță de business, a recomandat investitorilor să se îndrepte împotriva NuScale, pe care a acuzat-o că s-ar fi implicat într-un contract fals.

Iceberg Research susține că NuScale a prezentat public un contract uriaș în asociere cu furnizorul de servicii de centre de date blockchain Standard Power. Afacerea vizează o capacitate proiectată de 1.848 megawatt oră (MWh), estimată la o valoare de 37 de miliarde de dolari.

Conform Iceberg Research, acest contract ar avea zero șanse să fie executat, deoarece Standard Power nu are banii necesari.

„Actualul său director general, Maxim Serezhin, are o datorie de 54.000 de dolari la New York. Fostul director general, Adam Swickle, a fost găsit vinovat de fraudă cu valori mobiliare în trecut”, se arată în comunicatul Iceberg Research.

În același document este pusă la îndoială și capacitatea tehnică a NuScale de a instala o capacitate de aproape 2000 de MWh.

Proiectul microreactoarelor de la Doicești, România, continuă

În ciuda acuzațiilor și a abandonării proiectului din SUA, NuScale spune că va dezvolta tehnologia cu microreactore și va implementa proiectul din România.

„Prin munca noastră cu UAMPS (Utah Associated Muncipal Power System) și prin parteneriatul nostru cu Departamentul de Energie al SUA, am avansat NuScale Power Module până la punctul în care utilitățile, guvernele și industriile se pot baza pe o tehnologie dovedită de reactor modular mic (SMR), care are aprobarea de reglementare și este în producție activă. Munca noastră (...) din ultimii zece ani a făcut ca tehnologia NuScale să avanseze până la stadiul de implementare comercială; atingerea acestei etape reprezintă un succes extraordinar pe care vom continua să îl dezvoltăm cu viitorii clienți", a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale.

Ropower, entitatea românească care se ocupă de implementarea proiectului, a comunicat Europei Libere că își menține încrederea în tehnologiile cu minireactoare.

„În aliniere cu partenerii noștri, suntem hotărâți să conducem proiectul SMR de la Doicești către un viitor care promite atât sustenabilitate și securitate energetică pentru țara noastră, cât și să reflecte o cooperare durabilă între România și partenerii săi internaționali”, se arată în comuncat.

Proiectul se află în momentul acesta într-o etapă preliminară de dezvoltare, care constă într-o serie de activități și studii inițiale de inginerie și proiectare, și analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doicești, județul Dâmbovița.

Același punct de vedere l-a prezentat și Nuclearelectrica, firma românească acționară la Ropower, care spune că implementarea tehnologiei cu minireactoare ar însemna plasarea Nuclearelectrica în poziția de lider regional în industria nucleară.

„SMR-urile pot ajuta la menținerea forței de muncă și la crearea a numeroase locuri de muncă în zonele în care industria locală se baza în mod tradițional pe combustibili fosili. În plus, SMR-urile pot stimula dezvoltarea huburilor industriale și pot contribui la decarbonizarea acestora”, se arată în punctul de vedere trimis Europei Libere.

Proiectul de la Doicești, finanțare de la Guvernul Statelor Unite

În iunie 2022, Guvernul Statelor Unite a anunțat o finanțare de 14 milioane de dolari pentru proiectarea primelor centrale cu minireactor nuclear din Europa. Investiția finală, de ordinul miliardelor de dolari, urma să contribuie la independența energetică a României.

Anunțul privind primele investiții americane, realizate de guvernul de la Washington și firma NuScale Power LLC, a fost făcut de președintele american Joe Biden la întâlnirea G7 din 2022.

„Investiția este menită să deblocheze mai multe miliarde de dolari și să pună în valoare ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către o energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”, arăta Casa Albă într-un comunicat.

Pașii proiectului NuScale de la Doicești

Nuclearelectrica și compania americană NuScale semnaseră, în martie 2019, un memorandum pentru evaluarea dezvoltării, licențierii și construcției unui SMR NuScale în România.

Pe 9 octombrie 2020, România semna cu SUA un Acord Interguvernamental în domeniul proiectelor de energie nucleară care a primit și acordul Comisiei Europene. Ulterior, acordul a fost ratificat în Parlamentul României prin aprobarea Legii nr.199/2021.

În aceeași perioadă, Exim Bank USA semna un memorandum cu Ministerul Energiei condus atunci de Virgil Popescu. Partea americană își arată interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România în domeniul energiei nucleare.

Valoarea totală a investițiilor urma să se ridice la 7 miliarde de dolari, iar la acel moment se discuta inclusiv de investiții în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG