Linkuri accesibilitate

Ministrul de Externe: Ambasada României de la Kabul, 80% distrusă


Șefa diplomației autohtone, Ramona Mănescu, a declarat vineri, că ambasada României de la kabul este distrusă în proporție de 80% după atacul terorist din noaptea de 2 spre 3 septembrie, soldat cu moartea unui diplomat român și rănirea altuia.

„Ambasada este 80% distrusă, este inutilizabilă. Acesta a fost şi motivul pentru care colegii noştri au fost transferaţi într-o zonă sigură, într-o bază NATO. Tot ce a fost acolo trebuie reconstruit şi securizat poate mult mai bine. Acest proces va dura, până atunci există zone sigure în care putem să funcţionăm”, a spus Ramona Mănescu, într-un interviu pentru DCNews.

Totodată, ministrul de Externe a mai precizat că le-a cerut diplomaților români să se întoarcă acasă însă aceștia preferă să își continue misiunea.

În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie, în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit.

Potrivit MAE, atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

Capitala afgană este zguduită de atentate, joi având loc un al doilea atentat în decurs de o săptămână. O explozie puternică s-a produs în apropierea unei zone în care se află cartierul general al NATO, misiuni diplomatice şi birouri guvernamentale, printre care principalul serviciu de informaţii afgan. Un militar român și-a pierdut viața în timp ce se afla în misiune de patrulare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG