Linkuri accesibilitate

Tânără de 19 ani de la un centru de plasament, internată cu arsuri grave. Ministrul Familiei cere o anchetă


Tânăra de 19 ani a fost transportată la spital, unde a fost internată pentru a primi îngrijiri medicale.
Tânăra de 19 ani a fost transportată la spital, unde a fost internată pentru a primi îngrijiri medicale.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, anunţă că s-a autosesizat în cazul şocant de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Nevoi Speciale Brădet al tinerei de 19 ani instituţionalizate, adusă acum două zile la spital după ce pe corpul ei au fost constatate arsuri grave pe faţă, gât şi spate şi a cerut Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție să trimită de urgenţă corpul de control al instituţiei la faţa locului.

Ministrul s-a deplasat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

„Condamn cu fermitate orice formă de neglijenţă, abuz sau violenţă în cazul copiilor instituţionalizaţi. Este şocant cazul de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Nevoi Speciale Brădet. M-am autosezizat la aflarea cazului tinerei de 19 ani instituţionalizate, adusă acum două zile la spital după ce pe corpul ei au fost constatate arsuri grave pe faţă, gât şi spate. Cazul mi-a fost adus la cunoştinţă de către Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere (ASUM), un ONG local căruia îi mulţumesc pentru încredere”, scrie ministrul Familiei pe Facebook.


Natalia Intotero arată că este indignată că, în România anului 2023, există atâta lipsă de umanitate faţă de aceşti copii.


„Am ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, am vizitat-o pe pacienta în cauză, constatând că starea ei de sănătate fusese grav afectată. M-am deplasat la centrul din Brădet alături de prefectul judeţului Braşov, domnul Mihai Cătălin Văsii, şi am avut discuţii atât cu angajaţii, cât şi cu tinerii instituţionalizaţi. I-am cerut domnului prefect demararea unei anchete din partea tuturor instituţiilor abilitate. Adevărul trebuie să iasă la iveală şi vinovaţii să plătească!”, arată ministrul.

Natalia Intotero solicită ANPDC să trimită de urgenţă corpul de control al instituţiei la faţa locului.ov, unde a vizitat-o pe pacienta în cauză, constatând că starea ei de sănătate fusese grav afectat.


În sistemul de protecția a copiilor din România trăiesc în prezent 42.000 de copii.

Dintre cei 42.000 de copii, doar 12.600 copii beneficiază de măsură de protecţie specială în servicii, adică 10.000 copii sunt în servicii de tip rezidenţial publice ( așa numitele cămine de copii) şi 2.600 copii sunt în servicii private acreditate (adică centre de plasament clasice sau modulate, apartamente, case de tip familial, centre maternale, centre de primire în regim de urgenţă).

Diferența dintre numărul total de copii aflați în sistemul de protecție-adică 42.000- și cei 12.600- aflați în serviciile de prtecție specială în servicii este de 30.000 de copii care sunt în servicii de tip familial, adică mai mult 16.000 se află la asistenții maternali, alți 10.000 de copii se află la rude până la gradul IV inclusiv şi peste 4.100 de copii se află la alte familii sau persoane.

XS
SM
MD
LG