Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Mircea Geoană, fostul secretar general adjunct al NATO, a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale.
- Armata israeliană recunoaște că e posibil să fi ucis o tânără activistă, după ce martorii au descris cum aceasta a fost împușcată în cap de aproape de un soldat israelian.
- După o dezbatere încinsă, Kamala Harris și Donald Trump au participat împreună la comemorarea victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.
Geoană candidează la prezidențiale
Mircea Geoană și-a lansat într-un sfârșit candidatura la prezidențiale, după luni în care aceasta era ca și garantată. Mai multe despre candidatura sa, la Europa Liberă. În newsletter-ul de ieri, am scris despre demisia lui de la NATO, în anticiparea acestui anunț.
Geoană a acordat un interviu la ProTV, primul în calitate de candidat independent. În același interviu, i-a urat sănătate Regelui Mihai, gafă pentru care a fost nevoit să-și ceară scuze ulterior, scrie G4Media.
În Spotmedia, despre simbolistica aleasă pentru campania lui Geoană: noul său brand atașat de instituția prestigioasă NATO.
G4Media amintește controversele din trecutul fostului lider PSD, în timp ce Euronews tratează vulnerabilitățile acestuia. Acum câteva luni, jurnalista Emilia Șercan a scris pentru PressOne că Geoană a plagiat fragmente semnificative din lucrarea sa doctorală.
La Europa Liberă, despre cum eșecul alianțelor de dreapta și suveraniste au dus la prezenta inflație de candidați la alegerile prezidențiale.
Israelul recunoaște că e posibil să fi ucis o activistă
Armata israeliană recunoaște că e posibil să o fi împușcat pe activista Ayșenur Ezgi Eygi, cu dublă cetățenie tuco-americană, în urmă cu câteva zile, scrie BBC.
Tânăra de 26 de ani se afla la un protest pașnic în Cisiordania pe 6 septembrie, când a fost împușcată în cap de un soldat israelian de la 1,5 metri distanță, însă autoritățile spun că n-ar fi țintit spre ea și că protestul ar fi fost violent.
Martorii spun pentru AP că ea a fost împușcată în timpul unui protest organizat săptămânal împotriva ocupației israeliene, la scurt timp după o rugăciune comună.
Eygi a fost îngropată cu onoruri în orașul Nablus, din Cisiordania, învelită în simboluri palestinene. Sute de oameni au participat la funeralii, în semn de mulțumire pentru activismul ei.
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a cerut „schimbări fundamentale” în operațiunile israelienilor din Cisiordania, în urma acestor dezvăluiri, transmite CNN. Până și ONU a cerut o anchetă asupra circumstanțelor în care a fost ucisă tânăra, scrie BBC. Într-un final, președintele Biden a spus că acțiunile isralienilor sunt „complet inacceptabile”.
Biden nu a sunat familia tinerei ucise pentru a le transmite condoleanțele sale, scrie The Guardian. Partenerul tinerei, Hamid Ali, spune pentru agenția turcă Anadolu că moartea ei nu a fost accidentală și că vinovații trebuie trași la răspundere, în timp ce Middle East Eye se întreabă dacă Israelul va scăpa de consecințe și de data aceasta.
Părinții lui Rachel Corrie, tânăra activistă americană care a fost călcată cu buldozerul de israelieni în timpul unui protest pro-palestinian din Rafah în 2003, spun că moartea fiicei lor seamănă foarte mult cu aceea a lui Ayșenur Ezgi Eygi.
Între timp, acțiunile armatei israeliene contra civililor palestinieni continuă. Armata israeliană a ucis cel puțin 18 oameni care se adăposteau într-o școală din centrul Fâșiei Gaza, dintre care 6 angajați ONU, transmit Apărarea Civilă Palestiniană și agenția UNRWA. Mai multe în live-blogul Al Jazeera.
SUA comemorează atacurile de la 11 septembrie
Ieri s-au împlinit 23 de ani de la atacurile teroriste asupra Turnurilor Gemene și a Pentagonului. O fotogalerie și informații despre evenimentele din 2001, la Europa Liberă.
Tot la Europa Liberă, despre finalul „războaielor eterne” purtate de SUA ca răspuns după 9/11. BBC scrie despre impactul de lungă durată al atacurilor de pe 11 septembrie 2001.
După o dezbatere prezidențială în care Kamala Harris a dovedit că-l joacă ușor pe Donald Trump, cei doi - împreună cu președintele Joe Biden - au fost prezenți la ceremonia de comemorare a victimelor din World Trade Center, scrie AP. Cei doi au și dat mâna, arată Politico.
Întregul oraș New York a comemorat cele aproape 3.000 de victime, iar oamenii au ținute momente de reculegere exact în acele minute în care avioanele au lovit Turnurile Gemene și Pentagonul, apoi când cele două turnuri au căzut, scrie CBS. „Este încă copleșitor”, spun cei prezenți la evenimente pentru New York Times.
Revista The New Yorker publică din nou un articol din 2002, despre povestea de dragoste a unuia dintre cei care a murit pe 11 septembrie.
Alte subiecte:
- „Gara internațională principală a Bruxellesului este iadul pe pământ”, scrie Politico despre cea mai periculoasă gară din Europa: Bruxelles Midi (Sud).
- În Kyiv Independent, reacțiile unor experți ucraineni la comentariile lui Donald Trump despre Ucraina, din dezbaterea prezidențială.
- Balkan Insight scrie despre cum banii din traficul de droguri și din Dubai au ajuns să finanțeze boom-ul imobiliar al Tiranei, capitala Albaniei.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
Sabina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.