Linkuri accesibilitate

3 minute | Cocktail exploziv în Orientul Mijlociu. Schimb de prizonieri ruso-ucrainean


Explozii în timpul ceremoniei de comemorare a morții regretatului general Qassem Soleimani, la Kerman
Explozii în timpul ceremoniei de comemorare a morții regretatului general Qassem Soleimani, la Kerman

Tensiunile din Orientul Mijlociu cresc. Rusia și Ucraina fac cel mai important schimb de prizonieri de la începerea războiului. În România, Guvernul a cheltuit 32 de miliarde de lei fără nici un fel de control.

Iată principalele știri:

  • Ucraina și Rusia anunță cel mai important schimb de prizonieri de la începutul războiului. Peste 200 de soldați din fiecare parte vor merge acasă, după un acord mediat de Emiratele Arabe Unite.
  • Aproape 100 persoane au fost ucise de două explozii în Iran în timpul unei ceremonii de comemorare a morții generalului iranian Qassem Suleimani. Oficialii iranieni au descris exploziile drept un atac terorist.
  • Patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, a fost arestat. Ceilalți doi administratori, Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, au primit doar arest la domiciliu, în ciuda faptului că procurorii au cerut mandat de arestare de 30 de zile pentru toți trei.

Cocktail exploziv în Orientul Mijlociu


Cele două explozii cu aproape 100 de morți de la ceremonia de la Kerman, Iran, de la aniversarea uciderii generalului Qassem Suleimani, cresc și mai mult tensiunile din Orientul Mijlociu, scrie The Guardian. Nu e clar cine a organizat atacul însă liderii iranian l-au catalogat drept unul terorist.

Legat de data asta de atentatul de la Beirut, asupra unui important lider Hamas, o analiză Washington Post arată că deși operațiunea nu a fost revendicată de Israel, atentatul are un mesaj practic și simbolic pentru organizația palestiniană: liderii Hamas au devenit o țintă.

La rândul său, New York Times citează specialiști care spun că uciderea liderului Hamas de rang înalt aduce riscuri semnificative pentru Israel.

Liderul organizației Hezbollah, Hassan Nasrallah, spune că uciderea uciderea oficialului Hamas în Beirut „nu va rămâne nepedepsită”.
Liderul organizației Hezbollah, Hassan Nasrallah, spune că uciderea uciderea oficialului Hamas în Beirut „nu va rămâne nepedepsită”.

Hassan Nasrallah, șeful Hezbollah, a declarat că uciderea oficialului Hamas în Beirut „nu va rămâne nepedepsită” și a vorbit despre o agresiune israeliană flagrantă, transmite Reuters.

SUA, Marea Britanie și alte zece state i-au avertizat pe rebelii Houthi din Yemen că vor suporta consecințe dacă vor continua să atace transporturile comerciale în Marea Roșie, scrie BBC.

Atacurile pot duce la devierea transporturilor și creșterea prețurilor, în condițiile în care 18 companii de transport maritim își redirecționează deja navele în jurul Africii pentru a evita riscul unor atacuri în Marea Roșie.

The Guardian explică de ce e atât de importantă Marea Roșie pentru comerțul internațional, menționând că mărfurile care trec prin Canalul Suez înseamnă 12% din comerțul mondial.

Orientul Mijlociu e în flăcări, titrează Politico, și descrie un cocktail de evoluții care ar putea duce la extinderea conflictului Israel-Hamas.

Într-un editorial tăios, The Economist scrie că premierul Beniamin Netanyahu greșește grav în războiul cu Hamas și trebuie să plece. Netanyahu ar trebui să plece de la putere de dragul securității Israelului, scrie publicația britanică.

Tensionarea situației din Orientul Mijlociu aduce o nouă vizită a secretarului de stat SUA, Antony Blinken, în regiune, scrie Deutsche Welle, care adaugă că vizita e un semn al îngrijorărilor SUA privind o posibilă escaladare a conflictului.

Cel mai important schimb de prizonieri ruso-ucrainean

Ucraina și Rusia anunță cel mai important schimb de prizonieri de la începutul războiului. Ambele părți eliberează peste 200 de soldați, după negocieri mediate de EAU, scrie Euronews, care observă că schimbul vine pe fondul intensificării confruntărilor militare între cele două țări.

Fotografie publicată de serviciul de presă prezidențial ucrainean la 3 ianuarie 2024 care arată soldați ucraineni eliberați în timpul schimbului de prizonieri de război cu Rusia.
Fotografie publicată de serviciul de presă prezidențial ucrainean la 3 ianuarie 2024 care arată soldați ucraineni eliberați în timpul schimbului de prizonieri de război cu Rusia.

Schimbul de prizonieri are loc chiar în ziua în care Rusia a anunțat că a doborât 12 rachete trase asupra uneia dintre regiunile sale de la granița cu Ucraina, remarcă și El Pais.

Schimbul a fost posibil prin medierea Emiratelor Arabe Unite, scrie New York Times, care citează oficiali ucraineni și ruși mulțumind autorităților de la Abu Dhabi pentru rezultatul negocierilor.

32 de miliarde de lei, împărțiți discreționar


În ultimele luni ale lui 2023, Guvernul a împărțit discreționar 32 de miliarde de lei (6,4 miliarde de euro) prin Fondului de Rezervă. Doi foști miniștri și un analist economic critică demersul Guvernului, scrie Europa Liberă.

Camera de gardă de la spitalul de copii Gomoiu riscă să se închidă, pentru că guvernul Ciolacu a blocat angajările. O singură asistentă lucrează pe tură, spune managerul spitalului, citat de defapt.ro.

Într-un editorial, Spotmedia scrie că nostalgia după Ceaușescu e o provocare pentru democrația și libertatea din România. E o nostalgie care poate avea implicații neașteptate în confruntările electorale din acest an și poate ajuta populismul să câștige.

Iar Economedia scrie că marile centre urbane din România au pierdut locuitori în ultimii 10 ani în timp ce o parte importantă din populație a migrat spre zona suburbană din jurul „orașelor magnet”.

Alte știri:

  • Donald Trump, Bill Clinton, prințul Andrew și Michael Jackson se numără printre numele care apar în dosarul agresorului sexual Jeffrey Epstein – BBC
  • A început primul proces penal major legat de construcția clădirilor prăbușite în cutremurele din Turcia din februarie 2023. - DW
  • Lucrătorii din Europa de Est au cea mai proastă sănătate mentală din Europa. - Euronews

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune!
Adrian

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG