Linkuri accesibilitate

Mită în fotbal. „Apartament mobilat” sau „nemobilat”, codul celor de la UTA Arad pentru mituirea a două echipe


Din cauza corupției din fotbal, suporterii au cel mai mult de pierdut.

Reprezentanții UTA Arad foloseau un limbaj codat pentru a „premia” jucătorii altor echipe. Din rechizitoriul procurorilor DNA rezultă că cei acuzați de dare de mită vorbeau la telefon codat, în sensul că doreau să cumpere un apartament „mobilat” sau „nemobilat” în Brăila. Prețul era diferit.

Astfel, 80.000 de lei au fost promiși pentru victorie, adică apartamentul „mobilat” și 40.000 de lei pentru „nemobilat”, adică un rezultat de egalitate. „A fost contactat de o persoană care avea vocea distorsionată, iar aceasta i-a spus că dorea să cumpere un apartament în Brăila pentru care era dispus să dea 80.000 lei dacă era mobilat sau 40.000 lei dacă era gol. (...) Apartamentul mobilat însemna ca Dacia Unirea Brăila să obțină victoria împotriva echipei Sepsi OSK Sfîntu Gheorghe, iar apartamentul gol semnifica rezultat de egalitate”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Meciul a avut loc în ediția de campionat 2016-2017 a Ligii a 2-a de fotbal, el s-a desfășurat pe 23 mai 2017 și echipa din Brăila a pierdut cu 3 la 0, în concluzie banii nu s-au mai dat.

UTA Arad urmărea să intre în Liga 1, principalul competitor fiind echipa din Sfîntu Gheorghe.
UTA Arad urmărea să intre în Liga 1, principalul competitor fiind echipa din Sfîntu Gheorghe.

Bani pentru arbitru

În altă speță, tot cei de la UTA Arad au promis 70.000 de lei jucătorilor echipei de fotbal Foresta Suceava dacă aceștia vor câștiga partida de fotbal din data de 20.05.2017 cu Sepsi Sfîntu Gheorghe. UTA Arad urmărea să intre în Liga 1, principalul competitor fiind echipa din Sfîntu Gheorghe. Întâlnirea a avut loc în restaurantul unui hotel din Suceava, înainte de meci. „În cadrul discuției le-au promis jucătorilor de fotbal ai echipei Foresta Suceava, prin intermediar, suma de 70.000 lei dacă vor câștiga partida din ziua următoare. Au spus că nu vor fi prezenți la meci a doua zi pentru a nu fi recunoscuți”, se mai arată în documentul procurorilor consultat de Europa Liberă. Echipa din Suceava a pierdut cu 2 la 4, deci banii nu au mai fost înmânați.

Șpaga de la miezul nopții

Scopul avut în vedere era ca această echipă să fie avantajată de arbitrul de centru.
Rechizitoriu

La același meci, cei de la UTA Arad au încercat să mituiască și arbitrul cu 13.500 de lei. Conform rechizitoriului, cu ajutorul unui complice, banii au fost dați la miezul nopții în camera de hotel unde era cazat arbitrul. „După discuții în care i-a spus că banii erau de la UTA Arad, iar scopul avut în vedere prin remiterea lor era ca această echipă, ce era implicată în lupta pentru promovarea în Liga 1 de fotbal, să fie avantajată de arbitrul de centru, astfel încât Foresta Suceava să învingă echipa Sepsi Sfîntu Gheorghe, i-a predat, la data de 20.05.2017, ora 00,16, din partea coautorilor (....) suma de 13.500 lei, pentru îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor de serviciu, în sensul arbitrării partidei de fotbal din data de 20.05.2017 în favoarea echipei Foresta Suceava și în dezavantajul echipei Sepsi Sfântu Gheorghe”.

A cerut banii înapoi

Foresta a pierdut meciul pe teren propriu, așa că cei de la Arad i-au cerut arbitrului banii înapoi. „După terminarea partidei din data de 20.05.2017, intermediarul l-a așteptat pe arbitru aproximativ o oră, în vestiarul de la stadionul echipei Foresta Suceava și i-a cerut să-i restituie banii, întrucât Foresta nu a câștigat. La aproximativ o oră, a fost sunat de către arbitru care i-a transmis să vină în parcarea unui hipermarket din oraș, pentru a-i restitui cei 13.500 lei. Practic, suma de 13.500 lei a fost remisă de intermediar, în calitate de complice la darea de mită, la data de 20.05.2017, ora 00:16 către arbitru, iar acesta i-a restituit-o la 20.05.2017, ora 15:00, se mai arată în rechizitoriu DNA.

Intermediarul a recunoscut acuzațiile procurorilor și, în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției, a primit o condamnare de 1 an de închisoare cu suspendare.

În dosarul mitei din fotbal au fost trimise în judecată trei persoane. Cazul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Suceava. Potrivit portalului instanțelor de judecată, cei trei sunt Claudiu Drăgan, fost jucător la Dinamo București, Decebal Codru Grădinariu, director general al echipei UTA Arad și Ionuț Gabriel Vlădulescu,fost președinte al echipei de fotbal arădene.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG