Linkuri accesibilitate

Pedeapsa capitală suspendată în SUA | Inversarea erei Trump


Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a executat în timpul mandatului său mai mult decât orice alt președinte în ultimii 120 de ani. Actualul moratoriu este susținut de Joe Biden și ar putea reprezenta o nouă direcție în sistemul juridic al Statelor Unite.
Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a executat în timpul mandatului său mai mult decât orice alt președinte în ultimii 120 de ani. Actualul moratoriu este susținut de Joe Biden și ar putea reprezenta o nouă direcție în sistemul juridic al Statelor Unite.

Pedeapsa capitală a stârnit multe controverse pe parcursul anilor. Actualul moratoriu impus asupra practicii în SUA ar putea însemna o schimbare majoră în sistemul judiciar american, dar alții sunt de părere că „nu este suficient”

Un ordin al procurorului general american, Merrick Garland, a dus la suspendarea pedepsei capitale în SUA, după ce practica fusese reinstaurată de fostul președinte, Donald Trump.

Decizia procurorului a fost luată joi și a rezultat în instaurarea unui moratoriu asupra pedepsei capitale în SUA până la luarea unei decizii oficiale din partea Departamentului de Justiție. Reevaluarea se datorează preocupărilor morale care există legate de această practică.

Un moratoriu asupra execuțiilor este un pas în direcția bună, dar nu este suficient”, a spus Ruth Friedman, directorul Proiectului Federal Habeas Capital. Ea mai adaugă că sistem federal este plin de „greșeli grave din partea avocaților apărării și a procurorilor care îl fac să greu de reparat”.

Ce este pedeapsa capitală și cum este folosită în SUA?

SUA au o istorie lungă în ceea ce privește pedeapsa cu moartea ca metodă folosită de instanțele juridice, primul caz fiind înregistrat în 1834.

Practica a fost pusă sub semnul întrebării de mai multe ori în trecut iar în 1972 în cazul Furman împotriva Georgiei, 408 SUA 238, instanțele au invalidat legile de la vremea aceea privind pedeapsa capitală, considerând practica drept nemiloasă, lucru care încălca cel de al optulea amendament.

Moratoriul introdus atunci a durat până în 1976 când statul Georgia a hotărât inversarea deciziei, iar mai multe state s-au alăturat: Florida, Louisiana, Carolina de Nord și Texas. Astăzi pedeapsa este aplicată în 29 de state.

Potrivit Centrului pentru Informare despre Pedeapsa cu Moartea din SUA (DPIC), în octombie 2020, 2,500 de oameni se aflau în instituții federale fiind condamnați la moarte așteptând comunicarea sentinței finale.
Potrivit Centrului pentru Informare despre Pedeapsa cu Moartea din SUA (DPIC), în octombie 2020, 2,500 de oameni se aflau în instituții federale fiind condamnați la moarte așteptând comunicarea sentinței finale.

Departamentul de Justiție trebuie să se asigure că tuturor oamenilor din sistemul federal de justiție penală li se acordă nu numai drepturile garantate de constituție și de legile Statelor Unite, ci că sunt, de asemenea, tratați corect și uman", a spus Garland. El mai amintește și de seriozitatea crescută a acestei obligații în cazurile de pedeapsă cu moartea.

Lisa Monaco, procuror general adjunct, va prelua conducerea inițiativei de la fostul procuror general, William P. Barr.

Efectul disproporționat pe care această pedeapsă l-a avut asupra oamenilor de culoare, împreună cu controversa care a existat în jurul substanțelor chimice folosite pentru a pune capăt vieții acuzaților se numără printre motivele care au dus la acest moratoriu.

Fostul procuror, William Barr, a reintrodus vara trecută pedeapsa capitală după ce acest tip de sentință nu mai fusese administrată timp de 17 ani. În apărarea deciziei sale, Barr a spus că Departamentul de Justiție a solicitat pedeapsa cu moartea și că guvernul datorează „victimelor și familiilor lor să continue aplicarea pedepsei impuse de sistemul nostru de justiție”.

Departamentul de Justiție a executat sub președinția lui Donald Trump 13 oameni care își ispășeau sentințele în închisorile de stat. Aceștia erau deja condamnați la moart,e dar sentințele nu au fost executate.

Niciun alt președinte în mai bine de 120 de ani nu a executat atât de multe sentințe pe durata mandatului.

Ultima execuție a lui Donald Trump | Cazul lui Dustin Higgs
Higgs a fost condamnat pentru uciderea a trei femei în 1996. Judecătorul care a supravegheat cazul în cadrul instanței federale l-a acuzat că ar fi fost coordonatorul crimei chiar dacă acesta se afla într-o mașină, la o distanță semnificativă de locul crimei.
Willis Mark Haynes, cel care le-a omorât pe cele trei victime a fost condamnat pe viață în timp ce Higgs a primit pedeapsa capitală.
În ianuarie 2021, la scurt timp înainte de sfârșitul mandatului prezidențial al lui Donal Trump, Higgs a fost executat prin administrarea de injecție letală. Acesta a fosta a 13-a persoana executată sub Trump, cu doar patru zile înainte ca acesta să își sfârșească mandatul.
Aș vrea să spun că sunt nevinovat”, au fost ultimele cuvinte ale omului care a menționat numele celor trei femie ucise. „Nu am ordonat crimele.”

Cât de umană este substanța pentobarbital?

Sedativul pentobarbital este una dintre substanțele folosite ca injecție letală în cazurile de pedeapsă capitală. Această substanță este menită să încetinească creierul și sistemul nervos și este folosită adesea în cazurile de eutanasie a animalelor de companie.

Substanța stârnește totuși controverse, mai ales în rândul celor care se opun pedepsei capitale pentru că au existat cazuri în care drogul a provocat durere celor executați sau a fost administrat necorespunzător.

Nu avem idee dacă este importat, nici nu avem idee dacă este compus sau fabricat. Nu există nicio modalitate de a ști ”, a spus Ruth Freidman în trecut, vorbind despre pentobarbital.

Substanța a devenit tot mai greu de furnizat în contextul în care de la începutul anilor 2000, tot mai multe companii farmaceutice au refuzat să își ofere serviciile pentru executarea pedepselor capitale. Pfizer se numără pe lista companiilor care se opun injecțiilor letale.

Care este poziția președintelui Biden?

Un corespondent de la Casa Albă, Andrew Bates, a declarat că președintele SUA a fost de acord cu decizia lui Garland de suspenda pedeapsa capitală.

După cum a precizat clar președintele, el are îngrijorări semnificative cu privire la pedeapsa capitală și modul în care este pusă în aplicare și consideră că Departamentul de Justiție ar trebui să revină la practica sa anterioară de a nu efectua aceste execuții”, a spus Bates.

Joe Biden s-a opus pedepsei capitale și în timpul campaniei sale prezidențiale și a promis că va lua măsuri pentru a pune capăt acestei practici.

În Februarie, mai multe organizații i-au adresat o scrisoare lui Biden cerându-i să pună capăt pedepsei capitale.

Prin virtutea funcției pe care o dețineți acum aveți puterea de a lua măsuri rapide și decisive pentru a începe să îndreptați nedreptățile de astăzi și să le împiedicați pe cele de mâine”, au scris mai multe organizații, printre care Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU).

Pe când Biden și-a arătat susținerea față de actualul moratoriu, în trecut acesta a fost un susținător al pedepsei capitale. În 1994 a ajutat la adăugarea pe lista de crime pedepsibile cu moartea 60 de crime noi. A recunoscut mai târziu că aceste tipuri de legi afectează comunitățile de culoare disproporționat.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG