Linkuri accesibilitate

Peste 230 de școli din întreaga țară au cerut închiderea într-o singură zi, pe motive de „logistică"


Îmbolnăvirea profesorilor și a personalului auxiliar închide școlile „administrativ".
Îmbolnăvirea profesorilor și a personalului auxiliar închide școlile „administrativ".

236 de școli din întreaga țară încep de miercuri predarea online pentru două săptămâni. Decizia este una administrativă și a fost luată de inspectoratele școlare județene, fără consultarea direcțiilor de sănătate publică, deși, în majoritatea cazurilor, este vorba de îmbolnăviri cu Covid.

Școli din 29 de județe au fost închise în baza art. 3 alin.2 din ordinul comun emis de Ministerele Sănătății și al Educației. Acesta prevede că „În situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online, cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art.6”. Articolul șase făcea referire la cele două situații de îmbolnăvire cu Covid în care activitatea în clasă sau școală putea fi suspendată: pentru îmbolnăvirea unui copil se închidea întreaga clasă, iar pentru închiderea a jumătate dintre clasele dintr-o școală, era închisă întreaga unitate de învățământ.

„Situația este diferită într-o școală în care rata de infectare este peste unu la mie, față de o școală în care rata de infectare în localitate este 18, 19 sau 20 la mie. Situația este diferită într-o școală în care avem un caz de îmbolnăvire sau de carantină în rândul cadrelor didactice, sau niciun caz, față de situația în care avem 10–15 cazuri de îmbolnăvire. Aceste lucruri pot fi cunoscute doar la nivelul școlii”, arăta ministrul Educației, Sorin Câmpeanu în urmă cu două zile.

„Avem o posibilitatea trecerii online a oricărei școli din România, se emite această solicitare prin conducerea școlii, care este singura capabilă să cunoască realitățile din acea școală”.

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu a dat semnalul pentru ca școlile să ceară trecerea în sistem online din motive administrative.
Ministrul Educației Sorin Câmpeanu a dat semnalul pentru ca școlile să ceară trecerea în sistem online din motive administrative.

Surse din sistemul de învățământ spun că, în majoritatea situațiilor, motivele închiderii școlilor sunt legate de îmbolnăvirea personalului administrativ sau a profesorilor într-un număr atât de mare încât venirea la școală nu ar asigura nici procesul de învățare, nici siguranța fizică a elevilor și profesorilor.

Școala 56 din București a cerut ieri închiderea. Motivele invocate sunt: 19 clase erau deja în sistem online (insuficiente pentru suspendarea întregii activități a școlii), în fiecare clasă sunt copii contacți direcți aflați în izolare, 7 cadre didactice se află în concediu medical, 6 din ele confirmate ca infectate cu Covid, cele 3 secretare ale școlii sunt infectate și ele cu noul coronavirus, o îngrijitoare este în concediu medical din alte motive și un post este liber, iar medicul școlii a fost și el depistat pozitiv.

Tot ieri, mai multe școli au intrat în scenariul prevăzut de art.6 alin.9 din același ordin comun, după ce activitatea în clase sau în întreaga școală a fost suspendată de către direcțiile de sănătate publică.

Art. 6, alineatul 9 prevede:

„La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.”

Eleviii școlilor închise pe 13 octombrie vor reveni în sistemul offline de învățare pe 27 octombrie
Eleviii școlilor închise pe 13 octombrie vor reveni în sistemul offline de învățare pe 27 octombrie

București-Ilfov, cea mai afectată regiune

101 școli dintr-un total de aproximativ 400 și 17 școli din Ilfov au cerut suspendarea activității, pe motive de de logistică, într-o singură zi. La acestea se adaugă 53 de școli închise în București ca urmare a atingerii pragului de jumătate din clase în care s-au înregistrat îmbolnăviri.

Situația în celelale județe arată așa:

  • Arad - 2
  • București - 101
  • Bacău - 1
  • Bihor - 6
  • Botoșani - 1
  • Brașov - 1
  • Buzău - 1
  • Cluj - 4
  • Călărași - 1
  • Constanța - 2
  • Dâbovița - 2
  • Dolj - 3
  • Galați - 1
  • Giurgiu - 9
  • Hunedoara - 2
  • Ilfov - 17
  • Ialomița- 6
  • Iași - 1
  • Mehedinți - 2
  • Maramureș - 1
  • Mureș - 1
  • Olt - 50
  • Prahova - 7
  • Timiș - 4
  • Teleorman - 1
  • Vrancea - 2

Vaccinarea obligatorie i-ar ocoli pe angajații sistemului de învățământ

Ministrul Săntății, Cseke Attila a anunțat că miercuri va merge în Parlament cu proiectul de lege privind vaccinarea sau testarea obligatorie.

Cseke Attila spune că va solicita aprobarea de urgență a proiectului privind vaccinarea obligatorie a anumitor categorii sociale
Cseke Attila spune că va solicita aprobarea de urgență a proiectului privind vaccinarea obligatorie a anumitor categorii sociale

„În Ministerul Sănătății s-a pregătit proiectul legislativ care prevede vaccinarea obligatorie a anumitor categorii profesionale. Având în vedere faptul că între timp Guvernul a devenit interimar, vom promova proiectul ca inițiativă legislativă. Mâine, mai mulți membri ai Guvernului și parlamentari vor semna această inițiativă legislativă și o vom înainta în procedură de urgență”, a precizat ministrul, citat de Digi 24.

Din varianta care va ajunge în Parlament vor lipsi angajații din sistemul de educație, au declarat surse guvernamentale pentru Educație Privată. Pe lista categoriilor care au obligația de a se vaccina sau testa pe banii lor s-ar afla angajații sistemului medical, cei ai Ministerului de Interne și cei ai MAPN.

Discuții despre impunerea vaccinării sau testării obligatorii au existat încă din vară, fără ca ele să se concretizeze într-un demers legislativ.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG