Linkuri accesibilitate

N.C.Munteanu. „Rovana”


NCM spune că Rovana Plumb a plâns de fericire când Liviu Dragnea a propus-o comisar european.Și de atunci se crede predestinată postului de comisar.
NCM spune că Rovana Plumb a plâns de fericire când Liviu Dragnea a propus-o comisar european.Și de atunci se crede predestinată postului de comisar.

La începutul săptămânii, atât de ocupata Viorica Dăncilă a făcut o scurtă excursie sau vizită de lucru la Bruxelles.

S-a dus pentru a pleda pentru una din cele două propuneri românești, Rovana Plumb sau Dan Nica, pentru funcția de comisar european. O vorbă bună, dacă nu o pilă, s-ar putea spune. Din rațiuni necunoscute, s-ar părea că partea română ar înclina talgerul de partea Rovanei Plumb. Și, pentru că este un nume cu greutate, e dorită ca comisar european la Transporturi. Sau la Mediu. Sau la Energie. Oriunde, dar comisar. Șansele ar fi de partea Rovanei, în principal pentru că e femeie, UE ținând la respectarea algoritmului egalității între femei și bărbați. Dar, tot o femeie, viitorul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi zis nein. Ursula nu e convinsă că Rovana ar fi o alegere bună la Transporturi, sau la Mediu, sau la Energie.

Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Să amintim că luna trecută Viorica Dăncilă a lansat un porumbel cât un vultur. A transmis președintelui ales al Comisiei Europene că România ar dori, în Colegiul Comisarilor, un portofoliu bun, care să reflecte „expertiza țării noastre”. Apoi a precizat domeniile în care avem o expertiză strașnică: Transporturi, Energie sau Mediu. Deducem că Viorica n-a mers cu trenul niciodată în România, și nici nu l-a cunoscut pe ministrul transporturilor Răzvan Cuc. Încolo, avem căi ferate, gări, trenuri, autostrăzi, șosele, poduri, viaducte, aeroporturi, porturi, toate moderne și toate funcționează ceas. Avem cea mai curată țară din lume? Avem! Gunoiul, poluarea și mizeria ne provoacă scârbă? Da! Cât despre Energie... Păi cum s-a furat la noi în Energie nici dracu nu ne întrece! Asta ar fi expertiza țării noastre care ne-ar îndritui să ne ocupăm de Transporturi, Mediu sau Energie și la nivel european.

Revenind la Rovana noastră, n-am putea zice că îndoielile Ursulei von der Leyen ar fi lipsite de sens.

Toată cariera profesională a Rovanei s-a consumat în fabricile de cosmetice Miraj și Georvital. În rest, a lopătat și a dat din coate în politică. Nimic cu transporturile, nimic cu energia, nimic cu mediul. Însă Rovana se crede născută pentru a fi comisar european, așa cum Ceaușescu s-a născut la Scornicești.

Toată cariera profesională a Rovanei s-a consumat în fabricile de cosmetice Miraj și Georvital. În rest a lopătat și a dat din coate în politică. Nimic cu transporturile, nimic cu energia, nimic cu mediul. Însă Rovana se crede născută pentru a fi comisar european, așa cum Ceaușescu s-a născut la Scornicești. De ce? Așa i-a promis Dragnea. În mai 2019, într-o emisiune de la Realitatea TV, viitorul pușcăriaș Liviu Dragnea a zis: "Eu mi-aș dori foarte mult ca Rovana Plumb să fie comisar european din partea României. Mi-aș dori lucrul ăsta, pentru că am avea pentru prima dată un comisar european din partea României care nu va uita România." Atunci, Rovana a plâns de fericire, literalmente, și de atunci se crede predestinată postului de comisar. Iar Viorica, în calitate de legatar testamentar al lui Dragnea, s-a dus să-i dea o mână de ajutor. Zadarnic. Dorința celui aflat acum după gratii nu este un certificat de competență. Iar Rovana e specialistă în... În nimic! Adevărat, a fost numită, politic, în fruntea unor ministere, inclusiv la mediu, dar ,având în vedere ce se întâmplă la noi cu protecția naturii și a mediului înconjurător, tot nimic înseamnă. Rovana e specialistă, cel mult, în mici găinării, cum ar fi înmatricularea unei mașini în Bulgaria, și în cultul șefului... Liviu Dragnea. Rovanei îi aparține o zicere de pomină: „PSD reprezintă cel mai bine interesele României oriunde, în Europa și în lume. PSD are cel mai bun program de guvernare din ultimii 30 de ani datorită unui LIDER CU VIZIUNE, UN OM CARE ÎȘI IUBEȘTE ȚARA, ȚARA LUI LIVIU DRAGNEA, PREȘEDINTELE PSD.” O lingușire pentru care ar roși până și Adrian Păunescu, maestrul lingușelilor la adresa lui Ceaușescu. În plus, Rovana Plumb a scăpat ca prin urechile acului de implicarea în dosarul Belina, nu pentru că ar fi nevinovată, ci pentru că colegii au refuzat să-i ridice imunitatea.

Ei, și pentru această persoană s-a dus Viorica să pledeze la Bruxelles.

S-a dus Viorica și s-a întors Dăncilă!

Opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG