Alexandra Masiuchevici, din Kiev, se pregătește să-și ia rămas bun de la tatăl ei.
Bărbatul are 58 de ani și nu va putea părăsi Ucraina împreună cu familia, deoarece este sub vârsta care îi permite acest lucru. Alexandra a venit la granița cu România împreună cu mama și bunica, iar tatăl le conduce.
Așteaptă în mașină de trei zile ca să poată să treacă prin Vama Siret. În Ucraina, coada de mașini se întinde acum pe 10 kilometri și abia se mișcă.
La 33 de ani, Alexandra Masiuchevici nu are nicio explicație logică pentru faptul că țara ei a fost invadată de Rusia, nu înțelege de ce nu-și poate trăi normal viața.
Plânge la gândul că tatăl ei va trebui să se întoarcă în Kiev. „Îl iubesc atât de mult”.
Josep Borrell, reprezentantul politicii externe a Uniunii Europene, a declarat susținerea celor 27 de state membre pentru Ucraina. Statele UE vor trimite, pentru prima dată în istorie, echipament militar și armament unei țări terțe. Acest sprijin militar va fi gestionat printr-un mecanism de coordonare.
Suedia este unul dintre statele membre care s-au angajat deja să trimită ajutor militar; nu a mai făcut un gest similar de la războiul ruso-finlandez din 1939.
„Forțele ucrainene dau dovadă de rezistență eroică", a menționat Borrell.
Reprezentantul extern al UE a precizat că site-urile publicațiilor rusești Russia Today și Sputnik vor fi blocate pe teritoriul european pentru a combate dezinformarea. „Publicațiile deținute de statul rus nu își vor mai putea propaga minciunile în încercarea de a justifica războiul lui Putin și de a ne dezbina Uniunea", a precizat Președinta Comisiei Europene.
Spațiul aerian european a fost închis complet tuturor aeronavelor rusești, inclusiv avioanelor private ale oligarhilor, conform Președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Nu în ultimul rând, sancțiunile impuse de către cele 27 de state membre se vor aplica și Președintelui Lukașenko din Belarus. „Regimul lui Lukașenko este implicat în acest atac vicios împotriva Ucrainei", a declarat von der Leyen.
Reprezentanții Uniunii Europene au lăudat curajul și luptele ucrainenilor.
„Îi întâmpinăm pe ucrainenii care au fost nevoiți să fugă din calea bombelor lui Putin și sunt foarte mândră de căldura cu care aceștia au fost întâmpinați de europeni", a precizat președinta Comisiei.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a ținut o conferință de presă în care a prezentat discuția cu omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko.
„Conversația cu Aleksandr Lukașenko a fost foarte subiectivă. Nu vreau să zboare rachete, avioane și șurubelnițe din Belarus în Ucraina. Nu vreau ca trupele să meargă din Belarus în Ucraina. Am fost asigurat de acest fapt", a precizat Zelenski.
Ministrul de externe turc, citat de Reuters, a catalogat drept „război" invazia declanșată de Rusia în Ucraina și a anunțat că Turcia va implementa Convenția de la Montreux, care îi permite să limiteze accesul vaselor de război prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele.
Turcia s-a ferit până duminică să caracterizeze acțiunea Moscovei în Ucraina drept război.
„În a patra zi a războiului din Ucraina, repetăm apelul președintelui Erdogan pentru oprirea imediată a atacurilor rusești și începerea negocierilor de încetare a focului”, a susținut pe Twitter purtătorul de cuvânt al președintelui.