Linkuri accesibilitate

NATO, după găsirea resturilor de dronă în România: acțiuni iresponsabile ale Rusiei


Resturi de dronă au fost găsite la Plauru și în septembrie 2023 (FOTO), după ce autoritățile negaseră inițial că acest lucru ar fi fost posibil.
Resturi de dronă au fost găsite la Plauru și în septembrie 2023 (FOTO), după ce autoritățile negaseră inițial că acest lucru ar fi fost posibil.

NATO a transmis joi că resturile dronei rusești căzute la Plauru, în România, nu ar indica un atac intenționat al forțelor rusești asupra unei țări membre a alianței, însă reprezintă acțiuni iresponsabile și potențial periculoase ale Rusiei.

„Deși NATO nu deține informații care să indice vreun atac intenționat al Rusiei împotriva teritoriului aliat, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”, a spus un purtător de cuvânt al alianței nord-atlantice într-un comunicat transmis joi, potrivit agenției de presă Reuters.

NATO și-a sporit prezența în regiunea Mării Negre în ultimele zile, a mai subliniat reprezentantul alianței nord-atlantice.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a transmis joi că a găsit în localitatea Plauru din județul tulcea resturile unei drone de proveniență rusească, model Geran1/2, așa cum a scris joi 25 iulie Europa Liberă.

Reprezentanții ministerului au transmis că cercetările la fața locului continuă, Plauru fiind unul dintre cele trei locuri unde ar fi putut cădea resturi de astfel de dispozitive, potrivit MApN.

De asemenea, miercuri noapte două nave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au monitorizat situația aeriană din zonă, timp de aproape două ore, a mai transmis ministerul.

Descoperirea resturilor de dronă vine după ce locuitorii din zonă au primit mesaje Ro-Alert atât în cursul nopții de miercuri spre joi, cât și în noaptea precedentă, marți spre miercuri.

Resturile de dronă găsite la Plauru ar rezulta din reluarea de către forțele rusești a atacurileor asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară ale Ucrainei, în apropierea graniței cu România, a transmis MApN.

„Mai multe atacuri odioase au fost comise de Rusia împotriva infrastructurii civile ucrainene. S-au găsit resturi pe teritoriul României. Am informat și ne coordonăm cu aliații noștri în această chestiune. România condamnă ferm aceste acțiuni iresponsabile”, a scris și ministrul de externe român Luminița Odobescu pe platforma de social media X.

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Tulcea le transmit oamenilor să nu intre în panică și să respecte recomndările din mesajele Ro-Alert, iar dacă nu se simt în siguranță sau au nevoie de ajutor să apeleze serviciul 112.

„Facem precizarea că nu teritoriul ţării noastre este vizat de atacurile Federaţiei Ruse, iar aceste mesaje sunt transmise pentru a informa populaţia cu privire la faptul ca există posibilitatea ca pe teritoriul României să cadă obiecte provenite în urma distrugerii unor aparate de zbor fără pilot”, a transmis ISU Tulcea.

Amintim, localnicii din Plauru, comuna Cetalchioi din Delta Dunării au fost alertați și anul trecut, la finalul lunii august, când au reclamat faptul că diverse drone trec pe deasupra acoperișului caselor lor.

În septembrie, localnici au găsit resturi de dronă, lucru pe care autoritățile civile și militare din România îl negaseră ca posibil inițial.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG