Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: Creșterea cazurilor, efect al „bagatelizării” pandemiei


Nelu Tătaru (stânga), alături de Raed Arafat
Nelu Tătaru (stânga), alături de Raed Arafat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut un nou apel la respectarea măsurilor sanitare impuse de autorități, în contextul în care azi a fost înregistrat cel mai mare număr de noi cazuri de îmbolnăvire de la expirarea stării de urgență, nu mai puțin de 460.

Astăzi, din păcate, vom avea un număr mai crescut de cazuri decât de obicei, dar sper ca zilele următoare să ne putem reveni. Fac un nou apel la populație să mențină regulile de igienă, regulile de precauție și distanțare fizică”, a spus ministrul Sănătății, într-o declarație susținută la Târgu Jiu cu câteva minute înainte de apariția bilanțului oficial.

Nelu Tătaru a subliniat că numărul mare de cazuri din ultimele zile vine din cauza măsurilor de relaxare și a nerespectării regulilor și a „bagatelizării” și „instigării la nerecunoașterea unei pandemii”.

El a subliniat că posibilele noi restricții se vor aplica doar punctual și pe zonele afectate.

Nu ne îngrijorează, ne îndeamnă în continuare la precauție. Dar precauție nu poate avea doar sistemul medical sau corpul medical, trebuie să o aibă și populația civilă. Noi pregătim pentru 1 iulie un alt set de măsuri de relaxare. Eu sper ca evoluția să ne permită acest lucru. Dacă vor fi niște restricții, vor fi strict punctuale și locale”, a spus ministrul Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a explicat și declarațiile privind evoluția virusului și transformările pe care le suferă.

„​Sunt mai multe tulpini în circulație. Avem mai multe fenotipuri, în mai multe țări. Noi ne adaptăm la evoluție, la simptomatologie și tratăm ca atare”, a explicat Tătaru.

Cu o zi înainte, în contextul în care trei persoane din Sibiu au fost reconfirmate cu Covid-19, medicul șef al Secției Clinice Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Sibiu, conf. univ. dr. Victoria Bîrluțiu, susține că cel mai probabil sunt două tulpini diferite ale virusului.

Deci nu intră în discuție că testele ar fi fost false. Este cu certitudine o reinfecție cu o altă tulpină, pentru că și de această dată pacientul vine cu manifestări clinice. Nu s-a făcut al doilea test întâmplător. A venit cu febră, a venit cu manifestările care sugerau infecția cu SARS CoV-2 și acesta a fost motivul pentru care a fost internat din nou. Pledez pentru ideea unei tulpini diferite și forma pe care o are pacientul în acest moment este diferită. Nu este critică, așa cum a fost prima dată”, a explicat doctorul Victoria Bărluțiu.

Joi, numărul de noi infectări cu coronavirus a atins o cifră record de 460 de noi cazuri, cifră ce a fost rar depășită și în timpul stării de urgență, valori mai mari fiind înregistrate doar în câteva zile de la începutul lunii aprilie.

Citește și:

Poți face COVID-19 de două ori? Comunitatea științifică nu are un răspuns sigur

XS
SM
MD
LG