Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: România are o capacitate maximă de 27.000 - 28.000 de teste pe zi


Instrumentarul pentru testul Covid
Instrumentarul pentru testul Covid

Capacitatea de testare pentru coronavirus a României este de maximum 27.000 - 28.000, o spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-o perioadă în care se înregistrează cifre record zilnice atât pentru testele prelucrate, cât și pentru numărul de noi cazuri.

„Nu putem spune că realizăm acest număr de teste, ține foarte mult de personalul care lucrează pe acel aparat, de manualitatea lui", a declarat vineri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, citat de Hotnews.

Vineri, Grupul de comunicare Strategică a raportat 22.532 de teste efectuate în ultimele 24 de ore, 12.839 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.693 la cerere. Testele la cerere sunt, în special, cele efectuate de românii care au nevoie de un rezultat negativ pentru a putea pleca în vacanță în afara țării.

Un număr mai mare a fost anunțat doar miercuri când au fost raportate 24.877 de teste prelucrate în doar 24 de ore.

Potrivit datelor raportate astăzi de Grupul de Comunicare Strategică, 1.053.656 de teste au fost prelucrate în total în România, de la debutul epidemiei. Numărul lor a crescut în ultima lună, pentru că pe timpul stării de urgență depășea în puține zile 3.000.

Un alt punct critic în prezent este cel al capacității României a interna pacienți pe stării de terapie intensivă, cele unde sunt tratați pacienții în stare gravă. Numărul celor de pe ATI a depășit vineri pentru prima dată pragul de 300, dar Nelu Tătaru dă asigurări că pragul roșu va fi abia în momentul în care va avea 2.000 de pacienți COVID în Terapie Intensivă.

„Cel mai rău scenariu este să avem zilnic un număr de cazuri care vor sufoca sistemul medical, în special secțiile ATI. În acest moment nu există acest pericol", spune ministrul Sănătății.

Cu toate acestea, chiar joi seară, secretarul de stat Raed Arafat arată că în București nu au mai existat locuri pentru pacienții infecțați cu coroanvirus, cu o seară înainte, motiv pentru care a fost nevoie să fie găsite noi spitale pentru Covid.

„Am fost sunaţi că nu mai sunt locuri să interneze simptomatici, deci nu vorbim de altceva. Azi noapte (nr. miercuri spre joi), am fost sunat de domnul profesor Cercel, de domnul secretar de stat Moldovan, care a fost şi el sunat că nu sunt locuri şi am fost sunat de Serviciul de Ambulanţă, că nu sunt locuri, că Ambulanţele nu pot descărca pacienţii că nu sunt locuri pentru Covid că nu poţi să îi duci oriunde. Şi atunci, după o discuţie cu domnul ministru Tătaru, cu primul ministru, cu ministrul Bode, decizia a fost «Hai să găsim încă două spitale»”, a precizat Raed Arafat, explicând că o parte dintre pacienţi au ajuns la Spitalul Colentina, alţii la Spitalul Witting CFR.

Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență a arătat că 5% dintre pacienţi ajung la Terapie Intensivă, iar 20 – 30% au nevoie de asistenţă medicală serioasă.

„​Dacă în fiecare zi apar 1.000 de cazuri, practic, arată că 5% dintre ei în următoarele zile, va intra în Terapie Intensivă. 20 - 30 la sută vor avea nevoie de asistenţă serioasă medicală, aproape de Terapie Intensivă şi atunci este clar că este nevoie să luăm măsuri”, a afirmat Raed Arafat, într-o emisiunea televizată, citat de news.ro.

El a arătat că miercuri noapte a fost nevoie ca nouă pacienți să fie transferați în afara Bucureștiului pe fondul lipsei de locuri din spitale. Ei au fost duși la Găeşti, Olteniţa şi la Pucioasa.

Situația are loc pe fondul creșterii considerabile a numărului de noi îmbolnăviri cu coronavirus. Doar vineri au fost anunțate 1.119 de noi cazuri din care 105 în București. Conform Grupului de Comunicare Strategică, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.864. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 301 pacienți.

XS
SM
MD
LG