Linkuri accesibilitate

3 minute | Demisia bruscă a premierului irlandez. România ar putea pierde miliarde din PNRR. Lista liberală pentru europene


Premierul Irlandei și-a dat demisia brusc. Dublin, 20 martie.
Premierul Irlandei și-a dat demisia brusc. Dublin, 20 martie.

Premierul Irlandei își dă demisia. România, înceată cu reformele, riscă să piardă bani din PNRR. Candidații liberali de top pentru alegerile europene.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Premierul Irlandei, Leo Varadkar, și-a dat demisia neașteptat, din motive „personale și politice”.
  • România ar putea pierde miliarde de euro din PNRR pentru că nu a implementat reformele necesare.
  • Gruparea europeană a liberalilor și-a anunțat candidații de top pentru europarlamentare.

Demisia neașteptată a premierului irlandez

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a anunțat neașteptat că își dă demisia din motive „personale și politice”, anunță Reuters. Vizibil emoționat, el a indicat că se va retrage din politică la doar 45 de ani. Varadkar (al cărui portret îl prezintă concis New York Times) va rămâne parlamentar, dar indică că își va încheia cariera politică la sfârșitul mandatului.

El se retrage și din rolul de lider al partidului Fine Gael, care-și va alege un nou lider la congresul de peste două săptămâni. Noul lider va deveni premier. Politico prezintă potențialii succesori.

Anunțul-surpriză de miercuri a cutremurat Irlanda: presa fusese anunțată cu o oră înainte că urma să se întâmple ceva important, potrivit Euronews. Nici măcar toți membrii partidului său nu știau ce va urma, potrivit RTE. Șocul întregii zile, în blogul live de la RTE.

Motivul politic este că nu crede că e un lider suficient de puternic ca să-și conducă partidul spre victorie în alegerile locale și europene din iunie și cele parlamentare de anul viitor, citează RTE: „cred că un nou Taoiseach [pronunțat ti-șoc, este titlul irlandez pentru premier] și un nou lider se va pricepe mai bine decât mine”. Demisia lui Varadkar nu va cauza alegeri anticipate, explică Irish Times.

Anunțul premierului a venit pe neașteptate și ar putea fi legat de eșecul recent al dublului referendum pentru redefinitea constituțională a rolului femeii în societate și a datoriei de îngrijire din familie.
Anunțul premierului a venit pe neașteptate și ar putea fi legat de eșecul recent al dublului referendum pentru redefinitea constituțională a rolului femeii în societate și a datoriei de îngrijire din familie.

Presiunea asupra lui Varadkar era în creștere în ultimul an, pe măsură ce o sumedenie de crize socioeconomice se adâncesc, nerezolvate. Irlanda este țara cu cel mai înalt cost de închiriere al imobilelor din Europa. Criza standardelor de trai a pus 80% din irlandezi în dificultate. Unul din trei tineri este tentat să emigreze. Din ce în ce mai mulți irlandezi au devenit persoane fără adăpost, potrivit Irish Times. Unul din cinci irlandezi spune că se simte singur, potrivit datelor UE.

Un dublu referendum susținut puternic de către Guvern a eșuat pe 8 martie, după ce liderii de la Dublin nu au reușit să-i informeze și să-i motiveze suficient pe votanți - însă nimeni nu se aștepta la mari consecințe. Despre referendum, aici. Cu Varadkar la conducere, Irlanda a aprobat prin referendum dreptul la avort și căsătoriile între persoanele de același sex, amintește BBC.

România riscă iarăși să piardă bani din PNRR

România are (din nou) probleme cu reformele la care s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană amenință că, dacă guvernanții nu vor urgenta reformele promise, nu vor primi a treia tranșă din PNRR. Guvernul de la București riscă să piardă între cinci și șapte miliarde de euro dintre cele 17 miliarde pe care le mai poate cere prin PNRR. Mai multe informații și explicații la Europa Liberă.

Progresul României înspre reformele necesare se mișcă prea încet, mai ales în ceea ce privește deficitul excesiv al țării și nevoia de reforme fiscale. Și reforma salarizării unitare a bugetarilor rămâne o problemă.

Deficitul fiscal ar fi trebuit corectat până acum, însă „toate tendințele merg în direcția greșită”, spune Declan Costello, director general adjunct al Direcției pentru afaceri economice și financiare la Comisia Europeană, citat de HotNews. Mai multe despre ce pierde România dacă nu va reduce deficitul, la Europa Liberă.

Oficialii europeni avertizează că România se mișcă prea încet cu reformele și că riscă să piardă miliarde din PNRR. Celine Gauer, director al programului Comisiei care gestionează PNRR-urile, la conferința anuală din 20 martie.
Oficialii europeni avertizează că România se mișcă prea încet cu reformele și că riscă să piardă miliarde din PNRR. Celine Gauer, director al programului Comisiei care gestionează PNRR-urile, la conferința anuală din 20 martie.

„Mesajul meu este unul de urgență”, a transmis directoarea programului Comisiei pentru gestionarea PNRR-urilor, Celine Gauer, citată de Reuters. Ea avertizează că România mai are 29 de luni pentru a-și rezolva problemele fiscale, conform Agerpres.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, consideră că „planul per ansamblu este în progres faţă de anul trecut”. România stă bine la reformele în sistemul de învățământ și cel de pensii, precum și în modernizarea infrastructurii feroviare și a pieței de energie electrică, transmite ministerul.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan consideră că România se clasează sus în rândul statelor UE care au primit două tranșe de prefinanțare, astfel că pe viitor ar fi important „să ne menținem” și o rată mai bună de absorbție a fondurilor europene, potrivit News.ro.

Ministrul Câciu spune că România are la acest moment o rată de absorbție a fondurilor europene din PNRR de 20%, potrivit Digi24, adăugând că „implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie făcută cu realism şi pragmatism”. Potrivit Euronews, procurorii de la Parchetul European cercetează cum au fost folosiți o zecime din banii ajunși în România prin PNRR.

La sfârșitul anului trecut, România a pierdut un sfert din fondurile pe care le-ar fi putut primi pentru sănătate, peste 700 de milioane de euro.

Liberalii europeni își anunță candidații de top pentru alegerile din iunie

Grupul european al liberalilor (RENEW) și-a anunțat candidații de top înaintea alegerilor europene: trei politicieni supranumiți „Echipa Europa”. Este vorba de șefa comisiei de apărare din Bundestagul german, Marie-Agnes Strack-Zimmermann și europarlamentarii Sandro Gozi și Valerie Hayer. Euractiv îi prezintă pe cei trei în scris sau aici, în format de podcast.

Este o strategie neconvențională în sistemul de Sptizenkandidat în care partidele își numesc un candidat de top care să preia șefia executivului european, scrie Euronews.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann este o susținătoare puternică a Ucrainei.
Marie-Agnes Strack-Zimmermann este o susținătoare puternică a Ucrainei.

Odată cu acest anunț, peisajul principalelor grupări politice europene este complet.

Partidul Popular European (PPE) a nominalizat-o pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene în congresul de la București - detalii la Europa Liberă. Socialiștii și Democrații (S&D) l-au nominalizat pe luxemburghezul Nicolas Schmit, în timp ce Verzii propun doi candidați de top: europarlamentarii veterani Terry Reintke (Germania) și Bas Eickhout (Olanda).

Gruparea Conservatorilor și Reformiștilor (ECR), care reunește mulți politicieni de extremă dreapta, se împotrivește conceptului de Spitzenkandidat, a explicat fostul candidat de top al grupului.

Alte subiecte:

  • Europa Liberă a cercetat culisele unei investiții de 400 de milioane de euro pentru un aeroport privat în Ialomița.
  • În Grecia, începe procesul unui jurnalist acuzat de Biserica Ortodoxă de defăimare după ce a publicat în cartea sa mărturii ale arhiepiscopilor care recunosc că lumina „sfântă” pe care o iau credincioșii de Paște de la Ierusalim este, de fapt, aprinsă cu bricheta. Mai multe despre caz, în Balkan Insight.
  • Pe site-ul RFE/RL, unul dintre cei mai importanți istorici ai Rusiei și Uniunii Sovietice vorbește despre eșecurile strategice, economice și geopolitice ale lui Vladimir Putin.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe Google News, ne găsești AICI.

Toate cele bune,

Sabina

XS
SM
MD
LG