Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Șase candidați la alegerile prezidențiale au participat aseară la o dezbatere televizată transmisă de Digi24. Unul dintre ei a anunțat că se retrage din cursă. Au lipsit de le eveniment liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
- Rusia răspunde violent deciziei președintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să se folosească de rachete americane înspre teritoriul rusesc.
- La summitul G20, liderii mondiali așteaptă venirea lui Trump și încearcă să detensioneze situația diplomatică de la COP29.
Dezbaterea prezidențială (și cealaltă „dezbatere”)
Aseară a avut loc dezbaterea prezidențială la Digi24, între Mircea Geoană, Elena Lasconi, George Simion, Kelemen Hunor, Ludovic Orban și Cristian Diaconescu.
Ludovic Orban s-a retras în favoarea Elenei Lasconi, candidata USR - detalii la Europa Liberă. Anunțul a fost făcut la dezbaterea de la Digi24, iar Lasconi i-a mulțumit și a încurajat REPER și pe Vlad Gheorghe să o susțină.
Factual a verificat live declarațiile din dezbatere.
În schimb, cei doi candidați cotați printre primele poziții, premierul Marcel Ciolacu și liderul PNL Nicolae Ciucă, și-au organizat apariții la Antena 3, o oră mai târziu. Cei doi au vorbit pe rând (Nicolae Ciucă spune că n-a participat la dezbaterea Digi24 pentru că „nu ar fi corect față de ceilalți candidați”) iar punctele principale sunt rezumate de HotNews.
G4Media publică documentele care dovedesc că premierul Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Alfred Simonis și Laura Vicol au zburat în 2022 cu avionul privat închiriat de la Țiriac Air de compania Nordis. Premierul Ciolacu a reacționat cu un atac la adresa politicienilor PNL, scrie HotNews.
Europa Liberă scrie despre promisiunile candidaților pe tema politicii externe, iar News.ro rezumă pozițiile lor pe tema parteneriatului civil. În Scena9, despre prezența pe TikTok a candidaților prezidențiali.
Tot luni, premierul Ciolacu a fost într-o vizită oficială la Bruxelles, despre care au scris News.ro și Radio România Actualități, în timp ce Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu cancelarul austriac Karl Nehammer.
Atac major asupra Ucrainei
Pe 18 noiembrie, la doar o zi după ce președintele american Joe Biden ar fi permis Kievului să folosească arme americane împotriva țintelor din Rusia, armata rusească a atacat Ucraina.
Cel puțin 21 de oameni au murit în Odesa și Sumî, scrie Europa Liberă. Printre cei uciși și răniți se numără polițiști, medici, civili și copii, precizează Kyiv Independent.
Comunitatea internațională a reacționat și ea la anunțul venit din presa americană. Josep Borrell, reprezentantul extern al Uniunii Europene, a fost primul oficial străin care a confirmat decizia americană, scrie Kyiv Independent. Alte reacții internaționale, tot la Kyiv Independent. Casa Albă încă nu a declarat nimic pe această temă.
Potrivit AP, Kremlinul consideră că decizia lui Biden „pune paie pe foc” și avertizează răspunsuri „tangibile” dacă ucrainenii ar trage cu rachete americane înspre teritoriul rusesc.
Reuters explică ce ar însemna pentru război noua capacitate a Ucrainei de a lovi adânc înăuntrul Rusiei. The Guardian scrie că și Marea Britanie ar urma să dea o aprobare similară Ucrainei.
Începe summitul G20
În paralel, a început în Brazilia summitul G20. Este, cel mai probabil, ultimul summit al lui Joe Biden, iar el s-a folosit de ocazie pentru a cere liderilor internaționali să susțină Ucraina, scrie New York Times.
CNN și Politico scriu despre haosul diplomației internaționale, în așteptarea venirii la putere a lui Donald Trump. Foreign Policy privește un alt unghi: că întoarcerea lui Trump la putere ar putea fi o oportunitate de a întări G20.
Euractiv scrie că una dintre temele centrale ale diplomației de la G20 este combaterea schimbărilor climatice, pentru că în același timp are loc conferința pentru protecția mediului COP29, în Azerbaidjan. Potrivit Reuters, tensiunile de la Baku au ajuns și la Rio.
Tot la Rio se discută și despre taxarea celor mai bogați oameni din lume, punctează Euronews. Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a anunțat, la rândul său, o alianță globală pentru reducerea sărăciei și foametei, scrie The Guardian.
Al Jazeera prezintă agenda din următoarele zile a liderilor mondiali.
Alte subiecte:
- Cu ocazia zilei 1.000 de război în Ucraina, serviciul ucrainean al Europei Libere prezintă un scurt documentar despre primele zile de război și masacrul de la Bucea.
- PressOne scrie despre care clădiri din România nu au autorizație de securitate la incendiu. Situația este cea mai gravă în capitală și Brașov, unde peste 1.000 de clădiri de comerț, turism și cultură funcționează fără astfel de autorizații.
- Foreign Affairs scrie despre război și pace în epoca inteligenței artificiale.
- În New York Times, un reporter de sport scrie despre ce a învățat antrenând echipa de fotbal a fiului său.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Te poți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsești AICI.
Toate cele bune,
Sabina