Linkuri accesibilitate

3 minute | Extremiștii domină alegerile franceze. Cine cere retragerea lui Joe Biden. Un Pride istoric la București


Susținătorii Rassemblement National (RN) flutură steagul Franței în timp ce fosta președintă a partidului, Marine Le Pen, ține un discurs, 30 iunie 2024.
Susținătorii Rassemblement National (RN) flutură steagul Franței în timp ce fosta președintă a partidului, Marine Le Pen, ține un discurs, 30 iunie 2024.

Francezii au votat în procent nemaiîntâlnit de mare pentru extrema dreaptă. New York Times îl îndeamnă pe Joe Biden să renunțe la campania electorală. Peste 27.000 de oameni, la marșul Pride din București.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • În Franța, extremiștii de dreapta înregistrează o victorie fără precedent în primul tur de alegeri parlamentare.
  • New York Times acuză o performanță slabă a lui Joe Biden în dezbaterea electorală de săptămâna trecută și îi cere să renunțe la cursa prezidențială împotriva lui Trump.
  • Sâmbătă a avut loc la București marșul Pride, la care s-au alăturat peste 27.000 de oameni pentru a susține drepturile comunității LGBTQIA+.

Extrema dreaptă cucerește francezii

Extrema dreaptă a câștigat un procent istoric în alegerile franceze de duminică, scrie Reuters.

Încă nu se cunosc procentele exacte, însă par să fie apropiate de sondajul citat de The Guardian înainte de alegeri: o victorie cu 37% pentru extremiștii de dreapta (procentul real pare să ducă spre 33%, conform Euronews), 28% pentru alianța de stânga Noul Front Popular și 20% pentru gruparea centristă a lui Macron. Le Monde scrie că prezența la vot a fost peste 65%.

France24 a ținut un live-blog în care prezintă evenimentele de-a lungul zilei, pe măsură ce prezența la vot creștea cu mult peste nivelul din 2022. AP explică cum se negociază participarea în turul doi, în timp ce Politico scrie despre importanța acestor alegeri.

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut pe 9 iunie alegeri anticipate, după ce la alegerile europarlamentare partidul extremist condus de Bardella, RN, a câștigat cele mai multe voturi. La Europa Liberă, despre motivele lui Macron și ce s-ar putea întâmpla dacă extrema dreaptă va ajunge la putere.

Mii de francezi au ieșit în stradă, inclusiv cu steaguri antifasciste, să protesteze față de victoria electorală a extremei drepte, la Paris, 30 iunie 2024.
Mii de francezi au ieșit în stradă, inclusiv cu steaguri antifasciste, să protesteze față de victoria electorală a extremei drepte, la Paris, 30 iunie 2024.

Alegerile parlamentare din Franța au loc în două tururi, astfel că turul doi va fi organizat pe 7 iulie.

Le Monde amintește că proiecțiile ce țin de locurile în parlament nu sunt corecte după primul tur. În orice caz, Rassemblement National (RN) deja a înregistrat cel mai mare procent de până acum și pare că-și va menține avântul și în turul doi, care va avea loc duminica aceasta, dacă Macron și stânga nu se vor alia, scrie Politico.

Câteva aspecte importante despre RN, partidul condus de tânărul Jordan Bardella: ei promit să lege serviciile sociale de cetățenia franceză și să privatizeze televiziunile publice, însă programul lor electoral încă nu este clar. Conform CNN, partidul nu vrea să formeze un guvern minoritar - dacă iese pe primul loc, dar nu câștigă o majoritate absolută în turul doi, e posibil ca RN să nu ajungă la guvernare.

În Politico, despre impactul pe care aceste alegeri le-ar putea avea asupra politicii internaționale și a economiei Franței.

Apeluri pentru retragerea lui Biden din cursa electorală

Din ce în ce mai multe voci îi cer președintelui american Joe Biden să renunțe la cursa pentru al doilea mandat. Într-o mișcare clară și fără precedent, redacția New York Times scrie un editorial intitulat „Pentru a-și servi țara, președintele Biden ar trebui să renunțe la cursă”.

Boardul editorial spune că mizele sunt prea mari pentru ca democrații să parieze pe un candidat care nu poate dovedi că l-ar înfrânge pe Donald Trump, deoarece Biden ar dovedi adeseori că sănătatea lui mentală și fizică nu-i permit să-și îndeplinească datoriile funcției.

Mai mulți jurnaliști susțin și ei apelul, iar The Atlantic publică la rândul său o opinie în care afirmă că aceasta ar fi cea mai patriotică opțiune.

În timpul dezbaterii cu Donald Trump, președintele Joe Biden a avut numeroase momente în care a fost incoerent, s-a bâlbâit, sau a părut pierdut în spațiu.
În timpul dezbaterii cu Donald Trump, președintele Joe Biden a avut numeroase momente în care a fost incoerent, s-a bâlbâit, sau a părut pierdut în spațiu.

Apelurile pentru retragerea lui Biden există încă de când a anunțat că va candida din nou, însă s-au intensificat după dezbaterea de joi cu Donald Trump. Detalii la Europa Liberă.

Cei din campania lui Biden nu sunt îngrijorați, scrie The Guardian, chiar dacă președintele a recunoscut că nu s-a descurcat în dezbatere. Campania sa încearcă să-și țină aproape aliații și mai ales donatorii, potrivit Financial Times, într-un efort frenetic de a controla dezastrul de după dezbatere.

CNN discută despre ce s-ar întâmpla dacă Biden chiar ar părăsi cursa prezidențială.

Un Pride istoric

Sâmbătă a avut loc la București cel mai mare marș Pride din istoria țării, care a strâns peste 27.000 de oameni, atât membri ai comunității LGBTQIA+, cât și susținătorii lor, relatează News.ro.

Potrivit Libertatea, organizatorii și participanții au transmis mesajul „Suntem pregătiți/pregătite/pregătitx” pentru drepturi egale. Este un răspuns la o declarație din trecut a premierului Marcel Ciolacu, care consideră că românii n-ar fi pregătiți să accepte drepturi egale pentru toți cetățenii, în ciuda unei hotărâri CEDO care impune ca guvernul să recunoască parteneriatele dintre persoanele de același sex.

Potrivit unui nou sondaj al asociației ACCEPT, 56% dintre români sunt de acord cu recunoașterea legală a familiilor formate din persoane de același sex, arătând că societatea este cu un pas înaintea guvernanților și că opiniile românilor se schimbă rapid.

Niciodată nu au ieșit în stradă atât de mulți oameni pentru marșul Pride la București.
Niciodată nu au ieșit în stradă atât de mulți oameni pentru marșul Pride la București.

La Europa Liberă, despre ce își dorește comunitatea LGBT de la România în 2024. Buletin de București scrie, cu ocazia aceasta, despre experiențele persoanelor queer din capitală.

HotNews a scris și despre cei care s-au pus pe traseul marșului pentru a-și exprima nemulțumirea, deși jandarmii le-au cerut să-și înceteze contramanifestațiile.

Marșurile Pride au loc în date diferite pe întreg globul. Tot weekendul trecut, peste 100.000 au ieșit în stradă la Paris și alți 30.000 la Londra (în frunte cu primarul Sadiq Khan).

La Chișinău, marșul Pride a avut loc pe 16 iunie și a strâns cel mai mare număr de participanți de până acum. Video la Europa Liberă Moldova. Și acolo s-a strâns un mic contraprotest.

Alte subiecte:

  • În PressOne, jurnalista Emilia Șercan scrie că Mircea Geoană și-a plagiat teza de doctorat, copiind secțiuni traduse din rapoartele anuale prezentate de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush.
  • La Europa Liberă, despre legătura dintre performanța slabă a României la competițiile sportive, sedentarismul românilor și lipsa dotărilor din întrega țară.
  • O scriitoare povestește în New York Times despre excursia în Europa cu tatăl ei, în care a recreat vacanța lui din 1966, înainte ca boala Alzheimer să-i răpească cu totul memoria.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

XS
SM
MD
LG