Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- În timp ce tensiunile dintre Israel și Liban sunt în creștere, ONU condamnă încălcările drepturilor copiilor din Gaza, de către guvernul și armata israeliană.
- După zile de inundații în Europa centrală și de est, apele urmează să se reverse în Dunăre.
- Ucraina se bazează pe Europa pentru nevoile energetice, în pragul iernii.
Conflictul Israel-Liban și drepturile copiilor din Gaza
Liderul Hezbollah, organizație desemnată a fi teroristă de către SUA, a dat joi primele declarații cu privire la cele două zile consecutive de atacuri electronice împotriva Libanului, în urma cărora au murit 37 de oameni.
Aceste atacuri „au întrecut orice linii roșii”, a declarat Hassan Nasrallah, liderul organizației, adăugând că cetățenii israelieni se vor putea întoarce în nordul țării doar după un acord de încetare a focului, conform Reuters.
În același timp cu discursul liderului Hezbollah, avioanele israeliene au zburat la altitudine joasă peste Beirut, conform Middle East Eye. Reporterii New York Times confirmă că s-au auzit boom-uri sonice.
Hezbollah a atacat joi nordul israelului, scrie The Guardian, iar Israelul a lansat cel mai dur atac aerian asupra sudului Libanului din ultimul an.
ONU acuză Israelul de încălcarea gravă a drepturilor copiilor din Gaza, scrie Al Jazeera. Peste 15.000 dintre palestinienii uciși în aproape un an de război sunt copii (un copil odată la 15 minute), iar cei mici nu au mai putut merge la școală deja de un an. În plus, trauma și lipsurile războiului, pierderea familiei, refugierile repetate, rănile, amputările suferite și bolile care circulă în Gaza au creat „un punct extrem de negru în istorie”.
Miercuri, au avut loc mai multe atacuri cu victime în Gaza și Cisiordania - detalii în live-blogul Al Jazeera.
Viiturile din Europa se revarsă în Dunăre
După aproape două săptămâni de ploi și inundații în România și alte țări din Europa centrală și de est, apele se vor revărsa în Dunăre. Autoritățile se așteaptă la un debit crescut al Dunării în următoarele zile, dar nu sunt îngrijorate, scrie Europa Liberă. Nici primarii din orașele riverane nu sunt îngrijorați.
Probleme ar putea apărea doar dacă viitura durează foarte mult, spun experții pentru News.ro.
În schimb, Polonia a declarat stare de urgență națională și premierul Donald Tusk spune că nu vrea să tragă concluzii pripite despre siguranța orașului Wroclaw. În Ungaria, apele încep să se retragă în mai multe locuri, conform 444, în timp ce Italia suferă deja primele victime ale ciclonului Boris: două persoane sunt date dispărute în regiunea Emilia-Romagna.
Cehia, în schimb, încearcă să organizeze alegeri locale și parlamentare în regiunile inundate, conform Euractiv.
Țările europene răspund la nevoile Ucrainei
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va vizita astăzi Kievul și va promite Ucrainei că UE va acoperi un sfert din nevoile energetice ale Ucrainei în această iarnă, conform Kyiv Independent.
Între timp, Rusia țintește din nou infrastructura energetică a Ucrainei, scrie Reuters.
Rusia a distrus 80% din termocentralele ucrainene și o treime din capacitatea hidroelectrică a Ucrainei - țara ar putea fi capabilă să-și producă doar o treime din energia necesară în următoarele luni și se îndreaptă spre „cel mai greu test de până acum” iarna aceasta, conform CNN.
La nivel militar, România a emis ultimul act normativ necesar pentru transferul sistemului Patriot în Ucraina și președintele Klaus Iohannis cere Parlamentului să accepte înființarea a două centre de pregătire pentru militarii ucraineni.
Alte subiecte:
- Europa Liberă povestește originea Transfăgărășanului: cum a fost construit, acum 50 de ani, de frica unei invazii rusești precum cea din Cehoslovacia.
- Tot Europa Liberă scrie despre cum problemele fundamentale ale României sunt ignorate în cursa pentru Cotroceni, înlocuite de un smalț de populism.
- La o zi după ce Georgia a aprobat un set de legi anti-LGBTQ, o tânără transgender, model renumit și una dintre puținele reprezentante ale comunității în spațiul public, a fost ucisă în propriul apartament, scrie The Guardian.
- În Politico, despre exercițiul puterii Ursulei von der Leyen în numirea noii Comisii.
Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate cele bune,
Sabina
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.