Linkuri accesibilitate

 
3 minute | Musk și Vance critică din nou anularea alegerilor. SUA nu condamnă invazia Ucrainei. Alegeri în Germania

3 minute | Musk și Vance critică din nou anularea alegerilor. SUA nu condamnă invazia Ucrainei. Alegeri în Germania


Miliardarul Elon Musk a postat de mai multe ori pe X (fostul Twitter), platformă pe care o deține, despre alegerile din România.
Miliardarul Elon Musk a postat de mai multe ori pe X (fostul Twitter), platformă pe care o deține, despre alegerile din România.

JD Vance și Elon Musk se arată preocupați de anularea alegerilor în România. SUA refuză să condamne la ONU războiul Rusiei contra Ucrainei. Urmează alegeri existențiale, pe 23 februarie, în Germania.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Vicepreședintele american JD Vance și miliardarul Elon Musk au criticat din nou anularea alegerilor din România.
  • SUA refuză să sprijine o moțiune ONU care ar condamna invazia Ucrainei de către Rusia.
  • Germania va organiza duminică alegeri parlamentare, într-unul dintre momentele de cotitură ale țării.

Noi atacuri din partea lui Musk și Vance împotriva României

Miliardarul american Elon Musk, consilier principal al președintelui american Donald Trump, a redistribuit joi o postare scrisă de un apropiat, pe rețeaua sa socială, despre Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, pe care l-a numit „tiran, nu judecător”, scrie Europa Liberă.

Și vicepreședintele JD Vance a criticat anularea alegerilor, spunând că „nu ai valori comune (cu SUA, n.r.) dacă anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul, și asta s-a întâmplat în România”. Detalii la G4Media.

Vance a criticat anularea alegerilor din România într-un discurs susținut joi la un eveniment politic de dreapta.
Vance a criticat anularea alegerilor din România într-un discurs susținut joi la un eveniment politic de dreapta.

Vinerea trecută, la Conferința de Securitate de la München, Vance a spus că România ar fi anulat alegerile pe baza unor „suspiciuni șubrede”. De atunci, Musk a postat de mai multe ori cu privire la România, inclusiv sugerând că suveranitatea României ar fi în mâinile altcuiva.

Site-ul de specialitate Juridice.ro prezintă un interviu cu președintele CCR, Marian Enache, pe tema anulării alegerilor.

Implicările acestei schimbări de poziție a SUA față de România nu sunt doar politice, ci și militare. Europa Liberă se întreabă dacă trebuie să se pregătească sau nu România pentru retragerea trupelor americane.

SUA se distanțează de mesajele de susținere a Ucrainei

La aproape trei ani de la invazia Rusiei din Ucraina, SUA refuză să sprijine o moțiune ONU care ar sprijini integritatea teritorială a Ucrainei și ar condamna SUA pentru invazie, scrie Reuters.

În timp ce liderii SUA repară legăturile cu Rusia, întâlnirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu emisarul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, s-a încheiat fără declarații comune, la cererea americanilor, conform Kyiv Independent.

Trump ar fi frustrat de refuzul lui Zelenski de a negocia cu americanii și de a „primi această oportunitate pe care i-am oferit-o”, afirmă consilierul de la Casa Albă pentru securitate națională, Michael Waltz.

Discuția de ieri dintre Zelenski și emisarul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, s-a încheiat fără declarații comune, la solicitarea americanilor.
Discuția de ieri dintre Zelenski și emisarul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, s-a încheiat fără declarații comune, la solicitarea americanilor.

Însă, serviciile de informații occidentale afirmă pentru CNN că Putin nu este un partener de încredere în aceste negocieri. Dar asta nu-l oprește pe Trump din a repeta punctele de discuție ale Kremlinului, scrie New York Times.

Între timp, liderii europeni iau poziții mai ferme, scrie Politico. Președintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia de „globalizarea războiului din Ucraina”, practic de forțarea lumii în pragul unui nou război mondial. Premierul polonez Donald Tusk a cerut instituțiilor UE să confiște activele rusești înghețate pentru a le oferi Ucrainei, potrivit Euronews.

Alegerile care vor decide viitorul Germaniei

Duminică urmează alegerile parlamentare din Germania, un scrutin decisiv pentru viitorul țării. Întreaga lume stă cu ochii pe Germania, scrie The Guardian.

Potrivit unui nou sondaj de opinie citat de Politico, unul din cinci nemți încă nu știe cu cine va vota în alegerile parlamentare de duminică. Dintre ei, 7% spun că vor decide în ziua alegerilor cu cine votează.

Conservatorii lui Friedrich Merz sunt pe primul loc, cu 27%, însă acesta este un rezultat cu 2% mai scăzut față de săptămâna trecută și cel mai scăzut grad de susținere al partidului din ultimul an și jumătate, conform Deutsche Welle. Avântul cel mai surprinzător îl are partidul stângist Die Linke, căruia i s-au alăturat zeci de mii de noi membri în ultimele două luni și care a crescut cu 3% în sondaje, ajungând la o susținere de 9%.

Deși partidul lui Friedrich Merz, CDU, va câștiga cel mai probabil primul loc în alegeri, el va avea nevoie de unul, dacă nu doi parteneri de coaliție pentru a forma un guvern.
Deși partidul lui Friedrich Merz, CDU, va câștiga cel mai probabil primul loc în alegeri, el va avea nevoie de unul, dacă nu doi parteneri de coaliție pentru a forma un guvern.

Însă amenințarea existențială vine din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care se bucură de susținerea a 20% dintre alegători, mulți dintre ei tineri, scrie CNN. Aceștia au normalizat discursul extremist în plan public și susțin idei precum „remigrația”, adică deportatea locuitorilor, dar chiar și a cetățenilor germani cu origini străine, scrie BBC.

În mod normal, partidele centriste din Germania se angajează să nu colaboreze cu extremiștii - un angajament moral cunoscut drept „firewall”. La sfârșitul lunii ianuarie, însă, CDU (partidul de odinioară al Angelei Merkel, cea care a deschis ușile Germaniei în timpul crizei refugiaților din 2015) a colaborat cu AfD într-un vot pe o moțiune neobligatorie care ar limita migrația.

Incidentul a neliniștit mulți germani, care se tem că Merz ar putea colabora în viitor din nou cu AfD, de data aceasta pe proiecte de lege, deși liderul CDU se dezice de astfel de intenții.

Recent, miliardarul Elon Musk și-a declarat susținerea pentru AfD și a participat prin videoconferință la un miting electoral organizat de aceștia. Washington Post scrie despre cum Musk s-a folosit de X (fostul Twitter), platformă pe care o deține, pentru a promova mesajele AfD-ului.

Alte subiecte:

  • Fostul director al Federației de Fotbal a Spaniei, Luis Rubiales, a fost condamnat pentru hărțuire sexuală, pentru un incident notoriu din 2023, scrie BBC. La finalul Cupei Mondiale, când echipa Spaniei își primea medaliile, Rubiales a apucat-o pe fotbalista Jenni Hermoso de cap și a sărutat-o fără consimțământ.
  • Edward Scott, un voluntar pentru ONG-uri umanitare care și-a pierdut o mână și un picior ajutând la evacuarea civililor din Ucraina, spune pentru Kyiv Independent: „Rusia e inamicul. Cum se poate să nu vezi lucrul acesta?”
  • În ultimele zile, publicațiile străine de specialitate au scris cu entuziasm despre noul film al regizorului român Radu Jude, Kontinental'25, care apare acum la festivalul de la Berlin. Deadline scrie că filmul urmărește întrebarea esențială „ce responsabilitate avem unul față de celălalt”, The Guardian numește filmul „un fel de tur arhitectural al stării de rău românești”, iar Variety scrie că Jude este „unul dintre provocatorii cei mai mari ai filmului, la nivel mondial”, în timp ce Hollywood Reporter numește succesul regizorului „un mic miracol”.

Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Vă puteți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsiți AICI.

Un weekend liniștit,

Sabina

XS
SM
MD
LG