Linkuri accesibilitate

 
JD Vance: Prietenia se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile. Musk îl numește „tiran” pe președintele CCR

JD Vance: Prietenia se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile. Musk îl numește „tiran” pe președintele CCR


Vicepreședintele american JD Vance la Conferința de Securitate de la Munchen, 14 februarie 2025.
Vicepreședintele american JD Vance la Conferința de Securitate de la Munchen, 14 februarie 2025.

Vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat din nou anularea alegerilor prezidențiale din România. De asemenea, miliardarul american Elon Musk, consilier principal al președintelui american Donald Trump, a redistribuit joi o postare în care l-a numit „tiran” pe Marian Enache, președintele CCR.

„Tipul ăsta nu e un judecător, e un tiran”, a scris Musk pe X într-o postare referitoare la recentele declarații făcute de președintele CCR legate de anularea alegerilor din România, de respectarea legii și de comentariile făcute de vicepreședintele SUA JD Vance pe acest subiect.

Într-un interviu acordat recent, Marian Enache a comentat afirmațiile vicepreședintelui SUA, JD Vance, care criticat anularea alegerilor prezidențiale din România „pe baza suspiciunilor șubrede ale unei agenții de informații și la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali”.

Șeful CCR a spus că nu este onest „să răstălmăcim prin trunchiere și alte speculații în interes electoral discursul și mesajele unui oficial de rangul vicepreședintelui SUA”.

El a spus că mesajul lui JD Vance despre anularea alegerilor viza nu atât România, cât întreaga societate europeană, „în care se constată că democrația și statul de drept trebuie fortificate pentru apărarea cetățenilor și a valorilor fundamentale împărtășite la nivel internațional”.

„Uneori suntem grăbiți să incriminăm și chiar să pedepsim, mai degrabă, decât să decelăm cauzele reale ale «fenomenului» – al alegerilor –, care este o temă foarte importantă pentru întreaga societate în vederea cunoașterii mai bine a lucrurilor în legătură cu evenimentele ce pot determina sau potența rezultatele unor alegeri într-un sens sau altul”, a spus Enache în interviul pentru publicația Juridice.

El a exclus posibilitatea reluării turului doi al alegerilor prezidențiale și a spus că cererile de revizuire a hotărârii din decembrie sunt în afara cadrului procesual.

Joi, vicepreședintele JD Vance și-a reluat declarațiile în fața Convenției Conservatorilor (CPAC).

„Ceea ce încerc să demonstrez prietenilor europeni - eu îi consider prietenii noștri, chiar cred asta și știu că președintele Trump crede același lucru, iar această prietenie se bazează pe valori comune - nu avem valori comune dacă bagi oameni în pușcărie pentru că spun că ar trebui închise granițele, nu avem valori comune dacă anulezi alegeri pentru că nu-ți place rezultator lor și acest lucru s-a întâmplat în România”, a spus vicepreședintele SUA.

„Nu ai valori comune dacă ești așa de speriat de propriii tăi cetățeni încât îi reduci la tăcere, le închizi gura. Așa că haideți să avem valori comune, haideți să ne apărăm democrația, haideți să avem libertate de expresie, dar nu doar în SUA, ci în tot Vestul Occidental. Aceasta este calea alianțelor puternice în Europa”, a mai spus Vance.

Joi, Elon Musk a preluat postarea unui apropiat, Mario Nawfal, realizatorul celei mai importante emisiuni de pe X, rețeaua lui Musk, și distribuit zilnic de miliardar. Nawfal a fost recent în România, pentru o serie de interviuri cu liderii extremismului din România.

În postarea preluată de Musk, Nawfal scrie că un „judecător de top din România respinge presiunea noastră pentru alegeri corecte”.

„Marian Enache, șeful Curții Constituționale a României, insistă că legea trebuie respectată, respingând presupusele presiuni ale SUA de a-i permite lui Călin Georgescu să candideze din nou la viitoarele alegeri din mai”, a scris Nawfal.

El a preluat și un citat din interviul acordat de Enache și conchide: În mod ironic, aceasta este aceeași instanță care a renunțat la alegerile din noiembrie trecut pe baza unor afirmații subțiri de «interferență a Rusiei» și a blocat candidații din cauza opiniilor «antidemocratice». Între timp, Ministerul de Externe al României neagă orice amestec al SUA”, a scris influencerul.

Candidatul pro-rus Călin Georgescu, câștigător al primului tur al prezidențialelor din 2024, anulate ulterior de Curtea Constituțională, a spus că Ucraina este „un stat inventat”, reluând astfel teza Moscovei. Mai mult, el a spus că țara ar trebui împărțită de vecinii săi.

Într-un interviu de la finalul lunii ianuarie, Călin Georgescu a făcut mai multe afirmații cu privire la integritatea și suveranitatea Ucrainei. El a spus că „lumea se schimbă”, „se vor schimba frontierele”, Ucraina va fi „împărțită”, iar România ar avea „interes” în preluarea unor teritorii din Ucraina.

– Călin Georgescu: „Se schimbă lumea. Se vor schimba frontiere. Mai mult de atât: dacă se schimbă frontiere, unde suntem noi? Avem Bucovina de Nord – interes. Avem Bugeacul. Avem Maramureșul de Nord. Corect? Din fosta – cum se chema? – Transcarpatia, ce mai rămâne și pe la unguri, mai rămâne și pe la unguri, Livovul (sic!)– care o să rămână la polonezi, și Malorusia care e...”

– Ion Cristoiu: Dumneavoastră pariați pe o împărțire?

– Călin Georgescu: Sută la sută!

– Ion Cristoiu: Sigur?

– Călin Georgescu: Sută la sută va fi asta. Păi, n-au altfel n-au cum! Nu există! Drumul este inevitabil către așa ceva.

– Ion Cristoiu: Din istoria Ucrainei ei au fost întotdeauna...

– Călin Georgescu: Păi, care...

– Ion Cristoiu: ...știu, rușii mici...

– Călin Georgescu: ...care Ucraina? Este un stat inventat. Nuu, care ruși? Republica Sovietică Socialistă Ucraina, despre asta vorbim. Este un stat inventat nu există puncte...”


Experții consultați de Europa Liberă au atras atenția că declarațiile lui Călin Georgescu încalcă grav Constituția României și preiau retorica Kremlinului. Mesajul lui Georgescu a fost criticat atât la București, cât și de Kiev.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG