Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- SUA și Rusia negociază sfârșitul războiului din Ucraina, într-o schimbare radicală a politicii externe americane din ultimele decenii. Ucraina nu e invitată.
- Românii caută reacția potrivită la declarațiilor vicepreședintelui american JD Vance și ale lui Elon Musk despre alegerile prezidențiale anulate și suveranitatea țării.
- Un avion care ateriza pe aeroportul din Toronto s-a întors cu susul în jos; nu au fost victime.
Negocieri SUA-Rusia în Arabia Saudită
Emisarii Statelor Unite și ai Rusiei s-au întâlnit ieri la Riad pentru a discuta despre Ucraina și despre reconstruirea relației bilaterale.
Europa Liberă a urmărit în detaliu negocierile din Arabia Saudită într-un live blog și prezintă concluziile principale din prima zi de negocieri. New York Times rezumă: „SUA și Rusia caută un parteneriat, o schimbare amețitoare a relațiilor”.
Kyiv Independent scrie că emisarul special al președintelui SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a fost dat deoparte în favoarea emisarului pentru Orientul Mijlociu, pentru că rușilor „nu le-a plăcut” de Kellogg.
Unul dintre negociatorii Rusiei spune că discuțiile „n-au fost rele” - iar ministrul de Externe de la Kremlin, Serghei Lavrov, neagă existența unui plan de pace cu trei puncte și avertizează că țara sa nu ar accepta prezența trupelor de pace occidentale în Ucraina. Rușii au câștigat prima rundă de negocieri, scrie Reuters.
Deocamdată, cele două țări sunt de acord să „pună bazele” pentru sfârșitul războiului din Ucraina, scrie Financial Times. Iar deși europenii doresc să se implice în pacea din Ucraina, le-ar fi greu să ofere garanții de securitate fără implicarea SUA, potrivit Reuters; între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski își amână vizita în Arabia Saudită pentru a nu da legitimitate negocierilor SUA-Rusia.
Liderii europeni, bulversați de comportamentul de adversar al aliaților americani, își recalculează strategia, scrie New York Times.
Astăzi va avea loc o nouă reuniune a liderilor europeni la Paris, scrie Politico, după cea de luni la care au fost invitate doar câteva țări. De data aceasta, România este invitată; va fi prima deplasare externă a președintelui interimar Ilie Bolojan, care miercuri dimineață era în drum spre Paris, scrie Europa Liberă.
România reacționează la interferența lui Elon Musk și JD Vance
Miliardarul Elon Musk a postat marți pe X, fostul Twitter, că „România își merită propria suveranitate”, comentând asupra unei alte postări despre Georgescu, un anunț al fostului candidat la alegerile prezidențiale anulate, cum că ar dori să interzică „rețeaua Soros”. Libertatea și Euronews punctează faptul că aceasta nu e prima intervenție a miliardarului sud african în favoarea extremiștilor europeni.
În Spotmedia, despre motivul pentru care Musk îl ajută pe Georgescu. HotNews vorbește cu un analist străin despre cum Musk profită de o UE divizată pentru a influența țările unde urmează alegeri: România și Germania.
Crin Antonescu, candidatul comun al alianței la guvernarea țării în alegerile prezidențiale din mai, a declarat că primul lucru pe care l-ar face ca președinte ales ar fi să-l sune pe Elon Musk și să-i spună că România „este un stat suveran de mult”, scrie HotNews.
Premierul Ciolacu a declarat marți că se impune convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru a discuta despre discursul de la München al lui JD Vance. Vineri, Vance le-a spus liderilor reuniți la Conferința de Securitate că România ar fi anulat alegerile „pe baza unor suspiciuni șubrede”.
În plus, Washingtonul ar fi pus presiuni pe guvernul român pentru a-i elibera pe frații Tate, lucru negat de ministrul de Externe, Emil Hurezeanu. Patru dintre victimele fraților Tate roagă autoritățile americane să nu se amestece în justiția românească, potrivit The Guardian.
Accident de avion fără morți la Toronto
Un avion s-a răsturnat la aterizare, marți noapte (ora României), pe aeroportul din Toronto (Canada). Aeronava s-a răsturnat din motive încă necunoscute, și nu dădea semne că ceva ar fi fost în neregulă înainte de aterizare, dar e posibil ca vremea geroasă să fi avut un rol, scrie BBC.
New York Times încearcă să explice, din capturi de ecran, cum a ajuns aeronava invers pe pistă.
Dintre cei 80 de oameni de la bord, 21 au fost aduși la spital - dintre care 19 au fost externați în câteva ore, potrivit Reuters. Conform CNN, măsurile de siguranță au împiedicat un rezultat „mult mai rău”.
Supraviețuitorii descriu pentru CNN cum „atârnau ca liliecii” în momentele de după accident. Mai mulți dintre pasagerii de la bord au filmat momentele în care au fost scoși de salvatori, arată CBC.
În ultima vreme, au avut loc numeroase accidente aviatice pe întreg globul: trei accidente în SUA de la începutul anului, aeronava Jeju Air în Coreea de Sud, cursa Azerbaijan Airlines doborâtă de o rachetă rusească.
NBC le răspunde celor îngrijorați de accidentele care par atât de dese în ultima vreme: acestea atrag mai multă atenție tocmai pentru că sunt atât de rare, iar, în fond, fiecare dintre acestea a avut o cauză diferită.
Alte subiecte:
- The Guardian prezintă cum ar arăta o Europă fără migrație în următoarele decenii.
- PressOne scrie de ce Oradea este un exemplu negativ la adaptarea în fața schimbărilor climatice.
- În ultimele zile, Papa Francisc a suferit din cauza unei bronșite transformate în pneumonie, care acum pare să-i fi afectat ambii plămâni. Mai multe detalii la CNN.
Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Vă puteți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsiți AICI.
Toate cele bune,
Sabina