Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- Lideri țărilor G7 + Uniunea Europeană se întâlnesc la Hiroshima, în Japonia. La discuții vor fi propuse noi sancțiuni împotriva Rusiei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski ar urma să se alăture discuțiilor în persoană.
- Forțele militare ucrainene, dar și mercenarii Kremlinului din grupul Wagner anunță victorii ucrainene în lupta din orașul Bahmut din estul Ucrainei.
- România pregătește achiziția a două submarine Scorpène de la French Naval Group și 54 de tancuri americane M1A2 Abrams.
G7 pentru Ucraina
Împreună și separat, cele mai bogate țări ale lumii (G7 + Uniunea Europeană) pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei. Liderii Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii, Statelor Unite și ai Uniunii Europene se află la Hiroshima, în Japonia, la summitul anual G7, în căutare unor noi moduri de a „pedepsi Rusia” pentru invadarea Ucrainei, transmite Associated Press (AP).
Lista sancțiunile pe care le pregătesc principalii aliați ai Ucrainei vizează cu prioritate industria rusă a apărării, dar și diamantele Rusiei, precum și noi entități și persoane. Potrivit The Washington Post, SUA ar urma să anunțe:
- 300 de noi sancțiuni împotriva unor persoanelor fizice, entități, nave și aeronave;
- adăugarea pe lista interdicției de a importa produse din SUA a circa 70 de entități din Rusia și din țări terțe;
Marea Britanie a pregătit, la rândul ei, o listă consistentă, transmite The Guardian, care include interdicția importurilor de cupru, nichel și aluminiu din Rusia, dar și a importurilor de diamante din Rusia.
Uniunea Europeană (cu Belgia în centrul comerțului global cu diamante) a anunțat nu o interdicție, ci că „va limita” comerţul cu diamante din Rusia, potrivit anunțului formulat la Hiroshima de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Ca notă generală, noile sancțiuni vizează industriile care susțin puterea Rusiei de a menține războiul împotriva Ucrainei, dar ele nu ar fi atât de aspre pe cât le-ar fi dorit SUA, transmite Politico.
SUA ar fi pus în dezbatere varianta unei interdicții totale a exporturilor către Rusia, dar pentru Uniunea Europeană și Japonia, obiectivul „nu e realist”.
Exporturile G7 către Rusia au scăzut cu 57% după invadarea Ucrainei. Din cele care au rămas, 89% vin din UE, 7% din Japonia, în valoare totală de peste patru miliarde de euro. O interdicție ar afecta direct piața muncii din aceste țări.
Nici o abordarea mai categorică a ascensiunii Chinei, dorită de SUA, nu pare că va reuși să își facă mult loc în discuțiile de la Hiroshima, dar, precizează Politico, Italia ar urma să aducă o veste bună americanilor: părăsirea masivului proiect comercial al Chinei - Inițiativa „Belt and Road” (BRI), prin care China a investit deja masiv în infrastructura din alte țări.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care urma să se adreseze liderilor G7 virtual, va merge în persoană la Hiroshima, a confirmat azi dimineață un oficial ucrainean citat de Reuters, ceea ce pune cu atât mai mult alte subiecte de discuție în plan secund.
Rusia rămâne deocamdată principala preocupare a liderilor lumii și, după cum explică Europa Liberă, și a Alianței Nord Atlantice – NATO va aproba la summitul său din luna iulie, de la Vilnius, mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia, pentru prima dată de la Războiul Rece, cum va reacționa alianța la un eventual atac rusesc.
De pe front, Reuters relatează că forțele militare ucrainene anunță victorii în lupta din orașul Bahmut din estul Ucrainei, iar mercenarii Kremlinului din grupul Wagner le confirmă. În mai multe orașe ale Ucrainei se aud în această dimineață alerte de atac aerian.
Submarine și tancuri pentru România
Potrivit Hotnews, România pregătește „achiziția anului” în domeniul Apărării: două submarine Scorpène de la French Naval Group în valoare de circa 2 miliarde de euro. Jurnalistul Victor Cozmei precizează că submarinele provin de la „același constructor selectat pentru achiziția corvetelor, un contract nesemnat încă și care bate pasul pe loc de trei ani deja”.
România vrea să mai achiziționeze și 54 de tancuri americane M1A2 Abrams, cu 12 platforme derivate din stocul Armatei SUA. Pentru ambele achiziții, Ministerul Apărării așteaptă aprobarea Parlamentului.
La discuțiile de ieri de la Forumul Mării Negre, organizat la București, premierul Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, a afirmat că industria de apărare trebuie să se transforme în industrie de război, iar armatele mici de profesioniști, tehnologizate și sofisticate „trebuie să revină la armate de masă, cu rezerve la nivelul întregii societăți și capacități de mobilizare extinsă pentru a face față unui război pe scară largă.”
2X fake news
În PressOne, Răzvan Filip a analizat și demontat două „fake-uri” cu vaccin și vârstnici, propagate pe internet de vloggerița Iosefina Pascal și „alți activiști din bula ei” și ajunse deja la zeci de mii de persoane:
- „Strategia Națională de Sănătate ar pregăti terenul pentru vaccinarea obligatorie”;
- „bătrânii vor fi dați afară din propriile case”
Din presa românească de azi, vă mai semnalez negocierile pentru viitorul guvern și supărările UDMR remarcate de Hotnews, cazurile de nepotism de la DSP Dolj, în G4Media, și analiza Andreei Pora din Europa Liberă pe tema deciziei CCR cu privire la pragul pentru abuz în serviciu și interceptările SRI – cum se contrazice CCR și ce efect au, de fapt, deciziile de săptămâna aceasta.
Alte știri:
- Poliţiştii din Vâlcea au confiscat sute de produse contrafăcute din ceramică de la comercianți din Horezu, transmite Agerpres.
- Compania Disney renunță la o investiție de aproape 900 de milioane de dolari în Florida, transmite BBC. Disney se află în conflict cu guvernatorul cu politici profund conservatoare din Florida, Ron DeSantis, aspirant la candidatura pentru președinția SUA.
- Alertă de tsunami în Pacificul de Sud după producerea unui cutremur de 7,7 grade în Noua Caledonie, informează Reuters.
Ne puteți scrie pe adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Toate bune,
Carmen