Linkuri accesibilitate

3 minute | 58 mld. dolari pentru Ucraina, unde situația nu ar fi atât de gravă ca România să trimită arme. Câți români sunt plecați afară?


Un militar al regimentului de forțe speciale Azov, în interiorul uzinei din Mariupol, 10 mai 2022. Rusia a declarat că alți 771 de soldați s-au „predat”, ridicând numărul total la 1.730. Nu este clar câți luptători au rămas în Azovstal.
Un militar al regimentului de forțe speciale Azov, în interiorul uzinei din Mariupol, 10 mai 2022. Rusia a declarat că alți 771 de soldați s-au „predat”, ridicând numărul total la 1.730. Nu este clar câți luptători au rămas în Azovstal.

Ucraina va primi peste 58 de miliarde de dolari din partea SUA și a țărilor G7, în timp ce Joe Biden transmite un semnal puternic Turciei: Suedia și Finlanda sunt binevenite în NATO. Marcel Ciolacu spune că Ucraina încă nu are nevoie de ajutorul României. 8 milioane de români sunt plecați din țară.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Senatul american a aprobat un pachet de ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, fiind cea mai importantă contribuție a SUA de până acum, la care se adaugă un ajutor de peste 18 miliarde de dolari din partea țărilor G7.
  • Suedia și Finlanda au „sprijinul deplin, total și complet” al SUA în decizia lor de a solicita aderarea la NATO, a declarat președintele Joe Biden.
  • Situația în Ucraina nu este chiar atât de gravă pentru ca liderii politici români să ia măsuri. „Încă nu este nevoie de intervenţia României de ajutor cu armament”, a spus Marcel Ciolacu.

Ajutor masiv

Senatorii americani au adoptat un pachet militar și economic de aproape 40 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei, scrie Politico. Votul de 86 la 11 a fost covârșitor bipartizan, toți democrații și majoritatea republicanilor votând „da”. Republicanii care s-au opus au invocat valoarea ridicată și au exprimat reticențe privind implicarea pe termen lung în finanțarea unui război extern.

Noul pachet ridică ajutorul total acordat de SUA la 54 de miliarde de dolari, iar din Europa Liberă aflați cum va fi împărțită suma pe care președintele american Joe Biden o va aproba în timp ce se va afla în Coreea de Sud, potrivit unui oficial citat de CNN. Documentul va fi transportat în țara asiatică pentru a fi semnat.

The New York Times pleacă de la adoptarea acestui ajutor militar și semnalează într-un editorial semnat de board-ul editorial: Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită.

Ședința în care Senatul SUA a aprobat ajutorul militare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Washington, 19 mai 2022.
Ședința în care Senatul SUA a aprobat ajutorul militare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Washington, 19 mai 2022.

Înaintea să înceapă turneul în Asia, Joe Biden i-a primit pe liderii Finlandei și Suediei, cărora le-a spus că au „susținerea deplină, totală și completă” a SUA. Un semnal direct către Recep Tayyip Erdogan. „Noii membri care se alătură NATO nu reprezintă o amenințare pentru nicio națiune”, a subliniat președintele Statelor Unite, citat de BBC.

Între timp, șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley a vorbit la telefon cu omologul său rus, Valeri Gerasimov, pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina, scrie Reuters. Discuția integrală nu a fost făcută publică, dar cei doi oficiali și-au exprimat îngrijorările privind riscurile de securitate.

La Kiev, Zelenski se așteaptă ca ultima etapă a războiului să fie „cea mai sângeroasă”, iar din acest motiv nu poate să le spună refugiaților ucraineni să se întoarcă acasă.

Poate câștiga Ucraina? Cinci scenarii pentru următoarea fază a războiului, este analiza publicată de Wall Street Journal. Trecerea Rusiei la o ofensivă redusă în est și sud-est pare din ce în ce mai greu de realizat pentru Putin, arată cotidianul citat.

Reuters transmite că SUA intenționează să înarmeze Ucraina cu rachete avansate anti-navă pentru a combate blocada rusă, menționând îngrijorările că scufundarea navele de război rusești cu aceste arme puternice ar putea ar intensifica conflictul.

Una dintre multele fețe ale războiului, Harkov, 11 mai 2022.
Una dintre multele fețe ale războiului, Harkov, 11 mai 2022.

Măsura poate fi explicată prin faptul că SUA au acuzat Rusia că blochează exporturile de cereale ucrainene. De altfel, Rusia a respins apelurile de a pune capăt blocadei din Marea Neagră, care a împiedicat Ucraina să-și exporte o mare parte din cereale pe piețele mondiale, ceea ce a provocat creșterea prețurilor și a exacerbat penuria de alimente, scrie WSJ.

În acest sens, Kievul a mulțumit Egiptului pentru că a refuzat accesul unei nave rusești încărcată cu cereale furate din Ucraina.

La Azovstal, soldații ucraineni rămași în uzină refuză să se predea invadatorilor. Mulți dintre ei comandanți, aceștia spun, potrivit Digi24, că o capitulare iese din discuție și că vor lupta până la final. Din Europa Liberă aflați dacă capturarea Azovstalului de către Rusia este succes simbolic sau victorie à la Pirus.

În procesul privind crimele de război, un soldat rus i-a cerut iertare văduvei ucrainene pentru uciderea soțului ei de 62 de ani. Iar NYT vine cu mărturii și înregistrări care arată cum parașutiștii ruși au executat cel puțin opt bărbați ucraineni într-o suburbie a Kievului pe 4 martie.

Sergentul rus Vadim Șișmarin, în vârstă de 21 de ani, în timpul procesului în care este judecat pentru crime de război, Kiev, 18 mai 2022.
Sergentul rus Vadim Șișmarin, în vârstă de 21 de ani, în timpul procesului în care este judecat pentru crime de război, Kiev, 18 mai 2022.

Gerhard Schröder, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi deţinător al mai multor funcţii de conducere în companii ruse, a rămas fără o parte dintre privilegiile sale de fost cancelar german, arată Agerpres.

RFE/RL publică o investigație despre dispariția celei mai mari capturi de cocaină din istoria Rusiei și legătura cu liderul rus Vladimir Putin.

Iar oficialii americani îi presează pe omologii lor taiwanezi să urmeze exemplul Ucrainei pentru a contracara China, scrie Politico.

Ce face România?

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD, a declarat aseară că guvernul român nu a luat o decizie în ceea ce priveşte trimiterea de ajutor militar în Ucraina, deoarece „încă nu este nevoie de intervenţia României de ajutor cu armament pentru că la acest moment”, scrie News.ro.

El mai consideră că România a luat „deciziile cele mai corecte la nivel guvernamental” în relaţiile cu ţara vecină. În acest timp, ministrul Bogdan Aurescu prezenta, în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului Rusiei contra Ucrainei.

Hotnews scrie că Grupul de Luptă NATO din România se constituie oficial la Cincu, iar țara conducătoare a grupului, Franța, va aduce un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație, numit Mamba.

Despre incendiul de pădure de la Cernobîl, autorităţile din România afirmă că nu au fost înregistrate modificări ale radioactivităţii factorilor de mediu.

Câți mai suntem?

Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării, a declarat secretarul de stat Florin Cârciu, potrivit Agerpres. Cifra este însă o estimare a sa, în baza datelor oficiale primite de la Ministerul Afacerilor Externe, care arată 5,7 milioane de români plecați din țară.

Pe o parte dintre aceștia, dar și pe cei din țară, îi pândește pericolul unor modificări fiscale în materie de impozite și taxe locale. Profit.ro mai relatează despre impozit progresiv, reevaluarea cotelor de TVA, eliminarea a unor facilităților fiscale și despre impozit pe locuințe în funcție de valoare, nu de numărul de proprietăți.

Rise Project vorbește despre „calul troian” din independența energetică a României: ne securizăm energetic cu partenerul Lukoil și cu „omul Gazprom”.

EduPedu scoate la suprafață un caz de impostură: noua directoare a Institutului Cultural Român din Londra, Catinca Nistor, nu a absolvit London School of Economics, așa cum a susținut la audierile din Parlament și în CV.

Tot despre impostură, în Europa Liberă, despre discursul premierului Nicolae Ciucă și o analiză făcută de un lingvist. La „Țară în service”, drumul României de la „avem de toate”, la 200 de morți cu arsuri grave pe an - o aducere aminte despre victimele de la Colectiv și dramele supraviețuitorilor.

La Chișinău, încep palpitațiile pentru marii corupți din Moldova, scrie Deutsche Welle, după ce procurorul general interimar al țării a cerut ridicarea imunității în cazul a doi deputați din partidul „Șor”.

Alte știri:

  • Statele Unite au depășit oficial un milion de decese cauzate de Covid, acesta fiind cel mai mare număr înregistrat de vreo țară la nivel global.
  • Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a invocat o fraudă și a explicat joi seară de ce a anulat punctajul României, împreună cu cel al juriilor din alte cinci țări: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia și San Marino.
  • Premierul Olandei, Mark Rutte, este acuzat că a şters mesaje zi de zi, ani la rând, de pe telefonul mobil, încălcând astfel legislaţia care le impune demnitarilor olandezi să arhiveze corespondenţa pentru a putea fi traşi la răspundere în viitor dacă aceasta ar releva fapte contrare legii.
  • A murit compozitorul grec Vangelis, renumit pentru muzica filmelor „Carele de foc”, „Blade Runner” și „1492: Cucerirea paradisului”.

Ne puteți trimite comentarii cu privire la subiectele menționate sau propuneri de subiecte pe adresa treiminute@rferl.org.

Pe curând,

George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG