Linkuri accesibilitate

3 minute | Rusia & escaladarea maximă, taxa de solidaritate și „delictul de opinie”


De la începutul războilui și până acum, 200.000 de oameni, civili și soldați, au murit în Ucraina.
De la începutul războilui și până acum, 200.000 de oameni, civili și soldați, au murit în Ucraina.

Rusia se pregătește de o ofensivă majoră în următoarele luni, arată oficialii de la Kiev care au făcut curățenie printre corupți înaintea summitului Ucraina-UE. La București, PNL și PSD nu se înțeleg pentru măsurile fiscale.

Bine v-am găsit,

Iată principalele știri:

  • Rusia plănuieşte o ofensivă majoră care să coincidă cu marcarea unui an de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie.
  • Cele două partide aflate la guvernare nu se înțeleg pentru măsurile fiscale. PNL nu susține noi modificări ale Codului Fiscal, în timp ce PSD ar vrea ca marile companii să plătească un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
  • Noile proiecte de legi ale educației au provocat un mic scandal la ministerul de resort, unde un secretar de stat PSD a rămas fără atribuții după ce a scris că proiectele trebuie dezbătute mai mult.

Rusia pregătește ofensiva de primăvară

Rusia plănuieşte o ofensivă majoră care să coincidă cu marcarea unui an de la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, a declarat ministrul Apărării Oleksii Reznikov, citat de The Guardian.

Ucraineanul își bazează afirmațiile pe faptul că Rusia a mobilizat anul trecut 300.000 de soldaţi, dar după estimările de la Kiev la granița cu Belarus ar fi un număr mult mai mare. „Nu ne subestimăm inamicul”, a spus Oleksii Reznikov.

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov, a observat că Rusia își pregătește intens trupele și crede că principalele bătălii se vor da în următoarele două sau trei luni. „Rusia se pregăteşte pentru o escaladare maximă", a spus Danilov.

Între timp, în Doneţk şi Lugansk, luptele continuă. Miercuri, cel puţin trei persoane au fost ucise în oraşul Kramatorsk, după ce o rachetă rusească a distrus o clădire rezidenţială, relatează BBC.

Președintele Zelenski a declarat că şefii serviciului vamal au fost demişi şi că se vor face mai multe percheziţii în privința suspiciunilor de corupție care planează la Kiev.
Președintele Zelenski a declarat că şefii serviciului vamal au fost demişi şi că se vor face mai multe percheziţii în privința suspiciunilor de corupție care planează la Kiev.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat și el că, pe frontul de est din Doneţk, forțele ruse au intensificat acțiunile ofensive. „Situaţia a devenit mai dură", a spus Zelenski, potrivit Reuters.

Pregătindu-se să îi aștepte începând de joi pe liderii europeni la summitul de la Kiev, Zelenski a decis să aibă „toleranță zero” față de corupție. Șefii serviciului vamal au fost demiși, fiind acuzați de o fraudă milioane de dolari.

Miercuri, autoritățile ucrainene au făcut percheziții la domiciliul oligarhului Igor Kolomoiskîi, fost șef de campanie al lui Zelenski, dar și la casa fostului ministru de interne Arsen Avakov, pentru posibile infracțiuni financiare.

Eradicarea corupției este una din condițiile pentru aderarea Ucrainei la UE, ceea ce Kievul speră să se întâmple rapid. Numai că oficialii de la Bruxelles au avertizat că nu vor fi scurtături pentru aderare, scrie BBC. Termenul de doi ani înaintat de Kiev pare nerealist pentru mulți oficiali europeni.

Între timp, cei care merg cu trenul la summit UE-Ucraina au primit instrucțiuni clare inclusiv despre cum să se îmbrace. Diplomații trebuie să se îmbrace în „tinuta obişnuită de afaceri" și să evite verdele, kakiul sau culorile prea vii, relatează Politico.

Taxă de solidaritate sau nu?

La început de sesiune parlamentară, PSD și PNL nu se înțeleg pentru modificările aduse Codului Fiscal. PSD susține că ar trebui introdusă o taxă de solidaritate pe veniturile marilor companii şi scăderea impozitării muncii şi creşterea veniturilor angajaţilor.

„Taxa de solidaritate vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care îşi diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-şi reduce obligaţiile faţă de bugetul de stat”, au spus reprezentanţii PSD. În replică, prin vocea prim-vicepreşedintelui Dan Motreanu, PNL a declarat că nu va susţine noi modificări ale Codului fiscal.

Dan Motreanu, vicepreședintele PNL, a declarat că nu este de acord cu o taxă de solidaritate pentru că „orice taxă se regăseşte în preţ și vor fi afectaţi tocmai cetăţenii și nu firmele”
Dan Motreanu, vicepreședintele PNL, a declarat că nu este de acord cu o taxă de solidaritate pentru că „orice taxă se regăseşte în preţ și vor fi afectaţi tocmai cetăţenii și nu firmele”

„Nu înteleg clar ce doreşte PSD, bani la buget sau să protejeze cetăţenii, care oricum au veniturile sub presiunea inflaţiei”, a spus Dan Motreanu.

Codul Fiscal a fost schimbat și anul trecut și prevede multe facilități despre care puțini angajați știu că le au începând din ianuarie 2023, scrie Europa Liberă. Astfel, angajații pot cere companiilor la care lucrează deduceri care să se scadă integral din impozitele și contribuțiile datorate statului în valoare de cel mult 33% din salariul brut.

Disputa între PNL și PSD pe noile legi ale educației

Nici pentru proiectele de legi ale educației, care nu au fost puse în dezbatere publică de ministrul Ligia Deca, cele două partide aflate la guvernare nu se înțeleg.

Miercuri dimineață, secretarul de stat PSD Florian Lixandru a rămas fără atribuțiile de serviciu după ce a criticat pe Facebook proiectele de legi înaintate de ministru partidelor şi a cerut dezbatere amplă. El a acuzat-o pe șefa lui că i-a retras atribuțiile pentru „delict de opinie”.

Opiniile exprimate de Lixandru coincid cu punctul de vedere al PSD referitor la legile educaţiei. Cel care a început discuția privind noile legile educației a fost Vasile Dîncu, care a declarat că e „o serioasă revizie”.

Ligia Deca i-a retras atribuțiile lui Florian Lixandru, secretarul de stat susținut de PSD.
Ligia Deca i-a retras atribuțiile lui Florian Lixandru, secretarul de stat susținut de PSD.

În apărarea lui Florian Lixandru a sărit șeful PSD, Marcel Ciolacu, care a declarat la Parlament că ceea ce a făcut Ligia Deca el „a mai trăit înainte de '89”.

Deocamdată, secretarul de stat pentru preuniversitar și ministrul Educației par să fi ajuns la o înțelegere.

Miercuri seară, Florian Lixandru a declarat că avut o discuție cu Ligia Deca care i-a spus că îi va da alte atribuții. Cât despre legile educației, Lixandru este convins că vor fi făcute publice.

În ședința coaliției de miercuri seară, liberalii și-au spus punctul de vedere și au insistat pentru păstrarea unor prevederi în forma în care au fost propuse de ministrul Ligia Deca. Acestea se referă la triplarea bugetului pentru burse, introducerea de „zone prioritare de educaţie”, extinderea învăţământului dual la postliceal şi universitar.

Alte subiecte:

  • Europa Liberă publică un interviu cu scriitorul rus Vladimir Sorokin, care spune că traumele istorice nerezolvate ale Rusiei „au luat acum forma războiului”. „ Nu poate fi o coincidență faptul că simbolul principal al acestui război nebun este litera latină Z pentru zombie”, spune el.
  • Un proiect de la Organizația Mondială a Sănătății, consultat de Reuters, arată că este posibil ca guvernele să fie nevoite să dea 20% din rezerva lor de medicamente și vaccinuri pentru ca OMS să le distribuie în țările mai sărace, pentru a evita repetarea „eșecului catastrofal” din timpul pandemiei de Covid.
  • Copiii din Italia nu pot fi obligați să-și vadă bunicii. Instanța supremă a decis că o relație nedorită nu poate fi impusă, potrivit The Guardian.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,
Andreea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG