Linkuri accesibilitate

3 minute | 650.000 atacuri pe Facebook, ministrul Câciu, partener Huawei/China, aerul antisemit al AUR


O investigație Washington Post și ProPublica dezvăluie că între scrutinul din 3 noiembrie 2020 și asaltul asupra Congresului din 6 ianuarie 2021, pe Facebook au fost postate peste 650.000 de mesaje care contestau legitimitatea alegerilor, cu argumente false.
O investigație Washington Post și ProPublica dezvăluie că între scrutinul din 3 noiembrie 2020 și asaltul asupra Congresului din 6 ianuarie 2021, pe Facebook au fost postate peste 650.000 de mesaje care contestau legitimitatea alegerilor, cu argumente false.

Numărul infectărilor cu Omicron, tulpina deja dominantă în România, s-a dublat de la o zi la alta, ajungând marți, 4 ianuarie, la 3900 de cazuri noi. Terapia intensivă poate fi evitată de viitorii pacienți dacă apelează repede la medic, dar spitalele se vor umple din nou. Matematică elementară.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Marile publicații internaționale notează, aproape fără excepție, că fostul președinte Donald Trump și-a anulat conferința de presă, de mâine, ziua comemorării asaltului asupra Capitoliului. Times, Washington Post, NYT, etc, evocă motivele reale:

  • Copiii ex-președintelui, Ivanka și Donald Jr. Trump au fost citați în investigația privind atacul din 6 ianuarie. WP dezvăluie că Facebook a găzduit peste 650.000 postări false contra legitimității alegerilor, multe incitând la violențe.
  • Un comunicat AUR care deplânge eliminarea olimpiadei de istorie în 2022 nu permite dubii: partidul lui George Simion consideră Holocaustul, subiect minor.
  • Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a promovat interesele Huawei/China, în contextul competiției pentru extinderea tehnologiei 5G în România.

Dezvăluiri la comemorarea lui 6 ianuarie

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, își va prezenta mâine, joi, 6 ianuarie 2022, la miezul zilei, mesajul la un an de la asaltul violent asupra Capitoliului, al simpatizanților fostului președinte Trump, învins în alegeri.

„Președintele Biden va spune adevărul cu privire la cele întâmplate, nu minciunile care au fost răspândite de atunci încoace, și va vorbi despre pericolul în care au fost puse domnia legii și sistemul democratic de guvernare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, citat de The Guardian.

Asaltul asupra Capitolului a avut loc exact în ziua în care Congresul valida rezultatul alegerilor din 3 noiembrie 2020, rezultat nerecunoscut de Donald Trump. El a făcut sistematic acuzații neîntemeiate de fraudă și a îndemnat la revoltă.

Asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie face obiectul unei investigații a Congresului american în care au fost audiate deja sute de persoane. Donald Trump nu a recunoscut rezultatul alegerilor din 3 noiembrie și a îndemnat la contestarea lor.
Asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie face obiectul unei investigații a Congresului american în care au fost audiate deja sute de persoane. Donald Trump nu a recunoscut rezultatul alegerilor din 3 noiembrie și a îndemnat la contestarea lor.

Mesajele lui Donald Trump, multe pe Twitter, altele la televiziunile favorabile, s-au intersectat și au multiplicat postările suporterilor săi. Washington Post și ProPublica au numărat 650.000 de postări, peste 10.000 pe zi. Ele negau corectitudinea scrutinului din 3 noiembrie, incitau la nesupunere și violențe, inclusiv la execuții.

Șefii Facebook au minimalizat repetat rolul FB în orchestrarea asaltului asupra Capitoliului, refuzând să declanșeze o anchetă internă, ba chiar să răspundă concret solicitărilor comitetului de investigație al Congresului.

Datele Washington Post relevă maniera îngrijorătoare în care un narativ presărat cu informații false, marcate de agresivitate și radicalism, duce la violențe reale. Similitudini la scară redusă se conturează între activismul masiv pe Facebook al AUR în România și tentativa de asalt asupra Senatului de pe 21 decembrie 2021, în frunte cu liderul George Simion.

Revenind, New York Times publică fotografii în alb și negru ale ofițerilor care au intervenit anul trecut în apărarea Legislativului american și care își povestesc experiența traumatizată. Zeci de răniți grav pe 6 ianuarie. Patru morți la fața locului, un ofițer a murit a doua zi la spital, alți patru s-au sinucis în ultimul an.

Rădăcinile urii și aerul antisemit al AUR

În același context legat de 6 ianuarie, jurnaliștii Europa Liberă de la Tbilisi spun povestrea tulburătoare a fiului unui extremist american, fiu convertit la toleranță, acum tatăl a două adolescente adoptate de mici din Georgia.

Lucrarea tatălui, promotor al supremației albe, un nazist american, pare să fie sursa de inspirație a multora dintre atacatorii Capitoliului. De pildă, a celor care au ridicat în apropierea clădirii Congresului, o spânzurătoare. Or, biblioteci întregi de istorie, politologie, mentalități & antropologie, relevă că simbolurile sunt mecanisme mentale care declanșează acțiuni concrete.

O spânzurătoare ridicată de simpatizanții radicali ai lui Donald Trump, completarea simbolică a incitării la violență și chiar război civil și execuții de pe rețelele de socializare și internet. 6 ianuarie 2021, în zona din vestul clădirii Capitoliului.
O spânzurătoare ridicată de simpatizanții radicali ai lui Donald Trump, completarea simbolică a incitării la violență și chiar război civil și execuții de pe rețelele de socializare și internet. 6 ianuarie 2021, în zona din vestul clădirii Capitoliului.

Caricaturile evreilor, publicate din abundență în anii '30, s-au transformat în timpul celui de-al doilea război mondial în Holocaust, uciderea deliberată a șase milioane de evrei. După cum caricaturile cu „burgheji” hulpavi, au devenit în România ocupată de sovietici (1945-1958) zeci de mii de morți, „dușmani de clasă”.

Cu atât mai îngrijorător comunicatul AUR din care rezultă că partidul nu găsește istoria Holocaustului un subiect important. Mesajul a fost transmis în contextul deciziei criticabile a Ministerului Educației care a anulat olimpiadele de Română, Engleză și Istorie în 2022, cu argumente stânjenitor de slabe, după cum a relatat Europa Liberă.

Reacția Ambasadei Israelului, a Institutului Ellie Wiesel, dar și a oficialilor români a fost promptă. Ba chiar exagerată, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu, la Digi24, despre propunerea reprezentantului special al guvernului pentru combaterea antisemitismului, Alexandru Muraru. Acesta a cerut scoaterea AUR în afara legii.

Probabil că mai inspirată decât trecerea în ilegalitate a unor parlamentari care înseamnă 10% din Legislativ și victimizarea AUR în ochii simpatizanților, ar fi mai utilă aplicarea minuțioasă și cu celeritate a legilor existente.

De la cea care condamnă deja afișarea de însemne naziste - sloganul „Vakcin macht frei” de pe pancarta manifestanților anti-restricții din Piața Victoriei de vara trecută, de exemplu, parafrazând mesajul „Arbeit macht frei”/ „Munca vă va face liberi”, scris de naziști pe poarta de la Auschwitz - e un exemplu. Actele de vandalism ale suporterilor AUR din 21 decembrie 2021, e un altul.

Istoria/experiența ne învață că domnia legii face minuni. Apropos, ce legi guvernează Facebook? Dar internetul? Food for thought...

China e mai aproape decât credeam...

Au constatat de jurnaliștii de la G4Media care au numărat mai multe apariții în presă ale actualului ministru de Finanțe, Adrian Câciu, în favoarea companiei chineze Huawei în competiția pentru implementarea tehnologiei 5G.

Ministrul de Finanțe (PSD), Adrian Câciu, a făcut publicitate companiei chineze Huawei, în 2020, când era analist financiar. Aici, la o conferință de presă la Guvern, pe 17 decembrie 2021.
Ministrul de Finanțe (PSD), Adrian Câciu, a făcut publicitate companiei chineze Huawei, în 2020, când era analist financiar. Aici, la o conferință de presă la Guvern, pe 17 decembrie 2021.

Sub titlul, „Cum a făcut ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, propagandă plătită pentru Huawei”, publicația online prezintă trei intervenții ale acestuia în presă, în 2020, când activa ca analist economic. Adrian Câciu deplângea intervenția americană - Statele Unite acuză compania Huawei de spionaj, iar licența pe teritoriul american a încetat - în competiția de pe piața românească.

Libertatea reia subiectul și descoperă un al patrulea text, plătit ca publicitate de Huawei. Ziarul menționează că gigantul high-tech chinez a fost catalogat de Statele Unite drept „o amenințare la adresa siguranței naționale”.

Alte subiecte:

  • Washington Post atrage atenția într-o vastă investigație asupra traficului de petrol al Iranului în apele internaționale care îl despart de Arabia Saudită, încălcând embargoul cauzat de programul său nuclear.
  • Președintele Macron declară că restricțiile sunt menite să îi preseze pe cei care nu sunt vaccinați. Politic, se confruntă cu o concurentă redutabilă de centru-dreapta, Valerie Precresse, scrie Times, pentru alegerile din acest an, trecute în revistă de Europa Liberă.
  • Colegii de la Praga notează că un fost soldat ceh care a luptat alături de separatiștii ruși, sprijiniți de Kremlin, în estul Ucrainei, a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, găsit vinovat pentru terorism.

Despre aceste subiecte sau despre altele ne puteți scrie pe treiminute@rferl.org.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG