Linkuri accesibilitate

3 minute | Strategia NATO pentru iarnă, cum arată represiunea chineză și doi americani condamnați pentru rebeliune


Stewart Rhodes, fondatorul miliției „Oath Keepers”, vorbește în timpul unui miting în fața Casei Albe din Washington, pe 25 iunie 2017. El a fost găsit vinovat de conspirație sedicioasă în cazul atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.
Stewart Rhodes, fondatorul miliției „Oath Keepers”, vorbește în timpul unui miting în fața Casei Albe din Washington, pe 25 iunie 2017. El a fost găsit vinovat de conspirație sedicioasă în cazul atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

NATO a acuzat Rusia că folosește iarna ca pe o armă și a promis mai mult ajutor Ucrainei, pentru a rezista împotriva invaziei. Protestele din China continuă în unele orașe, în timp ce aparatul de stat a început opresiunea. În SUA, două persoane au fost condamnate pentru rebeliune.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • NATO s-a angajat să ofere mai multe arme Ucrainei și să ajute la repararea infrastructurii energetice critice grav afectate de atacurile rusești. De la București, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a acuzat Moscova că încearcă să folosească iarna ca pe o armă de război.
  • Vastul aparat de securitate al Chinei a acționat rapid pentru a înăbuși protestele în masă care au cuprins țara, poliția patrulând pe străzi, verificând telefoanele mobile și chiar sunându-i pe unii demonstranți, în timp ce studenții au fost trimiși acasă.
  • Fondatorul Oath Keepers şi un membru al acestei miliţii de extremă-dreaptă sunt primii participanţi la asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 condamnați pentru că au complotat să-l împiedice pe Joe Biden să preia funcția de președinte.

Deciziile primei zile ale summitului

Miniștrii de Externe ai NATO au reafirmat ieri, în prima zi a summitului de la București, sprijinul Alianței pentru Ucraina, pentru refacerea infrastructurii ucrainene și protejarea militară a civililor de rachetele rusești.

În plus, au subliniat angajamentul de a permite în cele din urmă Ucrainei să devină membră a alianței militare și au acuzat Rusia că folosește iarna ca pe o armă.

„Ușa NATO este deschisă”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, precizând însă că, pentru moment, războiul trebuie să fie în centrul atenției. „NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Nu vom da înapoi”, a afirmat el. Detalii în liveblogul Europei Libere.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prezidează o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO, pe 29 noiembrie 2022, București, România.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prezidează o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO, pe 29 noiembrie 2022, București, România.

De peste ocean, The New York Times scoate în evidență ajutorul de 53 de milioane de dolari anunțat de Statele Unite pentru repararea rețelei electrice din Ucraina. În condițiile în care mulți ucraineni intră în iarnă fără energie electrică sau apă, oficialii americani speră ca angajamentul să îi stimuleze pe aliați să facă donații similare.

De asemenea, cei 30 de miniștri au adoptat ieri o declarație, asumată și de țările invitate la aderare, care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și complicitatea autorităților din Belarus. Documentul integral în limba română poate fi citit pe Europa Liberă.

Jens Stoltenberg a mai spus ieri că NATO poate aduce forţe suplimentare în regiunea Mării Negre, la sol şi pe mare, dacă este necesar, conform Digi24. Pe acest subiect, Europa Liberă analizează ce se întâmplă cu strategia pentru Marea Neagră.

Hotnews scrie că Ungaria a împiedicat Kievul să participe la întrunirea oficială Ucraina-NATO, prin veto, fiind organizată o cină separată. Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a spus că va continua să blocheze reuniunile atât timp cât drepturile minorităţii maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, vorbesc în timpul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la București, România, 29 noiembrie 2022.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, vorbesc în timpul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la București, România, 29 noiembrie 2022.

În a doua zi a ministerialei de la București, astăzi, este programată o sesiune cu Finlanda şi Suedia, ţări invitate să adere la NATO, după care va avea loc o sesiune cu Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, ţări partenere ale Alianţei.

Cu privire la cursul războiului, NYT scrie că retragerea rușilor din sudul regiunii Herson a scos la iveală noi dovezi ale unor posibile crime de război, iar BBC relatează că programul guvernului ucrainean primește aproape 100 de solicitări pe zi din partea soldaților ruși de a se preda.

Politico este atent la ce se întâmplă în cer și scrie cum sateliții UE transportă narațiunea Kremlinului, Europa luând în calcul sancțiuni în acest domeniu și o supraveghere mai strictă pentru a opri propaganda rusă pe undele sale de emisie.

Hotnews preia imaginile din presa rusă în care apare Dmitri Rogozin, fost șef al Roscosmos și vicepremier al Rusiei, îmbrăcat aproape din cap până în picioare în echipamente NATO.

În Europa Liberă, detalii despre Maria Kolesnikova, unul din cei trei lideri femei ai opoziției din Belarus, transferată din închisoare în spital, fiind tratată la terapie intensivă.

Prima ambasadoare SUA în România

Kathleen Kavalec, prima femeie nominalizată de preşedintele Joe Biden pentru funcţia de ambasador SUA în România, a fost audiată în Senatul american, scrie Libertatea.

Recorder publică un reportaj despre un român de 37 de ani care s-a întors de pe frontul din Ucraina și traumele acestuia.

Europa Liberă scrie despre semnalul de alarmă tras de sute de ONG-uri: „Parlamentul României manifestă tendințe iliberale”, după ce un proiect de lege susținut de PNL și PSD ar putea limita drastic capacitatea organizațiilor de a sesiza instanțele de judecată cu privire la posibile nelegalități ale instituților publice.

Kathleen Kavalec.
Kathleen Kavalec.

Au fost percheziții în cel mai mare dosar de până acum anchetat de Parchetul European, denumit „operațiunea Admiral”, scrie G4Media. Grupuri de crimă organizată răspândite în zeci de state, inclusiv în România, sunt acuzate de o fraudă estimată la 2,2 miliarde de euro prin neplata TVA.

Hotnews detaliază „ordonanța trenuleț”: salariile bugetarilor vor crește cu 10%, punctul de pensie se majorează cu 12,5%, ajutoare pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 lei, 200 lei din salariile până la 4.000 de lei vor fi netaxați, dar și cum cresc pensiile militare de stat. Digi24 preia o declarație a Guvernului: Nu există nicio intenție pentru creșterea salariilor demnitarilor.

Iar o investigație a OCCRP/Rise Project arată că, timp de mai bine de un deceniu, HS Timber Group - cunoscută anterior sub numele de Holzindustrie Schweighofer - le-a cerut furnizorilor săi de lemn din România să livreze lemn suplimentar gratuit, fără a-l înregistra, ceea ce a adus companiei austriece o sumă suplimentară de circa 34 de milioane de dolari.

Libertatea relatează despre trimiterea în judecată a unuia dintre cei mai cunoscuți medici din perioada pandemiei, Virgil Musta. Potrivit DNA, spitalul de stat unde acesta era șef de secție avea contract de teste Covid cu clinica privată a familiei sale.

Represiunea chineză în acțiune

Aparatul de securitate al Chinei intră în acțiune pentru a înăbuși protestele față de carantinele Covid, relatează CNN, în timp ce The Guardian scrie că autoritățile politice cer reprimarea „forțelor ostile”.

Astfel, poliția patrulează pe străzi, verifică telefoanele mobile și îi sună pe unii demonstranți pentru a-i avertiza să nu participe la noi proteste.

Deocamdată, forțele de ordine s-au abținut de la o reprimare sângeroasă a protestatarilor, chiar dacă au avut loc arestări și agresiuni fizice, cum a fost cazul jurnalistului BBC Ed Lawrence.

Lucrători sanitari voluntari pregătesc saci cu legume pentru locuitorii aflați în izolare în Beijing, China, 28 noiembrie 2022.
Lucrători sanitari voluntari pregătesc saci cu legume pentru locuitorii aflați în izolare în Beijing, China, 28 noiembrie 2022.

Cu toate acestea, locuitorii din Guangzhou, centrul de producție din sudul Chinei, s-au ciocnit marți seară cu polițiști îmbrăcați în costume de protecție, după cum arată înregistrările de pe rețelele de socializare, relatează Reuters.

De ce administrația Biden reacționează cu prudență la protestele din metropolele chineze, în Europa Liberă, în timp ce Politico scrie despre sfatul Germaniei către China: Folosiți vaccinurile occidentale.

The Guardian relatează că fondatorul Alibaba, miliardarul chinez Jack Ma, s-ar ascunde în Tokyo. După ce în urmă cu doi ani a criticat atitudinea autorităților de reglementare din China față de firmele de tehnologie, el a fost văzut rar în public.

Liderul Oath Keepers, vinovat de conspirație sedicioasă

Presa din Statele Unite scrie pe larg despre decizia unui juriu federal, luată astăzi, cu privire la asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

Stewart Rhodes, liderul miliției de extremă dreapta Oath Keepers, și unul dintre subordonații săi - Kelly Meggs - au fost găsiți vinovați după ce au conspirat un complot prin care Donald Trump să rămână la putere, relatează The New York Times.

În vârstă de 57 de ani, Stewart Rhodes a fost găsit, de asemenea, vinovat de obstrucționarea certificării alegerilor în timpul unei sesiuni comune a Congresului din 6 ianuarie și de distrugerea de probe în acest caz. Pentru aceste trei capete de acuzare, el riscă o pedeapsă maximă de 60 de ani de închisoare.

Alți trei inculpați în acest caz au fost găsiți nevinovați, în timp ce Rhodes a fost achitat de două acuzații separate de conspirație.

Protestatari violenți, loiali lui Donald Trump, în timpul asaltului de la Capitoliul din Washington, 6 ianuarie 2021.
Protestatari violenți, loiali lui Donald Trump, în timpul asaltului de la Capitoliul din Washington, 6 ianuarie 2021.

Conspirația sedicioasă este cea mai gravă acuzație adusă până în prezent în oricare dintre cele 900 de cazuri penale care decurg din vasta anchetă privind atacul de la Capitoliu, o anchetă care ar putea duce în continuare la zeci, dacă nu sute, de arestări suplimentare, mai arată NYT.

BBC publică mărturia lui Stewart Rhodes, fiul liderului miliției, și cum s-a chinuit acesta ani de zile ca să-și ajute familia să scape de sub controlul tatălui său.

Un alt subiect impotant în SUA: proiectul de lege privind căsătoriile între persoane de același sex a fost adoptat de Senat după un vot bipartizan (61 la 36). Este de așteptat ca legea să fie adoptată în Camera Reprezentanților și apoi aprobată de președintele Joe Biden, scrie The Washington Post, remarcând o schimbare politică de amploare.

Despre Cupa Mondială, Reuters relatează că echipa de fotbal a SUA a învins Iranul într-un meci umbrit de tensiuni politice, și s-a calificat în optimi.

Iar autoritățile din Qatar spun că între 400 și 500 de muncitori migranți au murit pe șantierele Cupei Mondiale, în cei 12 ani de pregătiri. Cifra este cu mult mai mare decât cea recunoscută până acum de oficialii qatarezi, însă o investigație The Guardian din februarie estima numărul deceselor la peste 6.500.

Alte știri:

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe pagina de Facebook.

Toate cele bune,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG