Linkuri accesibilitate

Forțe SUA în Israel. Ucraina, cea mai minată țară din lume. România cu săli de sport goale


SUA trimit Israelului un sistem antirachetă THAAD, dar și personalul militar necesar pentru utilizarea acestuia.
SUA trimit Israelului un sistem antirachetă THAAD, dar și personalul militar necesar pentru utilizarea acestuia.

Implicarea SUA în războiul din Orientul Apropiat e tot mai mare odată cu trimiterea unui sistem antirachetă performant în Israel și militari care să îl folosească. Evoluțiile din Ucraina nu indică vreun respiro pentru Kiev. În România, începe o nouă săptămână electorală, la Sf. Parascheva.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • SUA trimit în Israel un sistem antirachetă THAAD, dar și forțele militare necesare pentru a-l opera.
  • Autoritățile ucrainene transmit că va dura 30 de ani pentru ca Ucraina să își demineze teritoriul.
  • Statul român a cheltuit în ultimii 22 de ani peste 1,25 de miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii sportive. Unele săli de sport nu au fost folosite niciodată, iar România e pe ultimele locuri în statisticile europene despre practicarea sportului.

America în Israel

Implicarea SUA în războiul din Orientul Apropiat este tot mai mare, remarcă presa din Statele Unite. „Biden trimite în Israel un sistem antirachetă și 100 de militari, amplificând rolul SUA”, titrează The Washington Post.

Agenția de știri Reuters notează că prezența efectivă a militarilor americani în Israel, în plin război, este „extrem de neobișnuită” și e menită să consolideze apărarea aeriană a țării în urma atacurilor iraniene cu rachete. (Despre riscurile economice globale ale unui război total între Israel și Iran, pe pagina Europa Liberă.)

SUA au fost prezente și până acum în apărarea antiaeriană a Israelului, dar din afara teritoriului israelian. Acum trimite o baterie a sistemului THAAD și este pentru prima dată după 7 octombrie 2023 (începutul actualului război), când forțe americane sunt dislocate în Israel, scrie și The New York Times.

Mai multe despre cum funcționează sistemul antirachetă THAAD pe defenseromania.ro, iar istoria prezenței lui la Deveselu, în 2019, pe Hotnews.ro.

Anunțul Pentagonului despre trimiterea bateriei THAAD în Israel vine în paralel cu știrile despre uciderea a patru militari israelieni și rănirea a 60 de persoane într-un atac cu drone asupra unei baze militare din nordul Israelului, notează The Guardian. Atacul a fost revendicat de gruparea Hezbollah, care a invocat atacurile israeliene asupra Libanului.

Baza militară israeliană atacată cu drone de Hezbollah.
Baza militară israeliană atacată cu drone de Hezbollah.

BBC notează că, de cealaltă parte, autoritățile din Gaza informează că un atac israelian asupra unei școli folosite de palestinieni dislocați din locuințele lor a ucis cel puțin 15 persoane.

Actualizări live text despre evoluțiile din Orientul Apropiat pe CNN.

În The New York Times, mărturii tulburătoare: „Forțele israeliene folosesc palestinieni drept scuturi umane în Gaza”. Mohammed Shubeir avea 17 ani în luna martie, când a fost, timp de zece zile, prizonier al forțelor israeliene. Încătușat, era trimis printre ruine pentru a detona eventualul explozibil lăsat în urmă de militanții Hamas.

Cea mai minată țară din lume

Nu Gaza, ci Ucraina e teritoriul cel mai minat din lume, potrivit Euronews. Va fi nevoie de 30 de ani pentru a îndepărta minele care sunt un potențial pericol pe o treime din teritoriul țării, potrivit autorităților ucrainene.

Rezumatul celei de-a 964-a zile de război în The Guardian, cu un avertisment al președintelui Volodimir Zelenski: Coreea de Nord ar fi trimis ingineri militari în ajutorul trupelor ruse. Aceștia lucrează nu de la distanță, ci din apropierea liniei frontului. Detalii, pe pagina Europa Liberă.

Colegii noștri de la serviciul ucrainean al RFE/RL scriu și despre noi acuzații aduse Rusiei pentru uciderea unor prizonieri de război, în timp ce Reuters notează că Rusia a fost nevoită să evacueze de la granița cu Ucraina circa 30.000 de persoane, potrivit autorităților ruse.

The Washington Post scrie despre încercarea Uniunii Europene de a sprijini industria militară a Ucrainei, cu o contribuție importantă a Danemarcei, în timp ce Politico abordează ajutorul pentru Ucraina din perspectiva intereselor lui Viktor Orbán.

Premierul Ungariei, un fan declarat al fostului președinte american Donald Trump, scrie Politico, ar încerca să îl ajute pe acesta în plină campanie pentru un nou mandat la președinția SUA. Orbán vrea să blocheze un împrumut comun UE – SUA – G7 pentru Ucraina, pentru ca Trump să le poată promite alegătorilor că nu va mai da vreun ban Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Coreea de Nord de implicare directă în războiul purtat de Rusiei împotriva Ucrainei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Coreea de Nord de implicare directă în războiul purtat de Rusiei împotriva Ucrainei.

În The Washington Post, o altă legătură cu Donald Trump, via susținătorul său Elon Musk, patronul rețelei de sateliți furnizori de internet Starlink. Nu de la Elon Musk direct, ci de pe piața neagră, Rusia și-ar dota forțele cu terminalul Starlink, care le oferă un avantaj major pe frontul împotriva Ucrainei.

Săli, bazine și ruine românești

De neratat pe Europa Liberă România, „Țară în Service”. Simona Cârlugea a întrebat și explică ce s-a ales de miliardul de euro investit de statul român în sălile de sport și bazinele de înot. Articolul despre Săli, bazine și ruine analizează motivele pentru care România e pe ultimele locuri în statisticile privind practicarea sportului în timp ce banii investiți în infrastructură sportivă în ultimii 22 de ani o plasează la mijlocul clasamentelor.

Sala de sport din Săcelu, județul Gorj. A costat 1,4 milioane de lei și este inutilă.
Sala de sport din Săcelu, județul Gorj. A costat 1,4 milioane de lei și este inutilă.

Tot aici, precum și pe pagina noastră de YouTube, sezonul trei al campaniei „Verde-n față”. Adrian Cojocaru analizează impactul direct al schimbărilor climatice asupra României, de la transformarea peisajului, la dezastre naturale.

Și emisiunea „România, te iubesc!”, de la ProTV, a analizat în ediția de ieri aceeași problemă a efectelor dezastruoase ale încălzirii globale: arsă de cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, România e obligată să învețe cum să facă rost de apă.

Alte subiecte:

  • Snoop.ro: Autoritățile transferă cu zecile oameni din instituții ale statului către furnizori privați de servicii sociale, alegându-i după criteriul prețului cel mai mic.
  • Candidați la președinția României se alătură azi zecilor de mii de persoane care au mers în pelerinaj la Iași, de Sf. Parascheva – Digi24.
  • Președintele Joe Biden urmează să meargă săptămâna aceasta în Germania pentru discutii despre războaiele din Orientul Apropiat și din Ucraina, transmite The Guardian.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob e aici, dar și pe toate platformele de podcast, iar pe Google News, ne găsești AICI.

Toate bune,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG