Linkuri accesibilitate

3 minute | Începe greva profesorilor, Moldova în UE până în 2030 și pericolul avioanelor F-16 „pentru ei”


O tânără ține în mâini o pancartă cu mesajul „UE, acceptă-ne cererea de prietenie” la adunarea „Moldova Europeană”, organizată la Chișinău, în Republica Moldova, pe 21 mai 2023.
O tânără ține în mâini o pancartă cu mesajul „UE, acceptă-ne cererea de prietenie” la adunarea „Moldova Europeană”, organizată la Chișinău, în Republica Moldova, pe 21 mai 2023.

Prima zi de grevă a profesorilor are loc azi, iar criza din Educație deja are efecte în privința rotației premierilor. Un miting pro-UE de amploare a avut loc la Chișinău. Liderii din țările G7 l-au primit pe Volodimir Zelenski, în timp ce Vladimir Putin a încercat să se agațe de o victorie.

Bine v-am regăsit,

Iată principalele știri:

  • Astăzi începe greva generală din Educație, prima după 18 ani. Cifrele pe scurt: aproximativ 150.000 de profesori își solicită drepturile, în timp ce milioane de elevi și părinți sunt afectați.
  • Zeci de mii de persoane au participat ieri la un miting de amploare, în Chișinău, prin care au cerut integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
  • Vladimir Putin a clamat victoria în orașul distrus Bahmut, în timp ce Volodimir Zelenski, aflat la discuții cu liderii G7, a respins afirmația președintelui rus.

Greva profesorilor, speculată politic

Profesorii declanșează astăzi o grevă generală, după o altă încercare a Guvernului, ieri, să convingă sindicatele din Educație să o anuleze. Liderii politici au promis un nou proiect de lege a salarizării - în mai puțin de două luni - și bonusuri pentru profesorii debutanți, informează Europa Liberă.

Sindicatele au respins stimulentele Guvernului și au cerut salarii de 4.000 de lei pentru profesorii debutanți și 7.000 de lei pentru cei aflați la final de carieră, scrie Digi24, adăugând că peste 150.000 de profesori și 70.000 de angajați din personalul auxiliar vor participa la grevă.

Sindicaliștii spun că greva generală va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale și le recomandă părinţilor să ţină copiii acasă, deşi au dat asigurări că „nu se va pune lacătul pe şcoli”, conform Agerpres.

Doi elevi joacă șah în timpul grevei de avertisment a profesorilor, care a durat două ore, miercuri, 17 mai 2023.
Doi elevi joacă șah în timpul grevei de avertisment a profesorilor, care a durat două ore, miercuri, 17 mai 2023.

Tot astăzi, de la ora 11:00 la 13:00 va fi organizată o grevă de avertisment şi în învăţământul superior, transmite News.ro. Ca o ironie, proiectele legilor învăţământul intră azi la vot în Senat.

Intră România în zodia grevelor? Sindicatele din alte trei domenii amenință cu greva sau cu protestele, analizează Europa Liberă.

Spotmedia arată că această grevă nu se poate termina bine pentru nimeni, iar G4Media descrie în termeni de șah declarația de sâmbătă președintelui PSD.

Marcel Ciolacu suspendă negocierile pentru noul guvern până la rezolvarea crizei din învățământ și reforma pensiilor speciale. Reacția premierului Nicolae Ciucă (PNL) a fost că tranziția la guvernare trebuie să fie rapidă și a cerut respectarea protocolului privind rotația.

În Europa Liberă, o analiză despre cele trei opțiuni ale PNL: alături sau împotriva PSD, cu sau fără Nicolae Ciucă?

La rubrica „Țară în service” despre cum amintirea cooperativelor comuniste încă bântuie România, iar un program guvernamental de 3,5 milioane de euro a eșuat.

Când Moldova știe ce vrea...

Zeci de mii de oameni - 75.000 până la 100.000 conform diferitelor estimări - au participat la un miting pro-european, duminică, în capitala Republicii Moldova. A fost un eveniment spre care și-au îndreptat atenția mai toate ziarele internaționale, iar colegii de la biroul RFE/RL din Chișinău au relatat în format live text.

Conform acestora, una dintre cereri este ca R. Moldova să-și modifice Constituția, iar obiectivul aderării la UE să devină obligatoriu pentru toate partidele care sunt sau vor ajunge la putere.

Mitingul a fost promovat de președinta Maia Sandu, care a declarat că țara sa nu mai vrea să fie șantajată, blocată, dezbinată și ținută în sărăcie de Kremlin. „Nu mai vrem să fim la periferia Europei”, a transmis ea.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, și Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, la mitingul pro-european de la Chișinău, 21 mai 2023.
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, și Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, la mitingul pro-european de la Chișinău, 21 mai 2023.

De asemenea, Sandu vrea să obțină promisiunea că Moldova va deveni o națiune membră a Uniunii Europene până în 2030, iar președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că a venit la Chișinău ca să aducă un singur mesaj: „Moldova este Europa!”.

Hotnews a realizat un reportaj în stilul „ce nu s-a văzut la TV” la cel mai mare miting pro-UE din Moldova, a cărui concluzie este că „actuala guvernare trebuie să mai demonstreze niște pași concreți” de reformă.

Politico amintește că „fosta republică sovietică face presiuni pentru ca negocierile de aderare la UE să înceapă cât mai curând posibil, în ciuda trupelor staționate de Moscova pe teritoriul său”.

Victorie înconjurată de forțele ucrainene

În weekend, Vladimir Putin a clamat victoria la Bahmut, oraș aflat în epicentrul războiului din estul Ucrainei în ultimele luni, în ceea ce ar fi prima victorie majoră a Moscovei din vara anului trecut, transmite RFE/RL.

Însă „declarația de felicitare” a președintelui rus a fost respinsă de Volodimir Zelenski, aflat la summitul G7 în Japonia. El a precizat că distrugerile din orașul ucrainean sunt comparabile cu cele de la Hiroshima, deși la Bahmut nu au căzut bombe nucleare.

The New York Times scrie că, dacă Moscova continuă să trimită întăriri pentru a apăra orașul, acest lucru ar putea slăbi capacitatea forțelor rusești de a bloca o contraofensivă mai amplă pe care Ucraina o plănuiește, mai ales că forțele ucrainene se preocupă să înconjoare orașul, conform The Washington Post.

Liderii celor șapte țări puternic industrializate îndeamnă China să „preseze Rusia” să pună capăt invaziei sale în Ucraina, după cum relatează RFE/RL, iar The Guardian analizează că Volodimir Zelenski a încercat, pe lângă sprijinul deja obținut, să convingă țările nealiniate, precum Brazilia și India, pentru a crește presiunea asupra Rusiei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele SUA, Joe Biden, în timpul summitului G7 de la Grand Prince Hotel din Hiroshima, Japonia, 21 mai 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele SUA, Joe Biden, în timpul summitului G7 de la Grand Prince Hotel din Hiroshima, Japonia, 21 mai 2023.

Iar înainte să se întoarcă la Washington pentru a discuta cu opoziția republicană despre creșterea limitei de împrumut a SUA, președintele american Joe Biden a anunțat mai mult sprijin sprijin pentru Ucraina, arată BBC.

Este deocamdată neclar dacă și când acest sprijin va include avioane de luptă F-16, însă Rusia a avertizat deja occidentul de „riscuri colosale” dacă Ucraina le va primi, informează CNN.

Întrebat cum răspunde la afirmația Kremlinul cu privire la aceste riscuri, Joe Biden a răspuns că riscurile „sunt pentru ei”.

RFE/RL mai transmite că SUA condamnă regimul Lukașenko și-l îndeamnă pe liderul autoritar de la Minsk să-i elibereze pe cei aproximativ 1.500 de deținuți politic din Belarus.

Alte știri:

Ne puteți scrie pe adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Pe mâine,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG