Linkuri accesibilitate

3 minute | Gard la granița UE, România condusă prin rotație & 469 de mesaje ajunse la Parlament


Criza migranților de la granița dintre Polonia și Belarus a ajuns la violențe. Autoritățile poloneze le acuză pe cele belaruse că încurajează conflictul.
Criza migranților de la granița dintre Polonia și Belarus a ajuns la violențe. Autoritățile poloneze le acuză pe cele belaruse că încurajează conflictul.

Belarus este acuzat că a infiltrat soldați printre migranții de la granița sa cu Polonia pentru a provoca violențe. Între timp, Polonia a anunțat construirea unui gard înalt de cinci metri pentru a opri migranții. În România e „ziua cârtiței”: negocierile politice continuă.

Bun găsit,

Iată știrile zilei, pe scurt:

  • Migranții de la granița cu Polonia au atacat cu pietre forțele de ordine, fiind respinși cu tunurile de apă de gardienii polonezi.
  • Conducerea PNL a decis aseară să aprobe planul ca România să fie condusă, prin rotație, de premieri de la PNL și PSD. Cu condiția ca primul să fie liberal.

360 de milioane de euro își propune să investească Polonia pentru a construi un gard care să-i protejeze granița cu Belarus. Construcția ar urma să aibă cinci metri înălțime și va fi dotată cu senzori de mișcare și camere de luat vederi.

Criza de la granița Poloniei, și implicit a Uniunii Europene, a ajuns ieri la violențe după ce migranții au încercat să ia cu asalt frontiera. Au aruncat cu pietre și moloz înspre forțele de ordine poloneze, care au răspuns cu tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a înăbuși agresiunea.

Serviciile de apărare din Polonia spun că migranții nu ar fi acționat singuri, ci cu ajutorul forțelor speciale din Belarus, care le-au oferit grenade și instrumente de tăiat sârma. Mai mult, unii soldați belaruși ar fi fost infiltrați printre migranți pentru a îndemna la violență.

Migranții ar fi primit instrumente pentru a tăia gardul de sârmă ce separă Polonia de Belarus de la forțele de securitate belaruse.
Migranții ar fi primit instrumente pentru a tăia gardul de sârmă ce separă Polonia de Belarus de la forțele de securitate belaruse.

Acuzația este confirmată și de mărturia video a unui migrant, obținută de Radio Europa Liberă. „Poliția poloneză ne forțează să mergem noaptea și să tăiem gardul”, povestește acesta.

Liderul de la Minks, Alekandr Lukașenko, este acuzat că ar fi sprijinit fluxul de migranți înspre granița cu Polonia pentru a riposta astfel împotriva sancțiunilor impuse de UE față de Belarus. Nu doar Polonia, ci și Letonia și Lituania, care au de asemenea granițe cu Belarus, își întăresc în această perioadă frontierele, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ieri că alianța își reafirmă sprijinul față de Polonia.

„Ziua cârtiței” de la București

Biroul executiv al PNL a votat aseară în favoarea formulei de conducere a guvernului României prin rotație. Condiția pusă de liderii liberali este ca primul premier nominalizat să fie de la PNL. Rămâne neclar în continuare cine va fi acel cineva, la fel cum sub semnul întrebării e și cum va răspunde PSD la această decizie.

Nici dl. Cîțu nu pare să aibă un răspuns la această ipoteză: „Dacă PSD se opune, vedem atunci. Noi trebuie să avem o decizie, vrem să avem prima parte din mandat. În primul rând, trebuie să vedem acest lucru. Propunerea noastră va merge la președintele Iohannis care are atributul constituțional.”

Dl Cîțu și-ar dori să fie în continuare premier. „Nu se poate”, îi spun atât cei din partid, cât și partenerii de negociere de la PSD.
Dl Cîțu și-ar dori să fie în continuare premier. „Nu se poate”, îi spun atât cei din partid, cât și partenerii de negociere de la PSD.

Cele două partide vor continua negocierile astăzi. Trăim, parcă, în „Ziua Cârtiței”, filmul american regizat de Harold Ramis în care un prezentator TV se trezește în fiecare zi în mijlocul acelorași evenimente, printre aceeași oameni.

De ce se tem politicienii de certificatul verde?

Proiectul legislativ privind impunerea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale a stârnit interes în rândul românilor. 469 de persoane au trimis Senatului puncte de vedere pe acest subiect. Toate, fără excepție, conțin mesaje dezaprobatoare față de această lege, potrivit unei centralizări detaliate efectuată de Europa Liberă.

La protestul împotriva certificatului verde de la Suceava au participat inclusiv copii.
La protestul împotriva certificatului verde de la Suceava au participat inclusiv copii.

Cei care nu sunt de acord cu această lege au organizat și proteste în ultimele săptămâni, cele mai importante fiinde cele de la Suceava, acolo unde mai mulți copii au fost fotografiați mărșăluind alături de adulți. O anchetă în acest sens a fost deschisă de autoritățile din Suceava.

Dincolo de părerile pro și contra asupra subiectului, nu putem ignora lentoarea cu care Parlamentul dezbate această inițiativă legislativă importantă pentru populație. Politologii spun că deputații și senatorii gândesc electoral, se tem că vor pierde voturi, însă e posibil să calculeze greșit și numărul celor care se opun să nu fie atât de mare pe cât pare. Aceștia doar să fie mai vocali.

Alte subiecte :

Dacă aveți întrebări și comentarii în privința subiectelor de mai sus și nu numai, ne puteți scrie la treiminute@rferl.org

Rămâneți sănătoși.

Pe mâine,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG