Linkuri accesibilitate

3 minute | Fantoma anticorupției, prima vizită a lui Olaf Scholz, rectificarea bugetară


Corupția este unul dintre cele mai păcătoase flageluri ale unei societăți. România mai are mult de muncă pentru a scăpa de el.
Corupția este unul dintre cele mai păcătoase flageluri ale unei societăți. România mai are mult de muncă pentru a scăpa de el.

Situația tensionată de la granița dintre Ucraina și Federația Rusă rămâne pe agenda tuturor cancelariilor vestice. Liderul de la Casa Albă a discutat ieri despre acest subiect cu mai multe țări est-europene, printre care și România.

Bun găsit,

Iată subiectele zilei, pe scurt:

  • Președintele SUA, Joe Biden, a avut ieri o discuție cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, în cadrul căreia i-a transmis că SUA susțin suvernitatea Ucrainei în cazul unui eventuale invazii a Rusiei.
  • Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, merge azi în prima vizită oficială externă. Se va întâlni, mai întâi, la Paris cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
  • Proiectul privind rectificarea bugetară se află pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi.

Slăbiciunile sistemului judiciar

Două știri de săptămâna aceasta. Angajatele unor creșe din Ploiești au fost reținute pentru că furau din mâncarea copiilor, iar celebrul medic Irinel Popescu a fost acuzat că a vrut să dea 100.000 de euro mită pentru a scăpa de un dosar.

Cele două cazuri sunt mai asemănătoare decât am putea crede. Ambele au în ADN unul dintre cei mai păcătoși viruși din societatea românească post-decembristă. Corupția. Ne confruntăm cu ea de decenii, însă discutăm instituțional despre corupție de doar câțiva ani.

Varianta ideală pentru a scăpa de acest flagel este ca societatea să își formeze anticorpii naturali și să o respingă natural. Lucru rarisim, chiar și în cele cele mai închegate democrații ale lumii. Rămânem, așadar, cu „vaccinul”. Justiția.

Lupta împotriva corupției din România se află pe o pantă descendentă îngrijorătoare de câțiva ani. Dinspre Procuratură se vorbește despre măcelul legislativ din perioada Dragnea, care i-a lăsat pe anchetatori fără multe prerogative.

Consiliul Superior al Magistrafturii a fost, în ultimii ani, o instituție măcinată de scandaluri și neînțelegeri. Nu neapărat cu forțe din exteriorul sistemului judiciar, ci chiar din interiorul acestuia.
Consiliul Superior al Magistrafturii a fost, în ultimii ani, o instituție măcinată de scandaluri și neînțelegeri. Nu neapărat cu forțe din exteriorul sistemului judiciar, ci chiar din interiorul acestuia.

Dincolo de bocancul pus de politic pe gâtlejul sistemului judiciar, vorbim prea rar despre incapacitatea acestuia de a se ridica la standardul de putere a statutului conferit de Constituție.

Europa Liberă vă propune astăzi o analiză pe o temă sensibilă: anticorupția. De ce au scăzut atât de mult motoarele DNA, instituția care ar trebui să se ocupe de marea corupție și cum se văd din exterior performanțele sistemului judiciar din ultimii ani.

Printre cei citați se numără și fostul ministrul al Justiției, Stelian Ion, care a acordat un interviu amplu Europei Libere și pe alte teme decât lupta împotriva corupției. Dl Ion abordează teme precum rolul președintelui în destrămarea Coaliției de guvernare, fragmentarea sistemului judiciar sau de ce crede el că ar trebui legalizată prostituția.

Prima destinație a noului cancelar

Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, va efectua astăzi prima vizită internațională. Dl Scholz va merge la Paris, acolo unde se va întâlni cu președintele Emmanuel Macron.

Noul lider de la Berlin a promis continuitate după ce a preluat mandatul de la Angela Merkel. Este de așteptat, astfel, ca relația dintre Germania și Franța, cele mai importante puteri din UE, să rămână una strânsă.

După întrevederea cu președintele Franței, Olaf Scholz va vizita sediile UE și NATO. Principala temă de discuție va fi, evident, situația militară a Ucrainei, la granițele căreia Rusia a mobilizat în jur de 100.000 de militari și despre care forțele vestice se tem că ar putea fi atacată în următoarele săptămâni.

Securitatea Ucrainei a fost tema mai multor discuții diplomatice care au avut loc ieri. Președintele SUA, Joe Biden, a avut o conversație și cu liderul de la Kiev, Volodymyr Zelenski, în care și-a manifestat, încă o dată, susținerea față de suveranitatea Ucrainei.

Joe Biden a discutat ieri și cu liderii a nouă state NATO din Estul Europei despre situația din Ucraina, printre care și România. Liderul de la Casa Albă a promis că România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania vor fi consultate atunci când SUA sau NATO vor lua o decizie privind intervenția în conflictul ruso-ucrainean.

Președintele Joe Biden a discutat ieri cu mai mulți lideri din Estul Europei, dar și ci președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski.
Președintele Joe Biden a discutat ieri cu mai mulți lideri din Estul Europei, dar și ci președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski.

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a spus, în cadrul discuției telefonice de ieri, că e nevoie ca NATO să fie pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei. „Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între România și SUA”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Rectificarea bugetară

La București, guvernul va avea astăzi o ședință în care va discuta, printre ale proiecte puse pe ordinea de zi, și despre rectificarea bugetară.

Guvernul publicase, până dimineață, doar forma sumară a proiectului, din care reiese că vor fi scăzute 72 de milioane de la capitolul venituri și alte 52 de la cheltuieli. Nu știm, încă, unde se duc banii. Europa Liberă va urmări subiectul.

Tot pe site-ul nostru puteți citi povestea tânărului român care, acum câteva zile, i-a atras atenția președintelui Franței, Emmanuel Macron, în timpul unei dezbateri organizată de un think-tank francez. Eduard Rotariu a studiat Istoria la Iași, are 26 de ani și lucrează la Direcția de Relații Internaționale a Universității Paris-Est Creteil.

Eduard Rotariu, untânăr român, a participat la o discuție alături de președintele Franței, Emmanuel Macron.
Eduard Rotariu, untânăr român, a participat la o discuție alături de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Alte subiecte:

La final, o recomandare de weekend. „First cow” (2019) este printre cele mai bune filme pe care le-am văzut în ultimul an. Povestea filmului regizat de Kelly Reichardt este plasată la începutul secolului XIX, în Oregon, și ilustrează dorința de îmbogățire a unui bucătar voiajor și a unui imigrant chinez. Îl puteți vedea pe Mubi.

Nu uitați, dacă aveți sugestii sau vreți să ne semnalați un subiect ne puteți scrie pe treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG