Bun găsit,
Iată știrile zilei:
- Delegațiile oficiale ale SUA și Rusiei vor discuta astăzi, la Geneva, despre situația Ucrainei. Dialogul dintre forțele vestice și Rusia pe tema posibilei invazii a țării est-europene va continua zilele următoare la Bruxelles și Viena.
- Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, spune că țara a „intrat deja” în valul V al pandemiei și prevede că numărul cazurilor va crește exponențial în perioada următoare.
- Preșcolarii și elevii din clasele I-IV se întorc de astăzi la cursuri după o vacanță prelungită.
Negocieri ca în afaceri
După cina de lucru de aseară, la care au participat delegațiile SUA și Rusiei, ministrul de externe adjunct rus a făcut cea mai simplă și precisă predicție a negocierilor privind soarta Ucrainei.
„Dificile”, a catalogat Serghei Riabkov discuțiile ce vor începe astăzi, la Geneva, pe care le-a asemănat unor negocieri „de afaceri”. Întrunirea de azi a grupului de lucru ruso-american, o structură formată anul trecut pentru controlul armelor, are șanse mici să detensioneze situația militară de la granița dintre Rusia și Ucraina, prevăd analiștii externi.
Pe de o parte, Rusia nu pare dispusă să renunțe la pretențiile sale de a goni NATO din estul Europei și de a ține departe Ucraina de integrarea în alianța nord-atlantică. Forțele vestice, pe de altă parte, știu că orice concesie în raport cu Vladimir Putin ar știrbi grav credibilitatea alianței și ar putea avea efecte imprevizibile.
Liderul de la Kremlin nu ezită să ia toată mâna, ba chiar și pe cealaltă, când i se oferă un deget. A se vedea situația Crimeei.
Politico arată, într-o analiză a negocierilor de astăzi, că „e imposibil să negăm evidența”: Vestul i-a permis lui Putin să așeze masa pentru negocierile care au loc săptămâna aceasta.
„Uneori, când cineva ia un ostatic, trebuie să negociezi”, a spus Samuel Charap, un politolog de la RAND Corporation.
Discuțiile bilaterale dintre SUA și Rusia de astăzi vor fi urmate de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, ce va avea loc la Bruxelles, și de discuții multilaterale separate în cadrul Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE), la Viena.
Departamentul de Stat a spus că doar anumite probleme bilaterale vor fi discutate azi, dar Statele Unite „nu vor discuta despre securitatea europeană fără aliații și partenerii noștri europeni”.
Valul V
Cazurile noi de Covid au înregistrat creșteri zilnice săptămâna trecută, iar situația nu pare a se îmbunătăți nici săptămâna aceasta. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus aseară că România a intrat deja în valul V al pandemiei.
„Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa şi nu mă refer doar la Uniunea Europeană, suntem pe locul doi sau trei, aşa că nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci, dimpotrivă, trebuie să fim extrem de atenţi”, a spus dl Rafila.
Cu o creștere a numărului de cazuri previzibilă în perioada următoare, cea mai importantă întrebare este dacă sistemul sanitar românesc va face față noului val de îmbolnăviri.
România intră în valul V fără un certificat verde, despre care însuși ministrul Sănătății spunea zilele trecute că ar putea salva vieți, și cu o rată de vaccinare redusă față de cele din Uniunea Europeană. Speranțele merg înspre un val în care înfectările să provoace forme ușoare de boală.
Între timp, de astăzi, elevii preșcolari și din clasele primare se întorc la cursuri. Ziarul Libertatea arată că 4.000 de școli și grădinițe nu au cel puțin 60% din personal vaccinat, ceea ce înseamnă că, dacă localitățile în care se află vor intra în scenariu roșu, cursurile s-ar putea muta în online.
Câți români sunt în Kazahstan
Europa Liberă a vorbit în weekend cu reprezentantul unei comunități românești din Kazahstan, țară măcinată în ultima săptămână de proteste.
Peste 21 de mii de cetățeni kazahi se declară, în 2021, de naționalitate română sau moldovenească. Alți 40 de mii au legături cu România pe linie maternă, deși poartă nume kazah, rus sau bielorus.
În ultimele decenii, numărul românilor din Kazahstan s-a redus constant după ce oficialii de la București au permis acordarea cetățeniei celor care au rămas abuziv fără ea în perioada comunistă și care pot, astfel, să se întoarcă în România.
Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi în articolul semnat de Oana Despa.
Între timp, situația din Kazahstan pare să se fi calmat. Bilanțul este, însă, unul terifiant: Cel puțin 164 de persoane au fost ucise și peste 5.000 au fost reținute în timpul revoltelor violente din țară.
Un subiect care a stârnit multe patimi în ultimele zile a fost cel privind retragerea vizei de intrare în Australia a lui Novak Djokovici.
Un judecător australian a decis azi-dimineață ca tenismenul să fie eliberat din centrul de detenție pentru imigranți în care acesta a fost plasat, considerând că decizia guvernului de a retrage viza de intrare în țară a sportivului este „nerezonabilă”.
Alte subiecte:
- Cum a rămas Florin Cîțu singur împotriva PSD și de ce îl ironizează social-democrații
- Vindecarea urii: fiul unui neo-nazist susține orfanii georgieni
- De ce vor crește ratele la bancă în 2022
Dacă aveți sugestii sau teme pe care ați dori ca Europa Liberă să le abordeze, ne puteți scrie la treiminute@rferl.org.
Rămâneți sănătoși,
Pe mâine,
Ionuț