Linkuri accesibilitate

3 minute | Ochelarii de cal ai dlui Bode, ce a promis V. Putin în Iran și o știre „pe surse” despre gazul rusesc


Lucian Bode, minitrul de Interne, l-a lăudat pe premierul Nicolae Ciucă pentru implicarea sa în politicile publice privind combaterea traficului de persoane.
Lucian Bode, minitrul de Interne, l-a lăudat pe premierul Nicolae Ciucă pentru implicarea sa în politicile publice privind combaterea traficului de persoane.

Un raport critic la adresa României pe tema traficului de persoane a ajuns motiv de laudă și lingușeli pentru oficialii de la București. Pe plan extern, cele mai importante subiecte ale zilei sunt vizita lui Vladimir Putin în Iran și temperaturile ridicate din Europa.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Departamentul de stat al SUA susține în raportul anual privind traficul de persoane că Guvernul României nu îndeplinește în totalitate standardele minime pentru eliminarea acestui flagel. La București, ministrul de Interne vede raportul ca pe o laudă și îi mulțumește premierului pentru implicare.
  • Președintele rus Vladimir Putin a vizitat ieri Iranul, unde a avut o întrevedere și cu liderul turc Recep Tayyip Erdoğan, prima cu un șef de stat membru NATO de la începutul războiului.
  • Valul de căldură extremă continuă să facă ravagii în Europa. Mii de persoane au murit și alte câteva zeci de mii au fost evacuate din cauza incendiilor. În Marea Britanie a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din istorie.

Ministrul de Interne și traficul de persoane

Prima propoziție referitoare la România din raportul Departamentului de stat al SUA privind traficul de persoane sună așa: „Guvernul României nu îndeplinește în totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului, dar depune eforturi semnificative în acest sens”.

România este indicată în raport ca fiind una dintre cele mai importante țări furnizoare de victime ale traficului de persoane din Europa, cu accent pe exploatarea sexuală a femeilor. Problema rețelelor de trafic de persoane controlate de români, care plasează victimele în străinătate este, de asemenea, invocată de oficialii americani.

La București, însă, raportul a fost citit într-o altă optică. Oficialii români au extras doar acele pasaje în care Departamentul de stat apreciază eforturile autorităților, ignorând complet criticile – deloc puține. Folosind lectura printre rânduri, ministrul de Interne, Lucian Bode, a găsit de cuviință, aseară, să laude nu doar activitatea instituției pe care o conduce, ci și pe cea a premierului Nicolae Ciucă.

„Sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcțional, capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate”, a scris Bode pe Facebook, care a continuat: „Sprijinul oferit de către domnul Prim-Ministru Nicolae Ciucă a fost esențial în ceea ce privește coordonarea tuturor măsurilor implementate”.

România este una dintre țările europene din care provin cele mai multe femei exploatate sexual.
România este una dintre țările europene din care provin cele mai multe femei exploatate sexual.

„Funcțional” și „răspuns adecvat” din postarea-elogiu a ministrului Bode intră în contradicție cu o propoziție cheie din raportul Departamentului de stat al SUA: „România rămâne o sursă primară pentru traficul sexual de persoane și pentru victimele traficului de muncă în Europa”.

Departamentul de stat al SUA clasifică țările în patru niveluri în privința implicării guvernelor în combaterea traficului de persoane. România a fost plasată în nivelul 2, același ca în 2018, după ce în ultimii trei ani fusese încadrată la același nivel, însă pe lista de supraveghere.

Ministerul de Interne este implicat într-un scandal și în țară, după ce unul dintre cele mai active sindicate din Poliție, Europol, a criticat instituția pentru uniformele cumpărate de Poliția Română la licitație. Europol susține că hainele, pentru care s-au plătit 31 de milioane de euro, sunt de proastă calitate.

V. Putin în Iran

Președintele rus Vladimir Putin a avut ieri prima întrevedere cu liderului unui stat NATO de la începutul războiului din Ucraina. Putin a discutat la Teheran cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, despre un acord care să permită navelor ucrainene cu cereale să poată părăsi porturile pentru a transporta cele aproximativ 25 de milioane de tone de grâu blocate în Ucraina.

La finele întâlnirii, Putin a declarat că nu toate problemele au fost rezolvate, însă lucrurile „merg înainte”. Turcia, în baza Convenției de la Montreaux din 1936, are responsabilitatea traficului naval din Marea Neagră și este văzută, alături de ONU, ca posibil mediator al crizei cerealelor blocate în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin, alături de președintele iranian Ebrahim Raisi și cel turc, Recep Tayyip Erdogan.
Președintele rus Vladimir Putin, alături de președintele iranian Ebrahim Raisi și cel turc, Recep Tayyip Erdogan.

Tot în Iran, Vladimir Putin s-a întâlnit și cu liderul suprem Ali Khamenei. Într-un mesaj anti-occidental, în care a îndemnat inclusiv la renunțarea treptată la dolar ca monedă în comerțul global, Ali Khamenei a declarat că dacă Rusia nu ar fi atacat prima Ucraina, ar fi fost ea atacată de Kiev pentru recuperarea Crimeei (peninsula anexată ilegal de Moscova în 2014).

Din SUA, vizita a fost catalogată ca o dovadă a cât de izolată a devenit Rusia ca urmare a invadării Ucrainei. Tot din SUA, Kohn Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, a declarat că Rusia se pregătește să anexeze teritorii din Ucraina pe modelul Crimeea și că a instalat deja în unele regiuni lideri-marionetă.

O știre importantă mai ales pentru Europa, tot cu Rusia în prim-plan, este dezvăluirea Reuters cu privire la reluarea tranzitului de gaze prin conducta Nord-Stream 1. Gazprom a oprit furnizarea de gaz invocând lucrări de mentenanță, existând temeri că livarea nu va fi, de fapt, reluată după finalizare. Două surse citate de Reuters spun însă că Gazprom va da drumul la gaze de mâine. Mai bine de o treime din gazul natural exportat de Rusia în UE trece prin Nord Stream 1.

Recorduri de temperatură în Europa

În Europa, mai ales în sud-vest – dar și în nord – căldura continuă să facă ravagii. BBC scrie că în Marea Britanie, unde locuitorii nu sunt obișnuiți cu canicula, s-au înregistrat pentru prima dată în istorie temperaturi de peste 40 de grade Celsius. A fost cea mai călduroasă zi din an și în Germania, în timp ce în țările mediteraneene numărul persoane care au murit din cauza căldurii continuă să crească.

Incendii de vegetație au fost înregistrate în mai multe state, inclusiv în Grecia, acolo unde au mers și pompieri români, pentru a-i ajutat pe colegii lor greci să stingă văpăile de lângă Atena.

Un incendiu de vegetația din Croația, țară afectată de asemenea de valul de căldură din această perioadă.
Un incendiu de vegetația din Croația, țară afectată de asemenea de valul de căldură din această perioadă.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU a avertizat că e doar începutul. „În viitor, aceste tipuri de valuri de căldură vor fi normale și vom vedea extreme și mai puternice”, a spus șeful OMM, Peterri Taalas.

De pe site-ul Europei Libere vă recomand analiza realizată de Sorin Dojan despre cum a rămas România la coada listei țărilor care au donat echipament militar Ucrainei, în ciuda proximității sale cu războiul din țara vecină.

Iar colegii de la Hotnews publică o analiză despre nivelul de alfabetizare financiară a românilor. 9 din 10 români nu pot calcula o dobândă, nu știu diferența între valorile nominale și reale și nu înțeleg ce înseamnă diversificarea riscului, potrivit unui studiu.

Alte subiecte:

  • Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat o decizie controversată în urma contestării rezultatului votului pentru noul Consiliu. În cazul judecătorilor, CSM a decis să admită contestațiile, iar în cazul procurorilor le-a respins, deși au fost invocate aceleași motive.
  • Europa se confruntă cu una din cele mai secetoase veri din istorie, iar rezerva de apă scade constant. În România, rezerva de apă este încă la un nivel acceptabil, spun specialiștii, care estimează însă că situația se poate schimba în următoarele săptămâni.
  • Metafore pentru misoginie sau cum se raportează influencerii la femei. Cazul George Buhnici.

Pentru sugestii de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG