Linkuri accesibilitate

3 minute | Euro, încotro? Joe Biden vrea să discute cu Xi Jinping și o explicație a ambasadorului Chinei


Banca Centrală Europeană va trebui să ia astăzi o decizie privind dobânda de referință care să tempereze și inflația, dar să protejeze pe cât posibil și moneda unică europeană.
Banca Centrală Europeană va trebui să ia astăzi o decizie privind dobânda de referință care să tempereze și inflația, dar să protejeze pe cât posibil și moneda unică europeană.

E săptămâna deciziilor economice importante la nivelul Uniunii Europene. Ieri, Comisia Europeană a prezentat un plan de reducere cu 15% a consumului de gaze pentru la iarnă. Astăzi, Banca Centrală Europeană urmează să crească dobânda de referință.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Comisia Europeană a prezentat un plan prin care recomandă statelor să implementeze măsuri de reducere cu 15% a consumului de gaze.
  • Rusia a reluat azi-dimineață furnizarea de gaze către Europa prin conducta Nord-Stream 1, după finalizarea lucrărilor de mentenanță.
  • Președintele SUA, Joe Biden, intenționează să aibă o discuție cu liderul chinez Xi Jinping până la finalul acestei luni, în contextul tensiunilor din Taiwan și a războiului din Ucraina.
  • Temperaturile ridicate care au afectat în ultimele zile sudul și nordul Europei vor ajunge și în România. Autoritățile române au prezentat aseară o serie de recomandări pentru ca populația să se protejeze de caniculă.

Economie la gaze la iarnă

Dacă sunteți o persoană căreia îi place să aibă iarna în casă o temperatură de 22-23 de grade Celsius, e posibil ca următoarea știre să nu fie deloc pe placul dvs.

Comisia Europeană a recomandat ieri statelor membre să facă economii la rezervele de gaze până în primăvara următoare. Țările urmează să își stabilească propriile reguli privind economia la gaze, scopul fiind reducerea cu 15% a consumului.

Dacă situația energetică se va înrăutăți și va exista riscul major ca Europa să rămân fără gaze, UE poate trasforma recomandarea în obligativitate pentru toate statele membre.

„Economisiți gaz pentru o iarnă sigură!”, e mesajul oficialilor europeni prin care încearcă să convingă statele membre să consume în mod responsabil rezervele de gaze.
„Economisiți gaz pentru o iarnă sigură!”, e mesajul oficialilor europeni prin care încearcă să convingă statele membre să consume în mod responsabil rezervele de gaze.

Propunerea Comisiei a venit cu o zi înainte de finalizarea lucrărilor de mententanță la conducta Nord Stream 1, prin care mai bine de o treime din gazul rusesc ajunge în Europa.

Gazprom a reluat azi-dimineață furnizarea de gaze, în ciuda temerilor oficialilor europeni că acest lucru ar putea să nu se întâmple. Incertitudinea a afectat ieri inclusiv piețele financiare.

Europa nu se confruntă doar cu o criză energetică, ci și cu una economică. Moneda europeană s-a devalorizat față de dolar, iar Banca Centrală Europeană va trebui să ia astăzi o decizie delicată, care să combată și inflația din zona euro, dar să protejeze în același timp și moneda.

Acum o lună, BCE spunea că va crește dobânda de referință cu 0,25% la ședința din iulie și cu încă 0,75% în septembrie. Cum inflația nu dă semne de reducere, unii analiști cred că BCE ar putea majora astăzi dobânzile cu 0,5%.

Politico explică, în cinci puncte, de ce e foarte importantă ședința BCE. Unul dintre puncte este criza politică din Italia, unde premierul Mario Draghi a eșuat să obțină un vot de încredere de la partidele din coaliție. Draghi, care e fost președinte al BCE, era văzut la începutul anului – în special pentru modul în care a condus Italia în pandemie – ca una dintre figurile importante ale Uniunii Europene.

La capitolul alegeri, și cursa electorală din partidul conservator din Marea Britanie a parcurs ieri o nouă etapă. Au rămas doi candidați, Rishi Sunak, fostul ministru al Finanțelor, și ministrul de Externe, Liz Truss. Unul dintre ei va fi următorul premier, favorit fiind Rishi Sunak.

Nuanțele unui ambasador

În SUA, președintele Joe Biden a declarat că plănuiește să vorbească cu omologul său chinez, Xi Jinping, până la sfârșitul lunii. „Cred că voi vorbi cu președintele Xi în următoarele 10 zile”, a spus Biden reporterilor.

Discuția dintre cei doi lideri, prima din ultimele patru luni, ar avea loc într-un moment crucial, având în vedere tensiunile legate de statutul Taiwanului, posibilitatea reducerii taxelor de import a mărfurilor din China de către SUA și, desigur!, războiul din Ucraina.

Președintele CIA, Bill Burns, a vorbit și el despre relația cu China la un eveniment public. Burns a spus că experiența Rusiei în Ucraina afectează calculele Chinei privind cum și când ar putea decide să invadeze Taiwanul.

Șeful CIA, cel mai important serviciu secret american, spune că războiul din Ucraina a dat peste cap planurile Chinei în privința Taiwanului.
Șeful CIA, cel mai important serviciu secret american, spune că războiul din Ucraina a dat peste cap planurile Chinei în privința Taiwanului.

„Nu aș subestima hotărârea președintelui Xi de a afirma controlul Chinei asupra Taiwanului” autonom, crede, totuși, șeful CIA.

De la același eveniment, ambasadorul Chinei în SUA a vorbit despre parteneriatul „fără limite” pe care China a spus că îl are cu Rusia. Qin Gang a spus că este vorba de o „neînțelegere”, mai ales în privința războiului din Ucraina, pe care însă ambasadorul l-a numit „criză”.

„Relația China-Rusia nu este o alianță”. Ambasadorul a mai spus că Beijingul nu este interesat de „confruntare”, adăugând că atât Rusia, cât și China împărtășesc o respingere comună a „mentalității Războiului Rece”.

Valul de căldură ajunge și în România

Primele județe afectate de caniculă vor fi cele din Banat, Crișana și Oltenia, a avertizat Administrația Națională de Meteorologie, care a anunțat temperaturi de până la 37 de grade astăzi. Canicula va cuprinde de mâine întreg teritoriul României și e de așteptat ca în perioada următoare temperaturile să depășească și 40 de grade.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat aseară mai multe recomandări pentru populație. Arafat a recomandat evitarea călătoriilor și a expunerii la soare, dar și adaptarea programului de lucru de către angajatori în așa fel angajații să nu fie afectați de caniculă. Arafat a vorbit și despre rezervele de apă, spunând că DSU poate ajuta populația cu apă reziduală, însă nu și cu apă potabilă.

Seceta a afectat până acum 16.000 de hectare de teren, a spus ieri la Euronews ministrul Agriculturii, Petre Daea. Colegii mei au vorbit, pe același subiect, cu reprezentanții mai multor asociații agricole. Mari probleme sunt la porumb, unde cultura de anul acesta este pierdută aproape integral.

Seceta a afectat până acum în jur de 16.000 de hectare de culturi. Meteorologii spun că nu sunt semne că vor urma ploi în perioada următoare.
Seceta a afectat până acum în jur de 16.000 de hectare de culturi. Meteorologii spun că nu sunt semne că vor urma ploi în perioada următoare.

La Țară în service, Europa Liberă publică astăzi o analiză despre semi-eșecul autorităților române de a-și număra cetățenii. Referendumul de anul acesta a beneficiat de o finanțare dublă față de cel de acum un deceniu, însă rezultatele au fost mult mai slabe.

Efectele pot fi importante. De pildă, în orașele în care locuiesc efectiv mai mulți locuitori decât au fost recenzați ar putea scădea numărul de consilieri locali sau de polițiști.

Tot de pe site-ul nostru puteți afla cine sunt cei trei parlamentari români care s-au abținut ieri la votul de ratificare a aderării la NATO a Finlandei și Suediei, dar și de ce a crescut prețul la RCA, deși PNL și PSD au promis că acesta va scădea.

Alte subiecte:

Dacă aveți sugestii de subiecte ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG