Linkuri accesibilitate

3 minute | Bombe la Zaporojie, unde își ascund oligarhii ruși iahturile și câștigătorul nunții dlui Simion


Un cadru de la nunta liderului AUR, George Simion. Mai mulți nuntași fotografiază unul dintre momentele evenimentului organizat la Măciuca/jud. Vâlcea
Un cadru de la nunta liderului AUR, George Simion. Mai mulți nuntași fotografiază unul dintre momentele evenimentului organizat la Măciuca/jud. Vâlcea

Rusia continuă să bombardeze orașele din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, stârnind îngrijorarea comunității internaționale privind o eventuală catastrofă nucleară. În România, aproape 400.000 de persoane au urmărit, minut cu minut, nunta electorală a liderului AUR, George Simion.

Bun găsit,

Iată cele mai importante știri ale zilei:

  • Artileria rusească a intensificat aseară atacurile asupra orașelor din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, susține Ucraina. De la Moscova, responsabilitatea este pasată asupra forțelor ucrainene. O echipă a AIEA va merge săptămâna aceasta la Zaporojie.
  • Miniștrii de externe ai UE vor discuta la reuniunea de la Praga și despre suspendarea acordului cu Rusia care facilita acordarea vizelor de călătorie.
  • 390.000 de persoane, trei sferturi cu vârsta de peste 55 de ani, au urmărit minut cu minut, la postul de televiziune România TV, nunta liderului AUR, George Simion – un eveniment politic ce a avut loc în weekend.

Continuă bombardamentele de la Zaporojie

„Provoacă și încearcă să șantajeze lumea”. Descrierea acțiunilor Rusiei din apropierea Centralei Nucleare de la Zaporojie îi aparține lui Andrei Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Rusia a continuat în weekend bombardamentele din apropierea reactoarelor nucleare, stârnind îngrijorări privind o eventuală catastrofă nucleară.

Au fost bombardate orașele din apropierea complexului nuclear, capturat de ruși încă din luna martie, însă care este operat și în prezent de personal ucrainean. La Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, ar trebui să ajungă săptămâna aceasta și oficiali ai Agenției Internaționale de Energie Atomică, a anunțat în această dimineață șeful instituției, Rafael Grossi.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a anunțat în această dimineață că o echipă a instituție va merge săptămâna aceasta la Zaporojie.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a anunțat în această dimineață că o echipă a instituție va merge săptămâna aceasta la Zaporojie.

Atât Ucraina, cât și Rusia, au emis avertizări privind eventuale scurgeri radioactive. Cele două dau vina una pe alta pentru bombardamente, însă Moscova este cea care a refuzat, până acum, demilitarizarea zonei.

În acest context extrem de tensionat va avea loc, săptămâna aceasta, reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre UE. Pe agenda reuniunii de la Praga/Cehia se va afla și suspendarea acordului cu Rusia care facilita acordarea vizelor, dezvăluie Financial Times. Rușii ar urma să obțină mai greu și mai scump dreptul de a intra în spațiul Schengen

„Este nepotrivit ca turiștii ruși să se plimbe prin orașele noastre, prin porturile noastre. Trebuie să transmitem un semnal populației ruse că acest război nu este în regulă, nu este acceptabil”, a declarat pentru FT un înalt oficial UE implicat în discuții.

The Guardian punctează că statele UE nu sunt nici pe departe unite în privința acestei decizii. Unele dintre ele, precum Polonia sau statele baltice, au încetat deja să mai emită vize de călătorie rușilor, cu excepția celor esențiale. Însă altele – cea mai importantă fiind Germania - insistă că o interdicție totală privind mobilitatea rușilor prin Uniune ar fi o greșeală.

O altă publicație britanică, The Times, dezvăluie soluția găsită de oligarhii ruși pentru a nu li se confisca iahturile de sute de milioane de euro. Un sfert din ambarcațiunile de lux ale acestora sunt ancorate în apele turcești.

Trei dintre ele sunt ancorate la aproximativ 30 de kilometri de Bodrum, o destinație turistică importantă a Turciei, în timp ce alte nouă – despre care se crede că sunt deținute de magnați aflați pe lista sancțiunilor occidentale, se află pe coastele Mării Egee și ale Mării Mediterane ale Turciei.

The Times a făcut și o estimare a flotei oligarhilor ruși din apele Turciei: 2,2 miliarde de lire sterline, mai mult decât costă yahturile confiscate până acum în baza sancțiunilor internaționale.

Ce a câștigat dl Simion după nunta de la Măciuca?

Evenimentul politic autohton al weekendului a fost, fără doar și poate, nunta dlui George Simion, liderul partidului AUR. Descrisă de mai mulți analiști ca fiind inspirată de cea a liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu – de acum un secol – nunta câmpenească a fost organizată în comuna Măciuca/jud. Vâlcea.

Au participat aproximativ 2.500 de persoane, de patru ori mai puține decât se aștepta dl Simion, însă nu au lipsit controversele, inclusiv muzicale.

Dacă George Simion a câștigat sau nu capital politic din ceea ce, de regulă, pentru cei mai mulți dintre noi, este un eveniment privat, e încă neclar. Probabil că nu, dacă îmi permiteți o părere personală.

George Simion și soția sa, Ilinca. Cei doi s-au căsătorit într-un cadru câmpenesc, la un eveniment la care au participat 2.500 de persoane.
George Simion și soția sa, Ilinca. Cei doi s-au căsătorit într-un cadru câmpenesc, la un eveniment la care au participat 2.500 de persoane.

Câștigător după eveniment a fost, însă, postul de televiziune România TV, înființat și controlat de fostul deputat Sebastian Ghiță – fost vârf de lance al luptei politice anti-DNA de acum câțiva ani.

Aproape 400.000 de români s-au uitat, în medie, în fiecare minut, la nunta electorală transmisă de România TV. Postul a fost pe primul loc în topul audiențelor, scrie Pagina de Media, care face și o descriere a celor din fața televizoarelor: 150.000 au peste 70 de ani și alți 130.000 au între 55 și 69 de ani.

Într-un interviu acordat Europei Libere, politologul Cristian Pârvulescu spune că scopul politic al evenimentului de la Măciuca a fost profilarea lui George Simion în candidat pentru alegerile prezidențiale.

Tot pe plan intern, de notat este și postarea de pe Facebook de aseară a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, privind teza sa de doctorat. Dl Cîmpeanu a publicat un raport realizat de trei profesori universitari, ale căror nume sunt cenzurate, din care reiese că nu a plagiat în teza de doctorat.

Spre Lună, din nou

NASA va trimite astăzi cea mai puternică rachetă pe care a realizat-o vreodată într-o misiune al cărei scop viitor este să ducă din nou oameni pe Lună. Niciun om nu a mai călcat pe Lună în ultimii 50 de ani.

SLS va decola de la Centrul Spațial Kennedy până în apropiere de suprafața Lunii la 15.33, ora României. Evenimentul va fi transmis în direct pe site-ul NASA.

Racheta va propulsa o capsulă de testare, numită Orion, care se va învârti în jurul Lunii timp de șase săptămâni, după care se va întoarce pe Pământ, în Oceanul Pacific, scrie BBC.

După 50 de ani, oamenii ar putea merge, dn nou, spre Lună.
După 50 de ani, oamenii ar putea merge, dn nou, spre Lună.

Expediția de azi va fi fără astronauți, însă va fi o simulare a viitoarelor expediții umane înspre Lună, programate să înceapă în 2024.

Nu toată presa privește evenimentul cu entuziasm. The Economist, de pildă, scrie că SLS a costat SUA 23 de miliarde de dolari și că este o „pierdere colosală de bani”. Argumentul revistei: explorarea spațiului ar trebui lăsată în sarcina industriei private.

Revenind cu picioarele pe pământ, în Serbia, președintele Aleksandar Vucic a anulat marșul Pride programat pentru mijlocul lunii septembrie. Liderul sârb a recunoscut că măsura este o încălcare a drepturilor minorităților, însă a argumentat că Serbia are alte probleme mai importante acum decât organizarea unui astfel de eveniment, care ar putea stârni controverse.

La final, vă recomand un reportaj video despre cum adăposturile anti-bombă din Ucraina sunt pregătite zilele acestea pentru a găzdui elevii care vor începe școala din septembrie.

Alte subiecte:

Nu uitați, ne puteți scrie părerile despre newsletterul nostru la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG