Linkuri accesibilitate

3 minute | „Hai pensionare!” în justiție, dl Bode și plagiatul de 2,95%, bombe în Peninsula Coreea


Justiția din România ar putea fi afectată de un val imens de pensionări. Magistrații se grăbesc să iasă la pensie de teamă că modul de calcul al indemnizațiilor s-ar putea schimba.
Justiția din România ar putea fi afectată de un val imens de pensionări. Magistrații se grăbesc să iasă la pensie de teamă că modul de calcul al indemnizațiilor s-ar putea schimba.

Zeci, poate sute de magistrați din România se vor pensiona în acest final de an de teamă că modul de calcul al pensiei de serviciu s-ar putea schimba. Pe plan extern, știrea zilei vine din Peninsula Coreea, unde au fost folosite bombe și dinspre nord, și dintre sud.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • O rachetă balistică nord-coreeană a aterizat acum câteva ore la mai puțin de 60 de kilometri de coasta Coreei de Sud. Seulul a răspuns cu propriile rachete.
  • Comisia de Etică a UBB din Cluj a concluzionat că lucrarea de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține pasaje plagiate în proporție de 2,95%.
  • Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu este dat câștigător al alegerilor parlamentare de exit-polluri și ar putea să se reîntoarcă la putere.

Marea pensionare din magistratură

Speriați că modul în care le sunt calculate pensiile de serviciu ar putea fi schimbat până la finele acestui an, zeci de magistrați din România au depus deja cereri de pensionare. Alte câteva sute se gândesc la asta. Pensionarea în masă din magistratură care se anunță în acest final de an ar vulnerabiliza și mai mult un sistem care și așa suferă, inclusiv din cauza personalului.

Magistrații din România se pot pensiona după 25 de ani de activitate, cu o indemnizație de 80% din media ultimelor 12 salarii brute. Lipsește elementul de contributivitate din această ecuație, adică fix ceea ce atât Banca Mondială, cât și Comisia Europeană recomandă României să aplice în privința așa-ziselor pensii speciale – subiect intens dezbătut în ultimii ani în țară.

Un drept câștigat nu mai poate fi luat, spune legea, pe care magistrații români o știu prea bine, motiv pentru care mulți dintre ei preferă să nu riște o posibilă schimbare de calcul a indemnizației în acest final de an.

Europa Liberă, sub semnătura Andreei Pora, disecă problema într-o analiză publicată azi. De remarcat și timingul: preocupare magistraților privind pensia se suprapune peste haosul instaurat în justiție de decizia privind prescripția – „marea amnistie”, cum i-am spus la Europa Liberă.

Tot pe site-ul nostru găsiți și un articol semnat de Cristian Andrei despre backgroundul noului ministru al Apărării, dl Angel Tîlvăr. Nu lipsesc controversele, inclusiv cele legate de legătura cu fosta Securitate (este fiului unui fost șef) sau acuze de plagiat. Da, avem încă un ministru care tresare când aude acest cuvânt.

Cartel al băncilor privind Robor?

Apropo de plagiat. Comisia de Etică a Universității „Babeș Bolyai” a constat că lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ar conține pasaje plagiate. 2,95% din lucrare ar fi copiată.

„Nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”, au concluzionat reprezentanții universității din Cluj-Napoca.

Lucian Bode este acuzat de plagiat de USR, însă acesta neagă acuzațiile.
Lucian Bode este acuzat de plagiat de USR, însă acesta neagă acuzațiile.

Verdictul oficial de plagiat în România e dat de CNATDCU și nu e clar în acest moment dacă instituția are sau nu în analiză lucrarea dlui Bode.

Tot pe plan intern: Consiliul Concurenței verifică dacă Robor, indicatorul în funcție de care se calculează unele rate în lei, a fost sau nu influențat de o presupusă înțelegere a băncilor comerciale din România.

Președintele Consiliului a confirmat știrea publicată ieri de Hotnews fără a oferi însă prea multe detalii. Robor este în prezent la 8,19%, cea mai mare valoare din ultimii ani, cu două procente peste dobânda de referință a BNR, însă aproape la jumătate față de rata inflației.

Bombe în Peninsula Coreea

Peste noapte, Coreea de Nord a efectuat unul dintre cel mai periculoase teste balistice de până acum. O rachetă nord-coreeană a aterizat la mai puțin de 60 de kilometri de coasta Coreei de Sud. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a catalogat evenimentul ca un „act efectiv de invadare teritorială”, iar Seulul a răspuns cu lansări proprii de rachete.

În Ucraina, autoritățile de la Kiev pregătesc „stații de încălzire” alimentate cu generatoare, în peste 1.000 de puncte din oraș, pentru a preîntâmpina eventualele atacuri rusești asupra sistemului de termoficare al orașului.

Atacurile cu rachete și drone au deteriorat 40% din infrastructura energetică a Ucrainei și au lăsat pentru scurt timp mari părți ale Kievului fără energie și apă, determinând raționalizarea energiei.

În timpul unei vizite la Kiev, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că UE și aliații ei vor ajuta Ucraina să „repare și să înlocuiască” infrastructura energetică deteriorată atacuri.

În Israel, fostul premier israelian Benjamin Netanyahu este pe cale să câștige alegerile și să revină la putere. Sondajele realizate la ieșirea de la urne prognozau dimineață că blocul său de dreapta ar urma să obțină o majoritate la limită, care să-i permită lui Netanyahu să redevină premier după înlăturarea de la putere de anul trecut.

Alegeri au fost și în Brazilia. Președintele în funcție Jair Bolsonaro nu recunoaște înfrângerea în scrutinul de duminică, însă, cu toate acestea, spune că nu va contesta rezultatele și că va începe procesul de tranziție cu reprezentanții președintelui ales de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva.

Peste Ocean, în SUA, continuă dezbaterea privind atacul asupra soțului președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Anchetatorii americani au aflat de la atacator că acesta intenționa să agreseze și un profesor, dar și alți politicieni locali.

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, alături de soțul ei, Paul.
Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, alături de soțul ei, Paul.

Despre alegerile din SUA, New York Times scrie că mai mulți înalți oficiali și parlamentari democrați pun la îndoială strategia folosită de partid în timpul campaniei.

Iar în Marea Britanie, The Times dezvăluie cum persoane care aveau legături cu crima organizată sau chiar antecedente penale au fost recrutate de Poliție. Unul dintre ei e un fost proxenet, însă pe listă se mai află și persoane condamnate pentru tâlhărie sau trafic de droguri.

Alte subiecte:

  • Compania finlandeză Nokian Tyres (TYRES.HE) a anunțat marți că va investi 650 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România.
  • Zeci de mafioți sicilieni și complicii lor din rândul oficialilor au fost închiși, la finele unui proces care a vizat fraudarea de fonduri europene.
  • Zeci de tinere îl acuză pe Bogdan Pater, fostul lider al organizației de tineret PNL Bihor și fost consilier în Ministerul Educației, că a încercat să le racoleze când erau minore și le-a hărțuit sexual.

Ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org dacă aveți sugestii de subiecte pe care să le abordăm.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG