Linkuri accesibilitate

3 minute | Amenințări cu „dosare” în PNL, exerciții militare în Belarus și controversa taxării OMV


Liderii PNL, cu ministrul Lucian Bode și premierul Nicolae Ciucă în centru. Un personaj care nu apare în această poză este fostul secretar general adjunct Silviu Mănăstire, care ar fi amenințat mai mulți liberali cu „dosare” la un eveniment privat.
Liderii PNL, cu ministrul Lucian Bode și premierul Nicolae Ciucă în centru. Un personaj care nu apare în această poză este fostul secretar general adjunct Silviu Mănăstire, care ar fi amenințat mai mulți liberali cu „dosare” la un eveniment privat.

Rusia și Belarus vor începe astăzi exerciții comune ale forțelor aeriene. Oficialii ucraineni și cei occidentali se tem că acestea vor fi folosite ca pretext pentru o nouă ofensivă în Ucraina. În weekend, forțele rusești au atacat inclusiv o unitate a Crucii Roșii.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Belarusul spune că exercițiile militare comune cu Rusia, care încep astăzi pe teritoriul țării, sunt „defensive”. Opt avioane de vânătoare și patru avioane cargo au ajuns în Belarus doar ieri.
  • Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat schimbarea guvernului începând din luna mai. Ciolacu susține că programul guvernamental PSD pe 2023 se va axa pe măsuri sociale.
  • Nepal: Cel puțin 68 de persoane au murit după ce un avion care efectua o cursă dinspre Kathmandu către orașul turistic Pokhara s-a prăbușit. Autoritățile căută rămășițele victimelor.
  • Forumul Mondial Economic începe astăzi la Davos/Elveția. 52 de șefi de stat, dar și oameni de afaceri, filantropi sau reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale vor participa la eveniment.

Atacuri brutale în Ucraina

Exercițiul militar comun Rusia - Belarus începe după un weekend de groază în Ucraina. Cel puțin 30 de persoane au murit la Dnipro, după ce o rachetă rusească a lovit un bloc de locuințe. Altele se aflau aseară în stare gravă, anunțau oficialii orașului.

Au fost bombardamente brutale și în Herson – oraș recucerit de Ucraina în noiembrie – acolo unde Rusia a atacat inclusiv sediul unei unități locale a Crucii Roșii și un cămin studențesc.

Blocul de locuințe lovit de bombe rusești la Dnipro.
Blocul de locuințe lovit de bombe rusești la Dnipro.

În aceste condiții, oficialii ucraineni se tem că exercițiile comune ale forțelor aeriene ruse și belaruse nu sunt decât un pretext pentru intensificarea atacurilor. Belarusul a desfășurat mai multe exerciții militare în ultimul an, când din Rusia au sosit numeroase forțe și echipamente militare. Doar ieri, au raportat pe Telegram canale neoficiale de monitorizare militară, ar fi ajuns în țară opt avioane de vânătoare și patru avioane cargo din Rusia.

„În timpul exercițiului de zbor tactic, toate aerodromurile și terenurile de antrenament ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare Aeriană ale Forțelor Armate ale Belarusului vor fi implicate”, a spus ministerul Apărării, într-un comunicat, citat de Reuters.

Pavel Muraveyko, prim-adjunct al secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, a spus aseară că Ucraina „provoacă” Belarusul și că situația de la graniță nu a fost foarte liniștită în ultima perioadă.

Șeful NATO, în schimb, a declarat unui cotidian german că țările membre ale Alianței vor livra în perioada următoare mai multe echipamente grele de război.

Pe un alt front al războiului, cel energetic, Rusia pare să fi pierdut deja bătălia. Politico publică o analiză din care reiese că situația energetică a Europei este mai bună decât s-ar fi așteptat oricine înainte de începerea iernii.

Nu doar că prețul gazului a scăzut în ultimele luni, însă vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă a făcut ca multe țări să aibă în continuare rezerve importante de gaze. Plafonarea la 60 de dolari pe baril și embargoul european asupra țițeiului costă Rusia 160 de milioane de euro pe zi, se arată într-o analiză citată de Politico.

Ciolacu confirmă rotativa

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat la finele săptămânii că social-democrații vor propune în 2023 politici fiscale care să reducă impozitarea muncii și, în contrapondere, să crească impozitarea capitalului. Dl Ciolacu a numit măsurile ca „echitate socială”.

„Trebuie să revenim la ceea ce ne definește, la faptul că suntem social-democrați. În primul și în primul rând, echitatea socială este menirea noastră să o facem, nu menirea dreptei”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu îi va urma la șefia guvernului lui Nicolae Ciucă, potrivit înțelegerii dintre PNL și PSD.
Marcel Ciolacu îi va urma la șefia guvernului lui Nicolae Ciucă, potrivit înțelegerii dintre PNL și PSD.

Acesta a confirmat și înțelegerea pe care PSD o are cu PNL privind rotația premierului și a miniștrilor, începând din mai. Marcel Ciolacu ar urma să devină premierul țării.

Anunțul domnului Ciolacu a venit la finele unei săptămâni din care liberalii au ieșit șifonați. Eticheta de „plagiator” pusă pe fruntea ministrului de Interne Lucian Bode ca urmare a deciziei UBB a atras critici asupra partidului. Nu au scăpat de reproșuri nici premierul Nicolae Ciucă și nici președintele Klaus Iohannis, cel care spunea acum câțiva ani că orice om politic care este dovedit plagiator „trebuie să plece acasă”.

Liberalii se feresc încă să vorbească despre plagiatul lui Lucian Bode. Noi, la Europa Liberă, am încercat de miercuri până vineri să vorbim cu zeci de oameni din partid; „no comment”, a fost răspunsul unanim. „De marți vorbim”, au completat unii.

Între timp, asociația Vedem Just, condusă de fostul judecător Cristi Danileț, a anunțat că a formulat plângere penală împotriva lui Lucian Bode și a conducătorului de doctorat al acestuia, Adrian Ivan.

Un alt scandal intern în PNL în care s-a rostit numele lui Lucian Bode este cel în care unul dintre apropiații săi, fostul secretar general adjunct Silviu Mănăstire, este acuzat că a amenințat mai mulți colegi cu „dosare”, la finele unei petreceri la care „ar fi fost băut”. Dezvăluirea a fost făcută de Libertatea.

OMV și impozitarea

În Elveția, la Davos, începe astăzi Forumul Economic Mondial. Peste 2.700 de lideri mondiali vor discuta în statul de la poalele Alpilor soluții pentru mai multe crize globale, printre care dezbinarea la nivel mondial, ascensiunea naționalismului, războiul din Ucraina sau tensiunile SUA – China.

Participă 52 de lideri de stat, dar și oameni de afaceri, filantropi sau reprezentanți ai societății civile. Peste 5.000 de soldați ai armatei elvețiene vor asigura securitatea participanților.

Activiști de mediu au protestat înainte începerii Forumului Economic de la Davos.
Activiști de mediu au protestat înainte începerii Forumului Economic de la Davos.

Apropo de inechități: The Guardian publică o analiză din care reiese că aproape două treimi din bogăția acumulată la nivel mondial de la începutul pandemiei a ajuns la cei mai bogați 1% oameni din lume, care au acumulat în plus 26 de trilioane de dolari.

În România, șeful ANAF, Lucian Heiuș a declarat la Digi24 că „în maximum două săptămâni” se va lua o decizie în cazul OMV și se va stabili dacă datorează sau nu contribuţia de solidaritate.

Declarația vine după ce, într-o informare la bursă, compania cu capital austriac a precizat că extracția țițeiului și gazelor, precum și prelucrarea acestora nu vor atinge 75% din activitatea integrală a OMV-Petrom, prag stabilit prin Regulament de Comisia Europeană și adoptat de România prin legea în care s-a instituit taxa de solidaritate.

La final, vă recomand din Europa Liberă o analiză despre starea presei din România, dar și cum 100 de hectare de pădure din Gorj se transformă în carieră de cărbune.

Alte subiecte:

Nu uitați, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org sau pe Facebook.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG