Linkuri accesibilitate

3 minute | Aur și șampanie pentru șefa PE, tancuri pentru Ucraina și de ce tace Klaus Iohannis


Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat primirea a sute de cadouri de la diveșri oameni de stat, însă cu întârziere.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat primirea a sute de cadouri de la diveșri oameni de stat, însă cu întârziere.

Ucraina a reiterat prin vocea președintelui său, la Davos, în fața a mii de politicieni, afaceriști și economiști că are nevoie de arme. Discuțiile sunt în topul agendei internaționale a săptămânii.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • 14 persoane, printre care și ministrul de Interne ucrainean Denis Monastirski, au murit ieri după ce un elicopter s-a prăbușit în preajma unei grădinițe de lângă Kiev.
  • Germania va trimite tancuri Leopard Ucrainei atât timp cât și SUA vor face același lucru, susțin surse diplomatice citate de Reuters.
  • Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat 142 de cadouri pe care le-a primit de într-un registru public pentru europarlamentari.

Germania trimite tancuri, însă cu o condiție

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat în fața audienței de la Davos/Elveția la doar câteva ore după ce un elicopter s-a prăbușit în apropierea de Kiev. 14 persoane au murit în urma a ceea ce pare a fi fost un accident.

Printre aceștia se numără și ministrul de Interne ucrainean, Denis Monastirski – unul dintre cei mai vechi colaboratori ai lui Zelenski – dar și alți doi colegi din minister. A murit, de asemenea, și un copil.

„Nu au loc accidente în timp de război” a spus liderul ucrainean, prin videoconferință, la Forumul Economic Mondial de la Davos. Ucraina nu a acuzat Rusia, ci doar că tragedia a fost o consecință a războiului.

Volodimir Zelenski a reluat în discursul de la Davos cerința ca Ucraina să primească arme moderne din Vest; „timpul pe care lumea liberă îl folosește pentru a gândi este folosit de statul terorist pentru a ucide”, a spus el.

Remarca a fost una directă către Germania, care șovăie în privința livrării de tancuri Leopard, unele dintre cele mai bune echipamente de acest fel din lume.

Olaf Scholz condiționează trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina de o decizia similară a SUA.
Olaf Scholz condiționează trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina de o decizia similară a SUA.

Reuters citează surse oficiale și relatează că Berlinul ar fi dispus să trimită râvnitele sale vehicule militare în Ucraina cu condiția ca și SUA să procedeze în așa fel și să trimită propriile tancuri de luptă Abrams.

„Nu facem niciodată ceva singuri, ci împreună cu alții, în special cu Statele Unite, care sunt foarte importante în această sarcină comună de apărare a independenței și suveranității Ucrainei”, a declarat ieri cancelarul german Olaf Scholz.

Vineri, la baza aeriană de la Ramstein, din Germania, va avea loc o întâlnire a miniștilor occidentali ai apărării în care se va discuta subiectul. Presiunea occidentală este, dacă Germania nu trimite tancuri în Ucraina, să permită măcar aliaților precum Polonia și Finlanda să trimite propriile tancuri germane.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus tot de la Davos că Ucraina se poate aștepta să primească „mai mult sprijin, un sprijin mai avansat, arme mai grele și arme mai moderne”.

Pe același subiect: O investigație de presă relevă că Bulgaria a ajutat Ucraina în timpul invaziei furnizându-i în secret mari cantități de motorină și muniție.

Aur, șampanie și ciocolată pentru șefa Parlamentului European

Dezvăluirea zilei vine de la Politico. Publicația politică scrie că președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat 142 de cadouri pe care le-a primit într-un registru public pentru europarlamentari.

Puțini știu de existența acestui registru, care ar trebui să sporească transparența în rândul instituției europene, însă și mai puțini îl folosesc pentru a-și declara cadourile primite, notează Politico.

Roberta Metsola în timpul unei vizite oficiale.
Roberta Metsola în timpul unei vizite oficiale.

Doamna Metsola însăși, europarlamentar de centru-dreapta originar din Malta, a declarat cu întârziere 125 din cele 142 de cadouri pe care le-a făcut publice.

Echipa președintei Parlamentului European a scuzat-o spunând că foști șefi ai instituției nu au publicat deloc sute de astfel de cadouri primite de la demnitari străini.

„Acest lucru arată că sistemul este stricat”, a spus Michiel van Hulten, director al Transparency International UE și fost europarlamentar. „Nu poți opera un sistem etic pe baza unor reguli nescrise. Este bine că a făcut asta acum, dar nu există niciun premiu pentru respectarea regulilor.”

Printre cadourile primite de doamna Metsola se numără suveniruri sau articole vestimentare aurite, șampanie, ciocolată sau alimente.

De ce tace Iohannis?

Liberalii continuă politica struțului în scandalul de plagiat în care este implicat ministrul de Interne Lucian Bode. Niciun lider liberal nu a vorbit încă la subiect despre această temă, iar cea mai importantă reacție, cea a președintelui Klaus Iohannis, continuă să se lase așteptată.

Europa Liberă a remarcat tăcerea actuală a președintelui, cel care, acum câțiva ani – când se raporta la adversari politici, i-adevărat – considera că plagiatul ar trebui să „trimită acasă” orice politician. Nici măcar cel dovedit, spunea dl Iohannis în trecut, ci chiar și suspiciunile de furt intelectual.

Klaus Iohannis nu are nimic de spus despre acuzele de plagiat aduse ministrului de Interne Lucian Bode. În trecut, președintele îi blama pe politicienii plagiatori.
Klaus Iohannis nu are nimic de spus despre acuzele de plagiat aduse ministrului de Interne Lucian Bode. În trecut, președintele îi blama pe politicienii plagiatori.

Despre tăcerea președintelui în cazul Bode a scris și Dan Tăpălagă în G4Media, care se întreabă dacă nu cumva ministrul de Interne îl are cu ceva la mână pe președintele țării.

Prezent la Digi24, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a vorbit despre susținerea pe care România o are în continuare de la statele europene privind aderarea la spațiul Schengen. Inclusiv de la Spania și Suedia, care vor avea președinția rotativă a Consiliului European anul acesta.

Vă recomand și un reportaj foarte bine documentat despre „metropolizarea” anumitor regiuni din România, cu accent pe Cluj-Napoca, Iași și București și cum s-au dezvoltat – uneori haotic – zonele metropolitane din preajma acestor orașe.

Alte subiecte:

  • De ce sunt 20 de grade Celsius în ianuarie. „Asistăm la o cursă infernală de creștere a temperaturilor”.
  • Microsoft disponibilizează 10.000 de angajați. Întreg domeniul IT, afectat.
  • Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, va demisiona înainte de alegerile din acest an.

Ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org, dar și pe Facebook și Instagram.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG