Linkuri accesibilitate

3 minute | Putin mută arme nucleare, proteste masive în Israel, China construiește autostrăzi în România


Vladimir Putin, președintele Rusiei, alături de Alekandr Lukașenko, cel al Belarusului.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, alături de Alekandr Lukașenko, cel al Belarusului.

Marile subiecte ale dimineții sunt protestele masive din Israel și greva care va paraliza transportul în cea mai importantă economie a UE, Germania; anunțul Rusiei privind relocarea de arme nucleare tactice în Belarus continuă să adune critici.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Rusia a anunțat că va reloca arme nucleare tactice în Belarus, o mișcare despre care președintele rus Vladimir Putin spune că nu încalcă tratatele de neproliferare a armelor nucleare. SUA, Europa și NATO au reacționat.
  • Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în Israel pentru a protesta împotriva demiterii de către premierul Beniamin Netanyahu a ministrului apărării. Cel din urmă se împotrivise unui pachet de legi care ar slăbi sistemul judiciar.
  • Trasportul public din Germania este afectat astăzi de o grevă masivă, care va paraliza mersul trenurilor, autobuzelor și avioanelor. Muncitorii cer salarii mai mari.

Arme nucleare tactice rusești în Belarus

Descrisă de Reuters ca o mutare care nu este chiar „surprinzătoare”, decizia lui Vladimir Putin de a reloca arme nucleare tactice în Belarus continuă să atragă critici dinspre Occident.

Liderul rus și-a făcut publică intenția ieri, spunând că relocarea nu va încălca acordurile de neproliferare nucleară semnate de Rusia; Putin a comparat planul său cu cele ale SUA, care dețin arme nucleare tactice în mai multe țări europene. Un alt argument a fost sprijinul militar pe care aliații NATO îl oferă deja Ucrainei.

SUA a reacționat prudent – cu un oficial al administrației care a spus că nu sunt semne că Rusia plănuiește să-și folosească armele în Ucraina. NATO a transmis, în schimb, un mesaj mai dur: „Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă și iresponsabilă”.

Ucraina a cerut o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și a spus că Putin transformă Belarus într-un „ostatic”. O reacție similară a avut și Svetlana Țihanovskaia, liderul politic din exil al Belarusului.

Activiștii anti-război l-au asociat adesea pe liderul Belarusului, Alekandr Lukașenko, cu războiul din Ucraina. În această imagine, o pancartă de la un protest din Canada pe care apare mesajul „Putin & Lukașenko, criminali de război”
Activiștii anti-război l-au asociat adesea pe liderul Belarusului, Alekandr Lukașenko, cu războiul din Ucraina. În această imagine, o pancartă de la un protest din Canada pe care apare mesajul „Putin & Lukașenko, criminali de război”

Reacții au mai venit și dinspre UE, prin vocea șefului diplomației europene, Josep Borrell, dar și de la țările baltice.

„Găzduirea de către Belarus a armelor nucleare rusești ar însemna o escaladare iresponsabilă și o amenințare la adresa securității europene. Belarus poate încă opri [mutarea], este alegerea lor. UE este pregătită să răspundă cu noi sancțiuni”, a spus Borrell.

Important de reținut: armele nucleare tactice sunt destinate folosirii limitate pe câmpurile de luptă; nu sunt, așadar, dintre cele care au puterea de a rade de pe fața pământului orașe întregi. Rusia, alături de SUA, dețin cele mai multe focoase nucleare.

Dacă SUA au arme nucleare tactice în șase țări europene, Rusia nu le-a mai mutat pe ale sale în afara granițelor de la mijlocul anilor ’90.

Ce se întâmplă în Israel

Atenția internațională se îndreaptă astăzi și înspre Israel, acolo unde proteste masive au izbucnit după decizia premierului Beniamin Netanyahu de a-l demite pe ministrul apărării, Yoav Gallan.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, iar în Ierusalim forțele de ordine au folosit tunuri cu apă împotriva protestatarilor care scandau în fața casei premierului israelian.

Yoav Gallan a fost demis după ce s-a împotrivit unor planuri controversate de revizuire a sistemului judiciar. Printre măsurile dorite de cabinetului Netanyahu – judecat într-un dosar corupție – se numără și una care ar oferi control deplin asupra comitetului care numește judecătorii din Israel.

Israelienii au ieșit în stradă după ce prim-ministrul Beniamin Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării/ 26 martie 2023.
Israelienii au ieșit în stradă după ce prim-ministrul Beniamin Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării/ 26 martie 2023.

Un angajat guvernamental a explicat pentru BBC de ce israelienii sunt furioși pe proaspătul lor premier (reales): Netanyahu a „depășit orice linie a unei țări democratice.”

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a exprimat îngrijorarea SUA cu privire la situație, spunând: „așa cum a discutat recent președintele cu prim-ministrul Netanyahu, valorile democratice au fost întotdeauna și trebuie să rămână un semn distinctiv al relației SUA-Israel”.

Nemulțumiri sunt și în Germania, însă de altă natură: transportul public din țară va fi aproape paralizat astăzi de o grevă organizată de două sindicate ce reprezintă interesele a peste 2,7 milioane de lucrători.

Sistemul feroviar, autobuzele publice și transportul aerian vor fi afectate; muncitorii cer salarii mai mari. Protestele continuă și în Franța, unde de mai multe săptămâni cetățenii ies în stradă împotriva planului președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare.

Nu demult – acum câteva săptămâni – proteste masive în transport au fost și în Marea Britanie.

Compania chineză care va construi o autostradă în România

Teoretic, România a interzis acordarea de contracte publice companiilor chineze din 2021. Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură ale țării – centura capitalei – va fi realizat de o companie chineză.

Europa Liberă prezintă, la Țară în Service, cum a reușit firma chineză să profite de vulnerabilitățile din legislația românească pentru a câștiga licitația.

Un subiect care a stârnit controverse în țară vine de la Alba Iulia, acolo unde sunt mari semne de întrebare cu privire la intervenția Poliției într-un caz dramatic.

Un bărbat și copilul său de un an au fost găsiți spânzurați într-un apartament, la cinci ore după ce mama minorului a anunțat că are indicii că bărbatul și-ar putea răni copilul. Poliția se apără și spune că a respectat procedurile.

De remarcat și declarația liderului PSD, Marcel Ciolacu, care a spus aseară la Romania TV că PNL „nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie”. Declarația se adaugă unei liste de atacuri reciproce între PSD și PNL, care în ultima perioadă a devenit din ce în ce mai lungă.

La București va avea loc azi o întrevedere tête-à-tête între președintele român Klaus Iohannis și cel al Consiliului European, Charles Michel.

Iar elevii din clasa a XII-a încep simularea la examenul de bacalaureat, cu proba la limba și literatura română.

Alte subiecte:

  • Mii de foști deținuți din Rusia au murit pe front, în Ucraina. Unii sunt îngropați acum, acasă, ca eroi.
  • Șeful Fondului Monetar Internațional a avertizat că economia globală se confruntă cu riscuri pentru stabilitatea sa financiară din cauza turbulențelor din sectorul bancar.
  • Sorin Faur, expert HR, despre șeful toxic: Un șef are subordonați, un lider are angajați care îl urmează.

Nu uitați, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org, dar și pe Facebook și Instagram.

Cele bune,
Ionuț

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG