Linkuri accesibilitate

3 minute | Spitalul devenit cimitir, Guvernul Ciolacu „față cu bugetul”, pod românesc la Brăila


Fotografie din 3 noiembrie 2023, de lângă spitalul Al-Shifa din Gaza City. OMS spune acum că spitalul aproape a devenit un cimitir.
Fotografie din 3 noiembrie 2023, de lângă spitalul Al-Shifa din Gaza City. OMS spune acum că spitalul aproape a devenit un cimitir.

Încă 86 de români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România, țară în care: viitorul bugetului e în măsură să îi îngrijoreze chiar și pe cei ce ar urma să aibă pensii mai mari, premierul descoperă cât de grea e sărăcia, cel mai frumos pod se dezintegrează, iar președintele vizitează... Africa.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, aproape că s-a transformat într-un cimitir. Situația tuturor spitalelor din Fâșia Gaza este critică, președintele SUA a îndemnat la protejarea lor.
  • Partidele care formează Coaliția de guvernare din România – PSD și PNL – au anunțat că au ajuns la un acord cu privire la majorarea pensiilor de anul viitor. Proiectul prevede creșterea cu 40% a fondului de pensii în 2024. „Efortul bugetar este enorm”, spun economiștii.
  • Asfaltul turnat în vară pe podul de la Brăila, considerat una dintre cele mai spectaculoase construcții din România din ultimii ani, trebuie înlocuit.

Cimitirul Gaza

Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății că spitalul Al-Shifa aproape s-a transformat într-un cimitir e susținută de relatările din spital care, potrivit BBC, vorbesc despre pacienți morți, inclusiv copii, unii din cauza lipsei de oxigen.

Se așteaptă ca și pacienții care nu mai au acces la dializă să moară în zilele următoare, iar una dintre priorități e evacuarea copiilor născuți prematur.

An aerial view shows the compound of Al-Shifa hospital in Gaza City on November 7, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. (Photo by Bashar TALEB / AFP)
Imagine aeriană a complexului medicat Al-Shifa, Gaza City, 7 noiembrie 2023.

Israelul spune că s-a oferit să ajute, dar Hamas ar bloca ajutorul și ar continua să folosească spitalul ca ascunzătoare, iar pe civili, indiferent dacă sunt pacienți sau copii, drept scuturi umane. Gruparea a negat acuzațiile.

Forțele israeliene sunt la porțile spitalului în care sunt blocați sute de oameni, scrie The Guardian, iar Politico privește spre ce urmează – diplomația Uniunii Europe s-a alăturat celei americane în a transmite că Israelul nu poate rămâne în Gaza după terminarea războiului.

„Spitalele trebuie protejate”, a transmis președintele SUA, Joe Biden, potrivit Reuters.

Deocamdată, Israelul transmite că Hamas a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza, potrivit The Times of Israel, care publică o fotografie cu soldați israelieni în clădirea parlamentului din Gaza.

Editorialistul The Washington Post David Ignatius, care transmite zilele acestea din zona de război, citează surse israeliene de rang înalt potrivit cărora Israel și Hamas s-ar apropia de un acord cu privire la eliberarea femeilor și copiilor luați ostatici pe 7 octombrie.

  • În atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului au fost uciși 1.200 de oameni și luați ostatici peste 200.
  • În războiul care a urmat, spun autoritățile sanitare ale Hamas, au murit 11.000 de palestinieni, inclusiv peste 4.500 de copii.

În editorialul scris după ce a observat convoiul de palestinieni care încearcă să se salveze mergând în sudul Fâșiei Gaza, Ignatius scrie despre „disperarea tăcută” a celor care pleacă, dar și despre rolul soldaților israelieni care monitorizează convoiul.

Din când în când, ei strigă înspre cei din convoi în speranța că ar putea identifica printre ei vreun ostatic luat de Hamas pe 7 octombrie. Speranța autorului e că cei pe care îi vede nu se îndreaptă spre mai multă moarte și distrugere.

Dimineață au ajuns în România 86 de români evacuați din Fâșia Gaza. Totalul românilor salvați a ajuns la 220. Urmăriți evenimente din Gaza aici.

Guvernul Ciolacu, pensiile și bugetul

PNL nu mai are problema bugetului și e de acord cu promisiunea pensiilor majorate semnificativ de anul viitor. Dezbaterea parlamentară e bifată dimineață, iar azi după‑amiază ar urma votul în Senat – prima cameră sesizată.

Anunțul „acordului” a fost făcut pe Facebook de președinții celor două formațiuni. Niciunul nu precizează sursa banilor necesari.

Într-un interviu pentru Hotnews.ro, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, spune că vor fi bani – dintr-o colectare mai bună, combaterea evaziunii, digitalizare. Și fără majorări de taxe.

Nici ministrul Simona Bucura Oprescu, nici premierul Marcel Ciolacu nu prezintă surse financiare concrete pentru majorarea pensiilor cu 40% în 2024.
Nici ministrul Simona Bucura Oprescu, nici premierul Marcel Ciolacu nu prezintă surse financiare concrete pentru majorarea pensiilor cu 40% în 2024.

Opinia economiștilor consultați de Europa Liberă e alta – banii vor veni din majorări de impozite, împrumuturi, inflație, iar evaziunea fiscală va crește, nu va scădea.

În Spotmedia, Ioana Ene Dogioiu scrie despre mimarea luptei în Coaliție, despre lipsa clarității cu privire la sursele de finanțare și că „dacă Marcel Ciolacu lăcrimează, liberalii urlă pentru electoratul care cred ei că mai e al lor, adică mediul privat, și care trebuie să fie atât de prost încât să-i creadă că se luptă pentru el”.

Podul de la Brăila. Frumos, dar prost

Europa Liberă trage linie astăzi la lista problemelor mult-lăudatului pod de la Brăila. Concluzia – asfaltul turnat în vară trebuie înlocuit, iar constructorul spune că e nevinovat, ar fi respectat rețeta cerută prin caietul de sarcini...

Nu e prima problemă a acestui pod, iar Simona Cârlugea le trece în revistă: șuruburile care se desfac cu mâna, asfaltul care se vălurește, apoi se crapă, infiltrațiile din structură.

Problema asfaltului, a rețetei din proiect, ar fi faptul că nu a fost adaptată la numărul mare de camioane care tranzitează podul, mai ales după începutul războiului din Ucraina, potrivit lui Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructura.

Podul de la Brăila, inaugurat în vara anului 2023.
Podul de la Brăila, inaugurat în vara anului 2023.

Presa din România notează și inaugurarea de la Fetești a Centrului European de Instruire pentru piloții de F-16. România se înarmează, dar rămâne fragilă în fața Rusiei, scrie Sabina Fati pe dw.com, iar Digi24 notează mesajul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care i-a mulțumit și președintelui Klaus Iohannis.

Între timp, președintele României a ajuns în Kenya, Carmen și Klaus Iohannis au fost primiţi de doi secretari de cabinet, notează G4Media.

Tot aici, o exclusivitate - Secretariatul General al Guvernului spune că nu poate da afară un colaborator al Securității pentru că nu îi permite legea.

Alte știri externe:

  • Fostul premier britanic, David Cameron, artizanul referendumului care a dus la părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, a revenit în guvern, ca ministru de Externe. Detalii la BBC.
  • Sudul Islandei a fost lovit luni de sute de cutremure. Zona e sub avertisment de erupție vulcanică, precizează Agerpres.
  • Nepalul a interzis utilizarea platformei de socializare TikTok pentru a proteja „armonia în societate” – BBC.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate bune,

Carmen

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG