Linkuri accesibilitate

3 minute | Un singur tanc în Piața Roșie, Trump vinovat și dansul familiei Daea în agricultură


Spectatorii ruși privesc un camion care transportă un tanc T-34 din epoca sovietică, folosit la parada militară care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, Moscova, Rusia, 9 mai 2023.
Spectatorii ruși privesc un camion care transportă un tanc T-34 din epoca sovietică, folosit la parada militară care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, Moscova, Rusia, 9 mai 2023.

Principalul subiect al presei internaționale în această dimineață a fost parada militară de la Moscova. Presa americană s-a concentrat pe verdictul de abuz sexual împotriva fostului președinte american Donald Trump.

Bun găsit,

Iată știrile zilei:

  • Un singur tanc - din epoca sovietică - a defilat la parada militară de ieri din Piața Roșie, în cea mai importantă zi din calendarul lui Vladimir Putin: Ziua Victoriei.
  • Un juriu federal l-a găsit vinovat pe Donald Trump de abuz sexual și defăimare. Scriitoarea E. Jean Carroll l-a acuzat pe fostul președinte american că a violat-o în vestiarul unui mall în anii 1990.
  • România a primit fonduri europene nete în valoare de 56 de miliarde de euro de la aderarea la Uniunea Europeană.

Paradă cu un singur tanc și fără aviație

Rusia a celebrat ieri 78 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, iar Vladimir Putin a ținut un discurs în Piața Roșie din Moscova în care a reiterat „refrenele” folosite adesea de când a invadat Ucraina. Găsiți discursul și imaginile pe site-ul Europa Liberă.

Atenția presei s-a concentrat însă pe parada militară, deoarece numărul de vehicule militare a fost redus drastic față de alți ani. Washington Post scrie că în cele 45 de minute de paradă au apărut aproximativ 50 de vehicule militare. În anul precedent invaziei, 2021, au defilat peste 130.

Iar în fruntea coloanei mecanizate se afla un singur tanc, învechitul T-34, folosit în cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters. De asemenea, Forbes remarcă lipsa aviației de la paradă, fără vreo explicație a autorităților, deși nu a plouat.

Vladimir Putin în timpul discursului de Ziua Victoriei, Moscova, Rusia, 9 mai 2023.
Vladimir Putin în timpul discursului de Ziua Victoriei, Moscova, Rusia, 9 mai 2023.

CNN titrează că președintele Rusiei a încercat să proiecteze forță, dar parada de Ziua Victoriei a dezvăluit doar izolarea sa.

Un editorial din The New York Times arată că Putin s-a pus singur într-o situație în care nu poate câștiga, nu poate pierde și nu se poate opri. Mai mult, nu ar fi avut niciodată un plan secund, deși planul A a eșuat: „Acum va face orice pentru a produce un plan B, care să justifice pierderile enorme”.

De pe front, șeful mercenarilor Wagner a acuzat din nou Ministerul rus al Apărării că nu-i aprovizionează luptătorii cu muniție și a acuzat soldații ruși că au fugit de la Bahmut. Pe de altă parte, Evgheni Prigojin riscă acuzații de trădare dacă abandonează Bahmutul, scrie Europa Liberă.

Prima Zi a Europei la Kiev arată pragmatismul ucrainean

La Kiev, președintele ucrainean a primit-o ieri pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și au vorbit despre progresele Ucrainei în vederea integrării în Uniunea Europeană, despre livrările de muniție UE pentru armata ucraineană și despre noile sancțiuni impuse Rusiei, transmite RFE/RL.

Vizita Ursulei von der Leyen a avut loc într-o zi plină de simbolism, Ziua Europei, ea declarându-se fericită să se afle într-o țară în care „valorile care ne sunt dragi sunt apărate în fiecare zi”.

Mai pragmatic, Volodimir Zelenski a criticat restricțiile temporare privind importul de cereale ucrainene în UE, după ce cinci țări din zonă, printre care și România, s-au plâns că fermierii locali sunt afectați, scrie Europa Liberă. Șefa CE i-a răspuns că vrea redeschiderea coridoarelor de export cât mai rapid.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski își strâng mâinile după o conferință de presă comună, Kiev, Ucraina, 9 mai 2023.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski își strâng mâinile după o conferință de presă comună, Kiev, Ucraina, 9 mai 2023.

De asemenea, colegii mei de la Europa Liberă explică ce prevede al 11-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei și cât este de eficient, iar AFP relatează că parlamentarii europeni au accelerat ieri examinarea unei legi care să stimuleze producția de muniție în Europa cu 500 de milioane de euro.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului afirmă într-un nou raport că bilanțul confirmat al morților civili din Ucraina se apropie de 9.000, deși cifra este probabil mai mare.

Nu este inclus în acest raport jurnalistul AFP Arman Soldin, în vârstă de 32 de ani, ucis ieri de tiruri de rachetă la Bahmut. Este cel de-al 17-lea jurnalist ucis în Ucraina din 2022, scrie Le Monde.

Dansul familiei Daea pe ogoarele patriei

De Ziua Europei, Ministerul Proiectelor Europene a anunțat că România a primit suma totală netă de 56 de miliarde de euro în cei 16 ani de când este în Uniunea Europeană, scrie News.ro.

Tot ieri, la București, a fost lansat Centrul European pentru Competențe în domeniul Securității Cibernetice, care va avea în grijă formarea unui scut de protecție cibernetică la nivel UE, potrivit Adevărul.

În Europa Liberă, despre noul „stăpân al antenelor și al internetului”: Valeriu Zgonea, fostul șef al Camerei Deputaților, a fost numit președinte la ANCOM, autoritatea care se ocupă de comunicațiile din România.

G4Media arată că întreaga familie a ministrului PSD al Agriculturii, Petre Daea, lucrează în instituțiile din subordinea sa: soția, fiica, ginerele și nora; aceasta din urmă este dansatoare profesionistă și de trei ani lucrează la APIA, unde soacra sa este șefa de la Resurse Umane.

Petre Daea, ministrul Agriculturii în guvernul Ciucă.
Petre Daea, ministrul Agriculturii în guvernul Ciucă.

Tot G4Media remarcă trei greșeli de ortografie ale ministrului PNL al Educației, Ligia Deca, în mesajul de Ziua Europei.

„Nu ceda Transporturile!”, titrează Libertatea despre cele trei ținte ale viitorului fost premier Ciucă la negocierile din coaliția cu PSD, iar Hotnews prezintă ultimele negocieri și nume de potențiali miniștri, dar și dinamica disputei dintre PNL și UDMR.

Nu au fost dispute între PSD, PNL și UDMR atunci când au modificat „pe tăcute” suprataxa prin care voiau un miliard de euro de la OMV Petrom, conform G4Media. Au fost două întâlniri necomunicate public între premierul Ciucă și reprezentanții companiei, plus o cerere de reexaminare vagă de la președintele Iohannis.

În Europa Liberă: șefa organizației de tineret a partidului AUR ar fi vrut să intre în Parlament cu patru gloanțe.

Digi24 relatează că, după aproape doi ani de anchetă, procurorii încă nu știu cine a planificat atacul cu bombă care a ucis un om de afaceri din Arad. Suspecții ar fi fugit în Ucraina, Serbia și Republica Moldova.

Zeci de fermieri din județul Vrancea declară faliment din cauza secetei, conform Libertatea, iar Agerpres transmite că un poliţist de frontieră a fost trimis în judecată pentru că ar fi transmis informații nedestinate publicității unor jurnalişti.

Alte subiecte:

  • După acuzațiile aduse de mai multe femei, Donald Trump a fost găsit vinovat de agresiune sexuală împotriva scriitoarei E. Jean Carroll. Juriul a aprobat și acuzația de defăimare, dar a respins acuzațiile de viol, și a decis ca fostul președinte să-i plătească victimei sale daune de 5 milioane de dolari.
  • Departamentul american de Justiție a întrerupt o campanie de spionaj cibernetic a Rusiei care ar fi durat circa 20 de ani, timp în care au fost furate informații sensibile din SUA și din țările NATO.
  • Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, le-a promis angajaților din sectorul public o creștere salarială de 45%, cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale. El se confruntă cu cele mai dure alegeri din cele două decenii de când se află la putere.

Toate cele bune,
George

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG