Bun găsit,
Iată subiectele dimineții:
- O parte dintre liderii europeni s-au strâns la Paris să discute răspunsul la amenințările Administrației Trump și la nevoile de securitate ale Ucrainei.
- În Arabia Saudită, reprezentanții americani și cei ruși caută să repare relațiile bilaterale și să scrie pe cont propriu condiții de pace în Ucraina.
- Eurodeputata Diana Șoșoacă a fost denunțată la Parchet pentru elogierea lui Nicolae Ceaușescu în timpul unui discurs susținut în Parlamentul European.
Marea Britanie, dispusă să trimită trupe de menținere a păcii
Ieri au avut loc două reuniuni importante cu privire la războiul din Ucraina: reprezentanții americani s-au întâlnit cu rușii în Arabia Saudită, în timp ce unii dintre liderii europeni s-au întâlnit în Franța. Europa Liberă a urmărit într-un live blog cele mai importante momente din Paris și Riad.
Liderii mai multor țări europene și reprezentanți ai UE s-au întâlnit de urgență la Paris, convocați de președintele francez Emmanuel Macron pentru a discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și poziția Europei înspre soluționarea conflictului. Întâlnirea a fost anunțată după ce, vineri, vicepreședintele american JD Vance a transmis mesaje alarmante pentru aliații europeni.
Potrivit Politico, Macron a vorbit la telefon cu omologul său american, Donald Trump, cu doar câteva minute înainte să întâmpine liderii europeni la Palatul Elysee. În fond, liderii europeni au discutat despre Ucraina, dar toată discuția a avut loc din cauza SUA, potrivit New York Times.
Premierul britanic Keir Starmer a declarat că țara sa este dispusă să trimită trupe pentru menținerea păcii după ce este încheiat un acord, semn că națiunile europene încep să se gândească mai serios la securitatea Ucrainei, scrie Reuters; și Franța vrea să trimită trupe.
Însă, cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat frustrat de această idee, spunând că e prea devreme pentru astfel de discuții, din moment ce încă nici nu s-a decis un plan pentru pace.
Premierul polonez Donald Tusk a spus că țara sa nu va trimite trupe, dar ar ajuta cu logistica. Le Monde rezumă: liderii europeni marginalizați de Trump și Putin rămân divizați pe subiectul trupelor pentru Ucraina.
România nu a fost invitată; Europa Liberă analizează cât are de pierdut țara pentru că nu s-a numărat între liderii europeni de pe lista scurtă a lui Macron.
Tot pentru a arăta sprijinul european, toți comisarii vor vizita împreună Kievul săptămâna viitoare.
Negocierile SUA-Rusia
În paralel, au început la Riad, capitala Arabiei Saudite, negocieri între SUA și Rusia pentru pacea din Ucraina. Secretarul de stat american Marco Rubio s-a întâlnit cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, iar pe lângă Ucraina cei doi au discutat despre reabilitarea relațiilor bilaterale, scrie Reuters.
Cele mai importante puncte de urmărit, aici.
Întâlnirea vine după un apel telefonic între Trump și Putin și înaintea unei întâlniri dintre cei doi lideri mondiali în persoană, punctează Politico.
Potrivit New York Times, vizita oficialilor americani în Arabia Saudită, pentru a discuta despre Ucraina dar și despre Gaza, vine pe fondul criticilor că Washingtonul acționează fără să-și consulte partenerii.
La negocieri va participa și emisarul special al SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff. Washington Post îl descrie drept un vechi prieten al lui Donald Trump, tot un dezvoltator newyorkez.
Înaintea discuțiilor de la Riad, Lavrov a exclus concesii teritoriale către Ucraina. În schimb, Trump pare interesat să ofere rușilor teritorii ucrainene. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nu va accepta nicio decizie agreată doar de Rusia și SUA, fără participarea Ucrainei, scrie Kyiv Independent.
Zelenski spune că americanii și rușii pot dialoga despre relațiile lor bilaterale, dar că „nu pot negocia despre oamenii noștri și viețile noastre”.
Emisarul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, urmează să viziteze joi Ucraina, iar președintele Zelenski a spus că are de gând să-l ia cu el pe front.
Denunț împotriva Dianei Șoșoacă pentru discursul din Parlamentul European
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a denunțat-o la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe europarlamentara Diana Ivanovici Șoșoacă, scrie Europa Liberă.
În timpul unei intervenții într-o dezbatere din plenul Parlamentului European, Șoșoacă le-a recomandat colegilor să elaboreze strategiile de politică externă după modelul dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu. „Nimeni nu l-a egalat vreodată”, a susținut ea.
În această intervenție, care a avut loc pe 11 februarie, eurodeputata „nu doar că falsifică istoria, dar și subminează eforturile societății românești de a clădi un viitor bazat pe libertate, justiție și respect pentru drepturile fundamentale ale cetățenilor”, explică președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru, citat de News.ro.
Șoșoacă a fost întrebată ieri dacă îl consideră pe Ceaușescu un dictator; ea a răspuns că „orice dictatură a avut și părțile ei bune”, scrie Digi24. În aceeași conferință de presă, ea a jignit jurnaliștii prezenți, conform Libertatea.
Diana Șoșoacă a fost sancționată încă de la prima ei apariție în plenul Parlamentului European, unde a apărut cu botniță la gură și a acuzat autoritățile de la Bruxelles că au ucis oameni în timpul pandemiei. Europa Liberă face evidența derapajelor ei din Parlamentul României, multe dintre care au trecut nesancționate.
Alte subiecte:
- Europa Liberă urmărește rețeaua de pagini de Facebook cu plătitori nedeclarați și care-l promovează pe Călin Georgescu.
- Comisia de etică a SNSPA a anunțat că nu a găsit dovezi incontestabile ale vinovăției profesorului Marius Pieleanu, în ceea ce privește acuzațiile de hărțuire sexuală. Mai multe detalii la HotNews.
- Administrația Trump pune presiune pe autoritățile române pentru a le permite fraților Andrew și Tristan Tate să călătorească, scrie Financial Times.
Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.
Vă puteți abona la newsletter AICI, iar pe Google News ne găsiți AICI.
Toate cele bune,
Sabina